Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
του Γιάννη Καντέλη
Να εξέλθει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕ με τις λιγότερες δυνατές φθορές στοχεύει η κυβέρνηση τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Την Τρίτη, 22 Ιουλίου, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να ψηφίσει επί της πρότασης της ΝΔ για την παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών στο φυσικό δικαστή, κατά το μοντέλο Τριαντόπουλου, ενώ, μία εβδομάδα μετά, στο τέλος του μήνα θα συζητηθούν οι προτάσεις των κομμάτων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Προς ψήφιση θα τεθούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και αυτή που υπογράφουν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, όπως και η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Με αυτό τον τρόπο κλείνουν σε πρώτη φάση δύο κρίσεις που ταλάνισαν την κυβερνητική πλειοψηφία το πρώτο εξάμηνο του έτους, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και άλλο επίπεδο έντασης, που όμως κόστισαν πολιτικό κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση κατάφερε να διαχειριστεί την υπόθεση των Τεμπών και να ανακάμψει, ύστερα από τις νέες αποκαλύψεις που αποδόμησαν τις θεωρίες για το παράνομο φορτίο και το μπάζωμα, επανακτώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και περνώντας στην αντεπίθεση απέναντι στην αντιπολίτευση που τις υιοθέτησε. Αντιμετωπίζοντας την μεγαλύτερη κρίση στη θητεία της, απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει πολιτικά στις δυσκολίες και συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πρόταση για εξεταστική επιτροπή ανοίγει τη βεντάλια των ευθυνών, αφού θα ελεγχθεί όλη η περίοδος λειτουργίας του αμαρτωλού οργανισμού από το 1998 έως σήμερα. Έτσι, στο κάδρο των ευθυνών μπαίνουν όλες οι κυβερνήσεις που είχαν την ευθύνη λειτουργίας του με εμφανή διάθεση να αναδείξει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των αγροτικών αποζημιώσεων.
«Εμείς αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη αντιπολίτευση, θα παραδεχθούν ότι και επί των ημερών τους γίνονταν αυτά;», διερωτώνται κυβερνητικά στελέχη δίνοντας τον τόνο για το πως θα κινηθούν στην εξεταστική επιτροπή. Διότι, όπως σημειώνουν, τα συνολικά πρόστιμα για τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ, ενώ η περίφημη «τεχνική λύση» για την οποία κατηγορούν τον κ. Βορίδη θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά σε αυτό το θέμα είναι οξύμωρο, όπως είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ο κ. Βορίδης, να εγκαλείται από την Κουμουνδούρου για την υπογραφή μίας υπουργικής απόφασης την οποία ετοίμασε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχε διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν εφαρμογή νόμου που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. «Αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο αγανακτισμένοι, έχουν αναρωτηθεί αν τα στελέχη τους είναι άσπιλα και αμόλυντα;», είναι το δεύτερο ερώτημα και προαναγγέλλει την ανάδειξη ευθυνών σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με πληροφορίες προέρχονται από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πέραν των πολιτικών ευθυνών το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει την ύπαρξη στοιχείων στη δικογραφία που να οδηγούν σε ποινικές ευθύνες του κ. Βορίδη και του κ. Αυγενάκη. «Δεν προκύπτει καμία εμπλοκή τους που να στοιχειοθετεί αδίκημα», όπως σημειώνουν επιτακτικά, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης στην οποία χρεώνουν προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Αυτό είχαν υποστηρίξει από την αρχή και οι δύο πρώην υπουργοί, την ώρα που ακόμα γίνονταν ζυμώσεις στο παρασκήνιο για τον χειρισμό της υπόθεσης από την κυβέρνηση.
Σύμμαχος της κυβέρνησης για την αποφόρτιση της πολιτικής ατμόσφαιρας από την ένταση των επόμενων ημερών και την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι και οι …καλοκαιρινές διακοπές. Η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της και η εξεταστική θα συσταθεί τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις. Ενδιαμέσως, στη ΔΕΘ, θα γίνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους με το περίφημο «καλάθι» να είναι γεμάτο από παροχές, όπως προϊδεάζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Οι επιδόσεις της οικονομίας έχουν αυξήσει τα περιθώρια για μέτρα που θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και θα κατευθυνθούν στη μείωση των φόρων και την ενίσχυση των εισοδημάτων. Τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο κατά περίπου 2,3 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,66 δισ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιο από τον στόχο. Στον πυρήνα του πακέτου βρίσκονται µειώσεις συντελεστών στη φορολογική κλίµακα για εισοδήµατα από 10.000 έως 40.000 ευρώ µε στόχο τη µείωση του φορολογικού βάρους στη µεσαία τάξη, στην κλίµακα φορολόγησης των ενοικίων, µειώσεις στα τεκµήρια διαβίωσης και στις ασφαλιστικές εισφορές.