Σε μια ημέρα υψηλής πολιτικής πίεσης, η κυβέρνηση επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα, πυροδοτώντας μπαράζ θετικών εξαγγελιών σε τρία εντελώς διαφορετικά μέτωπα: περιβάλλον, οικονομία και αθλητισμό. Οι ανακοινώσεις για τη θεσμοθέτηση δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, την κατάργηση τραπεζικών χρεώσεων για διατραπεζικές αναλήψεις μέσω ΔΙΑΣ, και την παραχώρηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για 49 χρόνια, δεν ήταν καθόλου τυχαίες.
Στο Μαξίμου εκτιμούν πως η συγκυρία είναι κρίσιμη. Η Βουλή ετοιμάζεται να εξετάσει δύο καυτές υποθέσεις: την παραπομπή του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή για την τραγωδία στα Τέμπη και την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου η αντιπολίτευση ζητά προανακριτική για δύο πρώην υπουργούς της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι σαφής: μετατόπιση της δημόσιας συζήτησης σε θετικά, «χειροπιαστά» νέα για τους πολίτες και επιθετική ρητορική απέναντι στην αντιπολίτευση, ιδίως το ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση επέλεξε να «σερβίρει» την περιβαλλοντική πολιτική με γεωπολιτικό μανδύα, τονίζοντας πως η ίδρυση των θαλάσσιων πάρκων ενισχύει την ελληνική παρουσία στο Αιγαίο και διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί δήθεν «ενδοτικής στάσης». Η τουρκική αντίδραση λειτούργησε μάλιστα ως «επιβεβαίωση» της εθνικής αποφασιστικότητας, με κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για «χαστούκι στους τζάμπα πατριώτες».
Η εξαγγελία του υπουργείου Οικονομικών για μηδενικές τραπεζικές προμήθειες μεταξύ ΑΤΜ των τραπεζών-μελών της ΔΙΑΣ αποτέλεσε το κοινωνικό «αντίβαρο», σε μια κίνηση που αναμένεται να έχει απτό όφελος για εκατομμύρια πολίτες. Στην πολιτική σημειολογία, ήταν και ένα σήμα κοινωνικής ευαισθησίας σε μια περίοδο όπου το οικονομικό αποτύπωμα της κυβέρνησης βάλλεται.
Τέλος, η παραχώρηση του ΣΕΦ στον Ολυμπιακό φέρει ισχυρό επικοινωνιακό φορτίο: απευθύνεται στο συναισθηματικό κοινό των φιλάθλων, επαναφέρει τον Πειραιά στο προσκήνιο και δείχνει την άμεση επαφή του πρωθυπουργού με το μαζικό αίσθημα, μέσω συνάντησής του με τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ.