Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα Ημερησίας Διατάξεως την επεξεργασία και εξέταση του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ «Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Σχέδιο Δράσεων για τη Διαχείριση των Στεγαστικών Αναγκών των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Στη συνεδρίαση παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Ο Ν. Δένδιας στην τοποθέτησή του, ανέφερε:
«Κύριοι συνάδελφοι, ευχαριστώ θερμά για τη συζήτηση. Δεν ήταν άχρηστη η συζήτηση αυτές τις τρεις μέρες, αντιθέτως. Θα ήθελα να επαναδιατυπώσω την άποψη που σας είπα και στην αρχή, ότι κατεγράφησαν οι παρατηρήσεις. Και στα θέματα διαφάνειας θα υπάρξουν σημαντικές προσθήκες στο νομοθέτημα, διότι συμμερίζομαι σκέψεις και αντιλαμβάνομαι πλήρως και το κλίμα στην ελληνική κοινωνία. Άρα, σας ευχαριστώ γι’ αυτό, είμαι απολύτως ανοιχτός, έβαλα ένα όριο, το όριο της κοινής λογικής.
Έρχομαι σε κάτι το οποίο νομίζω ότι συνιστά παρεξήγηση και θα σας παρακαλέσω να το αντιληφθούμε μαζί. Ο φορέας, ο ΦΑΑΕΔ, δεν είναι ιδιοκτησιακός φορέας. Δεν αποκτά οιοδήποτε εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα επί των ακινήτων, τα οποία όλα παραμένουν στο Ταμείο.
Είναι απλώς φορέας διαχείρισης εφόσον του ανατεθεί η διαχείριση ενός ακινήτου, τους πόρους του οποίου επιστρέφει στο Ταμείο και η ιδιοκτησία, εφόσον δεν εκποιείται, παραμένει στο Ταμείο.
Άρα οι επιφυλάξεις που αφορούν τη νομική φύση του Φορέα, δεν έχουν έννοια. Δεν μπορεί να είναι ο Φορέας αυτός Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Προφανώς, εάν θυμάστε, όσοι εξ ημών είμαστε νομικοί, τις δύο μεγάλες διακρίσεις στο Ρωμαϊκό Δίκαιο, το Imperium και το Fiscus. Αυτό ανήκει στο Fiscus, το ιδιωτικό κομμάτι της περιουσίας του Καίσαρα τότε, εν ονόματι του οποίου γίνονταν όλα. Δεν μπορεί να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, να καταστεί ο ΦΑΑΕΔ Imperium. Να είμαστε σαφείς. Ξαναλέω για να είναι σαφές, το Ταμείο δεν δίνει κανένα περιουσιακό στοιχείο στον ΦΑΑΕΔ ιδιοκτησιακά. Το Ταμείο έχει το σύνολο της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, το σύνολο της περιουσίας. Το όλον.
Ορισμένα από αυτά είναι στρατόπεδα. Ενεργά στρατόπεδα. Αναγκαία για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ποιος αποφασίζει εάν ένα ενεργό στρατόπεδο μπορεί να είναι ανενεργό, άρα μπορεί να έχει άλλη χρήση; Άλλη χρήση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην εκποίηση, σημαίνει ότι απλώς δεν είναι ενεργό στρατόπεδο. Ποιος το αποφασίζει; Η απάντηση είναι σαφής. Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων μετά από εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου του οικείου κλάδου. Δεν υπάρχει εκεί ούτε Υπουργός, ούτε Υπουργός Οικονομικών, ούτε Βουλή, ούτε μπορούμε να υπάρξουμε εμείς.
Αφ’ ης στιγμής αυτό όλο γίνει, από εκεί και πέρα σε όσα δεν είναι ενεργά μπορεί η Διοίκηση του ΤΑΕΘΑ να κρίνει ότι πρέπει να αναθέσουν τη διαδικασία αξιοποίησης στο ΦΑΑΕΔ. Πάλι στη διακριτική τους ευχέρεια.
Σας προλέγω δε ότι στη Διοίκηση του ΤΑΕΘΑ θα μπουν μετά από τις παρατηρήσεις σας και οι παριστάμενοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Για να είναι και αυτό σαφές.
Θα ήθελα αυτό να γίνει κατανοητό και να προσαρμοστούν αν έχετε την καλοσύνη οι παρατηρήσεις σας σε αυτό το σχήμα διότι αυτό το σχήμα υπάρχει. Υπάρχει παρεξήγηση και ήταν διακριτή σε πολλές τοποθετήσεις, οι οποίες θεωρούσαν ότι η εκμετάλλευση του ακινήτου από το ΦΑΑΕΔ σημαίνει μετακίνηση της κυριότητας του ακινήτου από το Ταμείο στο ΦΑΑΕΔ. Όχι, τελεία, μηδέν.
