Ηχηρό μήνυμα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για δημοσιονομικό περιθώριο 1,5 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει την υλοποίηση στοχευμένων μέτρων ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνίας.
Η επερχόμενη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αναμένεται να συνοδευτεί από παροχές που θα αγγίξουν τη μεσαία τάξη, τα νοικοκυριά με παιδιά και τις μονογονεϊκές οικογένειες – κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται έντονα από τις διαρκείς ανατιμήσεις.
Στήριξη για το αυξημένο κόστος ζωής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι, παρά τη σταθερή πορεία της οικονομίας, η ακρίβεια αποτελεί μια συνεχή πίεση για τα ελληνικά νοικοκυριά, με αιχμή το ζήτημα της στέγασης.
«Το διαθέσιμο εισόδημα χρειάζεται ενίσχυση. Αυτό θα γίνει με στοχευμένες παρεμβάσεις», επεσήμανε ο Μαρινάκης.
Το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός εξετάζουν πακέτο φοροελαφρύνσεων και εισοδηματικών ενισχύσεων, με στόχο να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες και να τονωθεί η κατανάλωση χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα.
Μεσαία τάξη – Οικογένειες στο προσκήνιο
Η αναφορά του Μαρινάκη στις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με δύο ή περισσότερα παιδιά δεν ήταν τυχαία. Όπως δήλωσε, το πρόβλημα είναι και δημογραφικό, εκτός από οικονομικό. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση εξετάζει:
-
Επιδόματα με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια
-
Ενίσχυση του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου»
-
Επιδότηση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών
-
Φοροαπαλλαγές για οικογένειες με παιδιά
Οικονομία & απασχόληση: «Δεν πρόκειται για λεφτόδεντρα»
Ο κ. Μαρινάκης έσπευσε να τονίσει πως το εν λόγω δημοσιονομικό περιθώριο δεν είναι αποτέλεσμα συγκυρίας, αλλά καρπός υπεύθυνων πολιτικών:
«Τα χρήματα αυτά δεν προκύπτουν από λεφτόδεντρα, αλλά από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη μείωση της ανεργίας και τη σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Πράγματι, η ανεργία διαμορφώνεται πλέον στο 7,9%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών – ένδειξη ότι η αγορά εργασίας κινείται θετικά.
Παρέμβαση για ΟΠΕΚΕΠΕ: «2,7 δισ. έχουν πληρώσει οι Έλληνες για αμαρτωλές επιδοτήσεις»
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και τη δημόσια συζήτηση που φούντωσε με αφορμή την επιστροφή επιδότησης από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:
«Όταν επιστρέφεις επιδότηση, κάτι δεν πάει καλά… Οι Έλληνες έχουν πληρώσει 2,7 δισ. ευρώ σε πρόστιμα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για τις στρεβλώσεις στις επιδοτήσεις».
Η κυβέρνηση διαμηνύει πως η κάθαρση πρέπει να γίνει σε βάθος και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.
Θαλάσσια πάρκα: Οικολογική πολιτική με ουσία
Τέλος, ο κ. Μαρινάκης στάθηκε στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για θαλάσσια πάρκα σε ελληνικά ύδατα, κάνοντας λόγο για πρωτοβουλία υψηλής περιβαλλοντικής και συμβολικής αξίας:
«Προστατεύουμε τη θάλασσα και ταυτόχρονα ενισχύουμε τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.»
Τι αναμένεται στη ΔΕΘ
Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα έχει τριπλό αποτύπωμα:
-
Οικονομικό – με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις
-
Κοινωνικό – με προτεραιότητα σε μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες
-
Πολιτικό – με μήνυμα ευθύνης, σταθερότητας και προοπτικής
Η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό «παράθυρο» για να απαντήσει στις ανάγκες της κοινωνίας και να ανακτήσει πολιτικά ερείσματα μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι.