Στη Βουλή κατατίθεται εντός της ημέρας η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση των παθογενειών του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αγροτικών επιδοτήσεων, σε βάθος χρόνου, από το 1998 μέχρι και σήμερα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει θεσμική απάντηση σε ένα πολύπλοκο και διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο έχει κοστίσει στη χώρα πάνω από 2,7 δισ. ευρώ.
Η τριπλή στρατηγική της κυβέρνησης
Η πρόταση για εξεταστική συμπληρώνει τη συνολική κυβερνητική στρατηγική σε τρία επίπεδα:
-
Οργανωτική μεταρρύθμιση: Σταδιακή ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ για ενίσχυση των μηχανισμών διαφάνειας και ελέγχου.
-
Επιχειρησιακή δράση: Ενεργοποίηση task force για την αναζήτηση και ανάκτηση παράνομων επιδοτήσεων.
-
Κοινοβουλευτικός έλεγχος: Η σύσταση Εξεταστικής με στόχο τη χαρτογράφηση πολιτικών ευθυνών, θεσμικών παραλείψεων και δομικών στρεβλώσεων.
Μαξίμου: «Όχι στη συγκάλυψη – Ναι στη διαφάνεια χωρίς εξαιρέσεις»
Η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας παρουσιάζεται ως θεσμική, διακομματική και εξισορροπητική. Όπως σημειώνουν πηγές του Μαξίμου, η έρευνα δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης, ούτε και την τρέχουσα. «Μόνο έτσι θα απαντηθούν ερωτήματα για τεχνικές λύσεις, διασταυρωτικούς ελέγχους, ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπουργικές αποφάσεις και ενέργειες ή παραλείψεις διαχρονικά» λένε χαρακτηριστικά.
Η εξεταστική θα επιδιώξει να διαλευκάνει τα εξής:
-
Πώς εφαρμόστηκαν και ποιοι έλεγξαν τις τεχνικές λύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ;
-
Ποιοι υπουργοί έστειλαν υποθέσεις στη Δικαιοσύνη και πότε;
-
Ποιος ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στις κατανομές βοσκοτόπων;
-
Πώς λειτούργησε το σύστημα ελέγχου των αγροτικών ενισχύσεων;
Αντιπολίτευση: Κατηγορίες για συγκάλυψη – Κυβέρνηση: «Ακριβώς το αντίθετο»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά καταγγέλλουν την πρόθεση της κυβέρνησης να αποφύγει την ποινική διερεύνηση μέσω προκαταρκτικής, επιλέγοντας την εξεταστική. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας δεν στοιχειοθετεί ποινικά αδικήματα, αλλά συνδέεται με διοικητικές παραλείψεις και προβληματικές πρακτικές, οι οποίες απαιτούν θεσμική αντιμετώπιση.
Ο Βορίδης απαντά: «Κατηγορούμαι για πράξεις όταν δεν ήμουν υπουργός»
Από τη δικογραφία και τις αναφορές αντιπολιτευόμενων κομμάτων δεν λείπουν αναφορές στον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη. Σε αναλυτική δήλωσή του ο ίδιος τονίζει:
-
Δύο από τις πράξεις αποδίδονται στο 2021, όταν δεν ήταν υπουργός.
-
Η κατανομή βοσκοτόπων έγινε με βάση υπουργική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν νοείται συνέργεια.
-
Η απαίτηση παραίτησης υφισταμένου δεν συνιστά αδίκημα, υπογραμμίζοντας πως «αν αυτό θεωρείται κακούργημα, τότε η κατηγορία χρειάζεται μυθιστορηματική φαντασία».
Αυγενάκης: «Πολιτική εκμετάλλευση και παρανόηση των αριθμών»
Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκε και ο Λευτέρης Αυγενάκης, που έκανε λόγο για αοριστίες και αβάσιμες αιτιάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Κατήγγειλε απόπειρα εργαλειοποίησης του ζητήματος και υπερασπίστηκε την επιλογή για εξεταστική, λέγοντας ότι «μόνο μέσω θεσμικής έρευνας θα βγουν όλα στο φως».
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις αναφορές για τους «6.000 δεσμευμένους ΑΦΜ», λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ήταν 16.560, και ότι δεν είναι απλοί αριθμοί, αλλά οικογένειες αγροτών που δικαιούνται – ή όχι – επιδοτήσεις, βάσει ελέγχου.