Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήρθε να επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες δύο γυναικών για σεξουαλική επίθεση που φέρεται να συνέβησαν το 2010 και το 2014.
Συγκεκριμένα, η πρώτη υπόθεση αφορά απόπειρα βιασμού ηθοποιού το 2010, μέσα στο καμαρίνι του ηθοποιού στο θέατρο «Μουσούρη». Η δεύτερη υπόθεση έλαβε χώρα το 2014, όταν ο Φιλιππίδης φέρεται να επιχείρησε να βιάσει άλλη γυναίκα, συνάδελφό του, μέσα στο αυτοκίνητό του στο Παλαιό Ψυχικό.
Στο άκουσμα της απόφασης, οι δύο γυναίκες που είχαν σταθεί με θάρρος απέναντί του στο δικαστήριο ξέσπασαν σε δάκρυα. Στο ακροατήριο βρέθηκαν και άλλες γυναίκες που έχουν συμβάλει καθοριστικά στο κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του θεάματος, όπως η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Λένα Δροσάκη. Παρών και ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.
Η αντίδραση των γυναικών αυτών δεν ήταν μόνο συναισθηματική· ήταν και βαθιά συμβολική. Αντιπροσώπευσε τη δικαίωση, την απελευθέρωση μετά από χρόνια σιωπής και φόβου, αλλά και τη νίκη του δικαιώματος στην αλήθεια. Οι καταγγέλλουσες, που για χρόνια κουβαλούσαν το βάρος μιας τραυματικής εμπειρίας, είδαν τη Δικαιοσύνη να τις πιστεύει και να αναγνωρίζει το βίωμά τους.
Αξιοσημείωτο είναι πως ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή του κατηγορουμένου και για τις δύο υποθέσεις, αμφισβητώντας τη συνοχή των μαρτυριών. Ωστόσο, το δικαστήριο υιοθέτησε διαφορετική κρίση, καταλήγοντας πως οι ισχυρισμοί του Πέτρου Φιλιππίδη περί συναινετικής πράξης δεν έπεισαν.
Κατά την απολογία του, ο ηθοποιός αρνήθηκε κατηγορηματικά τις πράξεις, αποδίδοντας τις κατηγορίες σε «οργανωμένες ενέργειες» της τότε ηγεσίας του ΣΕΗ. Υποστήριξε πως είχε την συναίνεση των γυναικών και πως σε καμία περίπτωση δεν θα επέμενε αν συναντούσε αντίσταση. Τόνισε μάλιστα τον φόβο του για πιθανή επιστροφή στη φυλακή, την οποία είχε ήδη βιώσει για 12 μήνες ως προσωρινά κρατούμενος.
Η απόφαση για την ποινή που θα του επιβληθεί αναμένεται εντός της ημέρας. Πρωτόδικα, του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή, όμως η νέα απόφαση θα κρίνει αν η ποινή θα εκτιθεί ή όχι.
Η υπόθεση Φιλιππίδη αποτελεί κομβικό σημείο για την ελληνική κοινωνία και το θέατρο. Είναι από τις σημαντικότερες περιπτώσεις του ελληνικού #MeToo, που ανέδειξε τη δύναμη των γυναικών να σπάσουν τη σιωπή, ακόμη κι όταν απέναντί τους βρίσκεται ένα πρόσωπο με δημόσια ισχύ και αναγνώριση.