Μια λιτή αλλά ουσιαστική ανάρτηση έκανε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου λίγο μετά την ομόφωνη ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, που έκρινε ένοχο τον Πέτρο Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού. Η ηθοποιός, που έχει σταθεί με θάρρος και συνέπεια στο πλευρό των γυναικών που κατήγγειλαν τον γνωστό ηθοποιό, μίλησε χωρίς λόγια: σε story στο Instagram, έγραψε με κεφαλαία γράμματα μόνο μία λέξη – «ΦΩΣ».
Η ανάρτηση αυτή έρχεται ως ένας προσωπικός και συμβολικός φόρος τιμής στην απονομή δικαιοσύνης, μετά από μια μακρά, επώδυνη και δημόσια διαδικασία.
Η υπόθεση που συγκλόνισε το ελληνικό θέατρο
Το πρωί της Τρίτης 15 Ιουλίου, το Εφετείο ανακοίνωσε την ομόφωνη ενοχή του Πέτρου Φιλιππίδη για δύο περιπτώσεις απόπειρας βιασμού. Η πρώτη υπόθεση αφορά απόπειρα βιασμού σε βάρος ηθοποιού το 2010 στο καμαρίνι του στο θέατρο «Μουσούρη», ενώ η δεύτερη συνέβη το 2014, μέσα στο αυτοκίνητό του, σε δρόμο του Παλαιού Ψυχικού.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή και απέρριψε το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών. Οι δύο γυναίκες που κατήγγειλαν τις πράξεις ξέσπασαν σε λυγμούς στο άκουσμα της απόφασης. Παρούσες στην αίθουσα ήταν επίσης οι ηθοποιοί Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και Λένα Δροσάκη, καθώς και ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας.
Η προσωπική μαρτυρία της Πηνελόπης Αναστασοπούλου
Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου έχει καταγγείλει δημόσια τον Πέτρο Φιλιππίδη για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά τη διάρκεια συνεργασίας τους στο θέατρο, το 2010, στην παράσταση «Μαύρη Κωμωδία». Όπως είχε αναφέρει, η συμπεριφορά του στις πρόβες του έργου την έκανε να αισθανθεί φόβο και ντροπή. Παρότι η δική της υπόθεση δεν ήταν στο κατηγορητήριο για απόπειρα βιασμού, αποτέλεσε κομμάτι της γενικότερης κατάρρευσης του «προφίλ εξουσίας» που είχε ο ηθοποιός στον χώρο.
Η δημόσια στάση της όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε σταθερά υπέρ των θυμάτων και της αλήθειας – ακόμη και όταν δέχθηκε επιθέσεις και αμφισβήτηση.
Η δύναμη μιας λέξης: «ΦΩΣ»
Η ανάρτησή της –χωρίς περιττές εξηγήσεις, χωρίς καταγγελτικό τόνο– ήρθε ως συναισθηματική κορύφωση μιας πολυετούς εσωτερικής μάχης. Το «ΦΩΣ» που έγραψε αντανακλά όχι μόνο την προσωπική της δικαίωση, αλλά και την ελπίδα για ένα τέλος στον κύκλο φόβου και σιωπής για πολλές γυναίκες στο θέατρο και την κοινωνία ευρύτερα.