Ο Πέτρος Φιλιππίδης υπήρξε για δεκαετίες ένας από τους πιο αγαπητούς και αναγνωρίσιμους κωμικούς του ελληνικού θεάτρου και της τηλεόρασης. Με επιτυχίες που άφησαν εποχή, θεωρούνταν πρόσωπο-σύμβολο του γέλιου. Ωστόσο, το 2021 ξεκίνησε ένα σοβαρό κεφάλαιο που άλλαξε ριζικά την πορεία του: καταγγελίες για σεξουαλική βία και κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo.
Φεβρουάριος 2021 – Οι πρώτες καταγγελίες
Οι Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λένα Δροσάκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου καταγγέλλουν δημόσια και στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) τον Πέτρο Φιλιππίδη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και σεξουαλική παρενόχληση. Παρότι τα συγκεκριμένα περιστατικά ήταν παραγεγραμμένα, άνοιξαν τον δρόμο για νέα, πιο σοβαρά στοιχεία.
Οι ποινικές διώξεις
Λίγους μήνες αργότερα, ξεκινά επίσημη ποινική έρευνα. Ο Φιλιππίδης κατηγορείται για:
Ο ηθοποιός προφυλακίζεται τον Ιούλιο του 2021 και η δίκη ξεκινά το 2022.
Οι καταθέσεις-κλειδιά
Οι μαρτυρίες των τριών γυναικών συγκλόνισαν:
-
Η πρώτη καταγγέλλουσα περιέγραψε βιασμό στο θέατρο.
-
Η δεύτερη καταγγέλλει επίθεση στο καμαρίνι, κατά την πρόβα.
-
Η τρίτη καταγγέλλει απόπειρα βιασμού μέσα σε αυτοκίνητο.
Στη δίκη καταθέτουν επίσης πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι Κάτια Δανδουλάκη, Εβελίνα Παπούλια και Σπύρος Μπιμπίλας.
Οι δημόσιες τοποθετήσεις
Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους περιγράφει ταπεινωτικές και εκφοβιστικές συμπεριφορές: παραβίαση ιδιωτικότητας, άσεμνες πράξεις και συναισθηματικό εκβιασμό.
Η Λένα Δροσάκη κατήγγειλε παρενοχλήσεις και ψυχολογικό πόλεμο στις πρόβες, ενώ η Πηνελόπη Αναστασοπούλου μίλησε για σεξουαλική επίθεση στο καμαρίνι και σωματικές χειρονομίες.
Η ετυμηγορία και το Εφετείο
Το 2023, ο Πέτρος Φιλιππίδης καταδικάζεται σε 8 χρόνια κάθειρξη με αναστολή για τις δύο απόπειρες βιασμού, ενώ αθωώνεται για τον βιασμό του 2008. Η υπόθεση οδηγείται στο Εφετείο το 2024 και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2025, με οριστική καταδίκη του για τις δύο απόπειρες και ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή.
Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 4-3, με την πλειοψηφία να θεωρεί ότι το αποδεικτικό υλικό δικαιολογεί την ενοχή.
Η στάση του Πέτρου Φιλιππίδη
Ο ηθοποιός δηλώνει διαρκώς αθώος, επιμένοντας ότι οι πράξεις του δεν υπήρξαν ποινικά κολάσιμες. Κατά τη διάρκεια της δίκης δήλωσε:
«Δεν είμαι βιαστής, δεν είμαι κακοποιητής, είμαι άνθρωπος».
Προσφυγή στον Άρειο Πάγο
Μετά την καταδίκη, ο δικηγόρος του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανακοίνωσε ότι θα υποβληθεί προσφυγή στον Άρειο Πάγο για αναίρεση της απόφασης, επικαλούμενος αμφιβολίες, απουσία ιατροδικαστικών ευρημάτων και αδύναμο αποδεικτικό υλικό.
Δάκρυα ανακούφισης από τα θύματα
Η Αφροδίτη Γεωργούση, μία εκ των δύο καταγγελλουσών που κατήγγειλε απόπειρα βιασμού το 2014, δήλωσε μετά την καταδίκη:
«Αισθάνομαι δικαιωμένη και ανακουφισμένη».
Το ίδιο και οι υπόλοιπες γυναίκες που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο, οι οποίες παρέμειναν ενωμένες μέχρι την τελευταία μέρα του δικαστικού αγώνα.
Πέτρος Φιλιππίδης – Το τέλος μιας διαδρομής;
Τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, ο ηθοποιός έχει απομακρυνθεί από το θέατρο, την τηλεόραση και το κοινό. Η κοινωνία άλλαξε – και μαζί της άλλαξαν και οι αντοχές της απέναντι σε φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.
Το ερώτημα πλέον είναι αν ο ηθοποιός θα δικαιωθεί στον Άρειο Πάγο – ή αν η απόφαση του Ιουλίου 2025 θα είναι και το οριστικό τέλος μιας καριέρας που ξεκίνησε με χειροκροτήματα και έκλεισε με καταδίκες.