Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
του Γιάννη Καντέλη
«Η δράση φέρνει αντίδραση» επαναλαμβάνουν διαρκώς τις τελευταίες ημέρες όλα τα κυβερνητικά στελέχη ως εξήγηση για τις ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης με τις οποίες αμφισβητεί στα Ηνωμένα Έθνη την ελληνική ΑΟΖ και τον διαγωνισμό των οικοπέδων νότια της Κρήτης. Με κλειστά μικρόφωνα, πολλοί εξ αυτών, παραδέχονται πως είναι εμφανής ο δάκτυλος της Τουρκίας πίσω από τις ενέργειες τόσο της Τρίπολης όσο και της Βεγγάζης, αφού η ρητορική που χρησιμοποιείται είναι σαν ηχώ της Άγκυρας.
Με αυτά τα δεδομένα μοιάζει δικαιολογημένη η επιφυλακή που υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο για την αντίδραση της ίδιας της Τουρκίας το επόμενο διάστημα, καθώς «η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα στη βάση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου», όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Αυτή την εβδομάδα ή το αργότερο μέχρι τις 5 Αυγούστου η Αθήνα ετοιμάζεται να ανακοινώσει το σύνολο των Θαλάσσιων Πάρκων στο Αιγαίο. Μία δράση που αφορά το περιβάλλον και την προστασία της θαλάσσιας ζωής που έχει όμως πολιτικό αποτύπωμα, όπως διαφαίνεται και από τη στάση αναμονής του τηρεί η Τουρκία. «Τα ακριβή όρια των πάρκων καθορίζονται από ειδική επιστημονική μελέτη, όχι με πολιτικούς όρους», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Παρότι, η ελληνική πλευρά αποφεύγει αχρείαστες ενέργειες που θα προκαλέσουν ένταση χωρίς θετικό αποτύπωμα στα συμφέροντα της χώρας, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται λάθος από την άλλη πλευρά.
«Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε κανένα ζύγι», δηλώνει στην «ΤΡ» συνεργάτης του πρωθυπουργού και δεν αποκλείει η δυσαρέσκεια της Τουρκίας για περιοχές που θα περιλαμβάνονται στα θαλάσσια πάρκα να εκδηλωθεί με πιο έντονο τρόπο σε σχέση με αυτή που ακολούθησε την ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Διότι, λειτουργούν σωρευτικά και το μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι πως η διάθεση συνεργασίας για την επίλυση των υφιστάμενων διαφορών δεν σημαίνει υποχώρηση από τις πάγιες εθνικές σχέσεις.
Η Αθήνα, άλλωστε, αισθάνεται την πλήρη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ε.Ε. για τις ενέργειες της στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Γι’ αυτό και κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «λεονταρισμούς χωρίς αντίκρισμα» τις αντιδράσεις από τη Λιβύη για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης. Η αδειοδότηση των οικοπέδων προχωρά κανονικά και στις 12 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός, οπότε αναμένεται να επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον της Chevron. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, με εκπροσώπους της εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλωστε, η Chevron συνέδεσε το ενδιαφέρον της με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας παραχωρήσεων και σε αυτό το πλαίσιο το ΥΠΕΝ έχει θέσει ως στόχο της ολοκλήρωσής τους έως το τέλος του έτους και την έναρξη των ερευνητικών προγραμμάτων στις αρχές του 2026.