Τα πρώτα χελωνάκια είναι ήδη στη θάλασσα, καθώς πιο νωρίς από ποτέ ξεκίνησε η περίοδος εκκόλαψης του 2025. Με χαρά ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ανακοίνωσε ότι η φετινή περίοδος εκκόλαψης των νεοσσών Καρέττα άρχισε και σημειώθηκαν σημαντικές καταγραφές από τις παραλίες ωοτοκίας όπου εφαρμόζονται τα προγράμματα καταγραφής και προστασίας τους. Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη εκκόλαψη φωλιάς έγινε στη δυτική Πελοπόννησο και ήταν η πιο πρώιμη στα 42 χρόνια καταγραφών και προστασίας που έχει συμπληρώσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο οποίος και μας προτείνει σαφείς οδηγίες προκειμένου να βοηθήσουμε και να προστατεύσουμε τα μικρά αυτά πλάσματα να ξεκινήσουν το θαλάσσιο ταξίδι της ζωής τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στις 9 Ιουλίου 2025, καταγράφηκε η πρώτη εκκόλαψη της χρονιάς στην παραλία της Ελαίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Πελοπόννησο. Η ημερομηνία της πρώτης εκκόλαψης είναι πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, από το 1984 μέχρι σήμερα, και αποτελεί ορόσημο στα 42 χρόνια συνεχούς δράσης του Συλλόγου. Πολλά μικρά χελωνάκια κατάφεραν να φτάσουν με ασφάλεια στη θάλασσα, σηματοδοτώντας μια δυναμική έναρξη της σεζόν στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού!
Δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Ιουλίου 2025, σημειώθηκε η πρώτη εκκόλαψη φωλιάς στην Κρήτη, στην παραλία Αφραθιάς στον Κόλπο της Μεσσαράς, στη νότια Κρήτη. Η ομάδα του προγράμματος στην περιοχή κατέγραψε την έξοδο των πρώτων μικρών χελωνών, που κατάφεραν να προσανατολιστούν και να φτάσουν στη θάλασσα.
Την ίδια ημέρα, καταγράφηκε η πρώτη εκκόλαψη φωλιάς και στον Κόλπο Λαγανά, στην παραλία της Δάφνης. Τα ίχνη από ένα χελωνάκι, το πρώτο για φέτος που έφθασε στη θάλασσα, έδωσαν το μήνυμα της φετινής περιόδου εκκόλαψης στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.
Οδηγίες συμπεριφοράς – Πώς να βοηθήσουμε τα χελωνάκια
Καθώς η περίοδος εκκόλαψης εξελίσσεται, είναι σημαντικό όλοι που θα βρεθούμε κοντά στις παραλίες ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό, την Κορώνη, τον Λακωνικό, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον Κόλπο της Μεσσαράς, να γνωρίζουμε πώς να συμπεριφερθούμε σωστά. Όπως τονίζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ: «Τα μικρά χελωνάκια είναι εξαιρετικά ευάλωτα και χρειάζονται τη βοήθειά μας για να φτάσουν με ασφάλεια στη θάλασσα».
Αν συναντήσετε χελωνάκια:
Μην τα αγγίζετε – Πρέπει να έχουν ελάχιστη επαφή με ανθρώπους
Μην τα ρίχνετε στη θάλασσα – Είναι κρίσιμο να ακολουθήσουν μόνα τους τη διαδρομή ως το νερό
Αποφύγετε την παραλία το βράδυ – Εκκολάπτονται συνήθως νύχτα, χρειάζονται ησυχία
Κλείστε τα τεχνητά φώτα στην παραλία – Τα χελωνάκια προσανατολίζονται με το φως του φεγγαριού
Μην χρησιμοποιείτε φλας – Το τεχνητό φως μπορεί να τα αποπροσανατολίσει
Προστατέψτε τα από τον ήλιο – Κάντε τους σκιά με το σώμα ή την πετσέτα σας
Απομακρύνετε εμπόδια ή ζώα από τη διαδρομή τους – Βοηθήστε τα να φτάσουν στη θάλασσα χωρίς κινδύνους
Σύμφωνα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ: «Σας καλούμε να μοιραστείτε τις οδηγίες με τους φίλους σας, να ενημερώσετε επισκέπτες και να γίνετε συμμέτοχοι στην προστασία αυτού του μοναδικού θαλάσσιου είδους. Μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα μικρά χελωνάκια θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη θάλασσα με τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης».