Σε φάση αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης εισέρχεται η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, με φόντο τις αυξημένες ροές από τη Λιβύη και την εφαρμογή αποτρεπτικών μέτρων, ώστε οι παράτυποι μετανάστες να αποθαρρύνονται από τη διαδρομή προς την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης.
Κλειστά κέντρα κράτησης και ενίσχυση επιτήρησης
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως οι 247 μετανάστες που μεταφέρθηκαν πρόσφατα από τη Λιβύη βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης και όχι φιλοξενίας, χωρίς δικαίωμα ασύλου, σημειώνοντας πως η χώρα συνεχίζει να υιοθετεί αυστηρή στάση απέναντι στη διαχείριση των παράτυπων ροών.
«Δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν οι νέες δομές στην Κρήτη στον χρόνο που θέλαμε», παραδέχτηκε, εκτιμώντας ότι απαιτείται διάστημα άνω των έξι μηνών για την κατασκευή μόνιμων κλειστών δομών, με τον σχεδιασμό να προβλέπει τρεις οργανωμένους χώρους για την αποφυγή του φαινομένου συγκέντρωσης μεταναστών σε λιμάνια.
Προσωρινές λύσεις και συνεργασία με τοπικές αρχές
Προς το παρόν, οι τοπικές δομές στην Κρήτη θα λειτουργούν προσωρινά, ενώ έχει συμφωνηθεί με δημάρχους και τοπικές κοινωνίες ότι δεν θα προχωρήσουν νέες δομές στην ενδοχώρα.
Παράλληλα, υφιστάμενες δομές που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας (π.χ. κάμερες, φράχτες) θα παραδίδονται στην Αστυνομία, ενισχύοντας το αποτρεπτικό πλαίσιο διαχείρισης.
Επόμενο βήμα: Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης
Αναφερόμενος στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2026, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως αυτό προβλέπει τη δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής σε τρίτες χώρες, όπου θα οδηγούνται οι παράτυποι μετανάστες, μακριά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
«Οι επιστροφές πρέπει να αυξηθούν, ενώ οι διαδικασίες ασύλου θα ξεκινούν εκτός Ε.Ε. σε χώρες που θα χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως αυτή η στρατηγική ήταν πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019.
Σε εξέλιξη η ευρωπαϊκή στρατηγική – Επίκεντρο η πρόληψη
Ο υπουργός Μετανάστευσης συμμετέχει σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Μετανάστευσης στην Κοπεγχάγη, όπου στο τραπέζι βρίσκονται δύο κύρια ζητήματα:
-
Ενίσχυση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών
-
Δημιουργία προκαταρκτικών κέντρων σε τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε.