Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρις ότου η Δύση συμφωνήσει με τους δικούς του όρους για την ειρήνη.
Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν φαίνεται να πτοείται από τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ για σκληρότερες κυρώσεις και δασμούς που θα φτάσουν στο 100%.
Την ίδια ώρα, οι εδαφικές διεκδικήσεις του μπορεί να διευρυνθούν όσο προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις, δήλωσαν τρεις πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν, που διέταξε την εισβολή των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έπειτα από οκτώ χρόνια πολέμου στις ανατολικές επαρχίες, μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών που στηρίζονταν από τη Μόσχα, πιστεύει ότι η ρωσική οικονομία και ο στρατός της χώρας είναι αρκετά ισχυροί ώστε να ανταπεξέλθουν στις πρόσθετες δυτικές κυρώσεις, ανέφεραν οι πηγές αυτές.
Πριν λίγες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος με την άρνηση του Πούτιν να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε ότι θα παραδοθούν στην Ουκρανία πολλά όπλα, μεταξύ των οποίων και πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Patriot. Απείλησε επίσης να επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία εάν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία μέσα σε 50 ημέρες.
Οι τρεις ρωσικές πηγές, που γνωρίζουν τις απόψεις των κορυφαίων στελεχών του Κρεμλίνου, είπαν ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τον πόλεμο λόγω των πιέσεων από τη Δύση και πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να αντέξει ακόμη περισσότερες οικονομικές δυσχέρειες, συμπεριλαμβανομένων και των δασμών που απειλεί να επιβάλει η Ουάσινγκτον στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου.
«Ο Πούτιν πιστεύει ότι κανείς δεν έχει συζητήσει σοβαρά μαζί του τις λεπτομέρειες της ειρήνης με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικάνων. Για αυτό θα συνεχίσει μέχρι να πάρει αυτό του θέλει», είπε στο πρακτορείο Reuters μία από αυτές τις πηγές που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Παρά τις πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν, αλλά και τις επισκέψεις του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ στη Μόσχα, ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι δεν έχουν γίνει λεπτομερείς συζητήσεις για τη βάση ενός ειρηνευτικού σχεδίου, πρόσθεσε. «Ο Πούτιν εκτιμά τη σχέση του με τον Τραμπ και είχε καλές συνομιλίες με τον Γουίτκοφ αλλά τα συμφέροντα της Ρωσίας προηγούνται», σημείωσε το πρόσωπο αυτό.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.
Οι όροι που θέτει ο Πούτιν για την ειρήνη περιλαμβάνουν τη νομικά δεσμευτική υπόσχεση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, ότι η Ουκρανία θα κηρύξει ουδετερότητα και θα περιορίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.
Επίσης ότι θα προστατευθούν οι ρωσόφωνοι κάτοικοί της και ότι το Κίεβο θα αποδεχθεί την απώλεια εδαφών του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