Δυναμική εκκίνηση αναμένεται για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, έως και 6.000 – 7.000 φοιτητές ενδέχεται να φοιτήσουν ήδη από την πρώτη χρονιά λειτουργίας τους, εφόσον εγκριθούν τα προγράμματα.
Όπως δήλωσε η κ. Ζαχαράκη στα «Παραπολιτικά 90,1», μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται οι πρώτες εισηγήσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή για τα ιδρύματα που πληρούν τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν από το 2025. Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η πιστοποίηση των προγραμμάτων, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο από καθηγητές του εξωτερικού και εμπειρογνώμονες της ΕΘΑΑΕ.
«Τα πανεπιστήμια έχουν αιτηθεί άδειες για Νομικές, Ιατρικές, Φαρμακευτικές σχολές, Ψυχολογία, Οικονομικά και πολλά ακόμα. Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά χωρίς έκπτωση στην ποιότητα», τόνισε η υπουργός.
Πως θα γίνεται η εισαγωγή των φοιτητών
Οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές και να έχουν πιάσει τουλάχιστον την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ενώ κάποια ιδρύματα ενδέχεται να θέσουν επιπλέον κριτήρια, ανάλογα με το προφίλ που επιθυμούν να διαμορφώσουν.
Πανελλαδικές: Καμία αλλαγή για τα επόμενα χρόνια
Η κ. Ζαχαράκη διευκρίνισε πως ενδεχόμενες αλλαγές στις Πανελλαδικές δεν αφορούν τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στο Λύκειο. Οι πρώτες τροποποιήσεις ενδέχεται να αφορούν τους μαθητές από το 2029 και μετά και να σχετίζονται με την εισαγωγή εθνικού απολυτηρίου, όπου θα συνεκτιμώνται οι βαθμοί όλων των τάξεων.
«Έχει ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για το εθνικό απολυτήριο, που θα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην επίδοση σε περισσότερα μαθήματα ανά έτος», δήλωσε η υπουργός.