Έρχομαι τώρα με τη σειρά που ελέχθησαν. Με εντυπωσίασε, κύριε συνάδελφε του Κομμουνιστικού Κόμματος, εσείς που έχετε ιδιαίτερη σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εγώ υπηρέτησα 28 μήνες, εσείς χρόνια. Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπατε, κατάλαβα ότι είπατε να καταργηθεί η μετακίνηση του 6% από το πρόγραμμα των εξοπλισμών στα ασφαλιστικά ταμεία; Δεν μπορεί να το είπατε αυτό, κάτι άλλο θα είπατε…
Σας παρακαλώ να το διευκρινίσετε, επειδή είμαι βέβαιος ότι δεν θέλετε να περιορίσετε τα έσοδα τα οποία πηγαίνουν στα Ταμεία. Προφανώς δεν έχετε αυτοκτονικές προθέσεις πολιτικά. Εδώ με το Υπουργείο Οικονομικών χάσαμε μήνες ολόκληρους στη διαπραγμάτευση, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη διάταξη του 6%. Τι είναι η διάταξη του 6%, για να συνεννοηθούμε; Στα εξοπλιστικά προγράμματα το 6% πηγαίνει υπέρ των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί πηγαίνει αυτό το 6%, από γενναιοδωρία του κράτους; Όχι. Πηγαίνει γιατί το κράτος δεν καταβάλλει το 3% των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλεται οπουδήποτε αλλού. Αυτό είναι. Τώρα αν το βάλουμε ποσοτικά, θέλει προσοχή η συζήτηση, γιατί μπορεί να είναι παραπάνω αυτό το 6% κι έτσι όπως είναι.
Καθότι μετά την κρίση προφανώς αυξήθηκαν τα ποσά των εξοπλιστικών, έρχεται το Υπουργείο Οικονομικών και λέει, φέρτε τα πίσω τα υπόλοιπα. Και γίνεται εδώ μια ολόκληρη διαπραγμάτευση, η οποία έχει δύο σκοπούς. Ο πρώτος σκοπός είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων, η οποία έχει θέματα τώρα, μην κοροϊδευόμαστε. Και η δεύτερη είναι να εξυπηρετηθεί το στεγαστικό των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη του. Το δεύτερο γιατί; Διότι το δικό μας επιχείρημα απέναντι στο Υπουργείο Οικονομικών, που τελικά έγινε δεκτό, είναι το επιπλέον δώστε μας το ως επένδυση στο στεγαστικό, δεν μπορείτε να το πάρετε πίσω. Και καταλήξαμε σε αυτό.
Φαντάζομαι ότι αυτό θα είναι και η δική σας θέση. Τώρα εάν γίνονται εξοπλισμοί, η δική μας θέση είναι ότι η χώρα πρέπει να εξοπλίζεται. Τι να κάνουμε τώρα, έχουμε αντίπαλο, έχουμε απειλή. Αυτή είναι η πάγια θέση η δική σας, την ξέρω, αλλά…
Λοιπόν, ελέχθη όσον αφορά ότι δεν φέραμε τον κανονισμό και μάλιστα ελέχθη ενώ στο ΕΛΚΑΚ, στο πρώτο νομοθέτημα, είχαμε φέρει κανονισμό. Δεν είναι ακριβές αυτό, στο ΕΛΚΑΚ είχαμε φέρει το καταστατικό της εταιρείας. Τον κανονισμό δεν τον είχαμε φέρει στο ΕΛΚΑΚ. Τον κανονισμό μάλιστα, επειδή είχε ιδιαίτερη δυσχέρεια, χρειάστηκε καιρός για να δημιουργηθεί. Και ο κανονισμός εδώ θα δημοσιοποιηθεί, θα ανέβει στο ΦΕΚ και αν θέλετε θα σας κοινοποιηθεί κιόλας, δεν έχω την παραμικρή αντίρρηση.
Έρχομαι στις ανακοινώσεις που έκανα χθες. Θα τις συζητήσουμε, νομίζω, την άλλη εβδομάδα. Όχι τις ανακοινώσεις, αυτό που δεν μπορεί να ανακοινωθεί στην πραγματικότητα. Διότι εγώ μίλησα μόνο για την κατάργηση της Στρατιάς και για ορισμένα άλλα πράγματα. Υπάρχουν μια σειρά από επιχειρησιακές αλλαγές, οι οποίες θα κοινοποιηθούν εδώ, υπό τον όρο του απορρήτου.
Όμως στην κατάργηση της θητείας, κ. Ναύαρχε (σημ. Ευάγγελος Αποστολάκης), αντιλαμβάνομαι πλήρως τον συναισθηματικό δεσμό σας με το Ναυτικό, τώρα ποιος δεν το καταλαβαίνει. Όμως, ποια είναι η πραγματικότητα; Το ξέρετε, το Ναυτικό και η Αεροπορία είναι Κλάδοι πλήρους συνθέσεως και εν καιρώ ειρήνης είναι Κλάδοι πλήρους συνθέσεως. Έχει πάνω από 85% το Ναυτικό, σχεδόν 90% η Αεροπορία. Και για τους δύο Κλάδους αυτή τη στιγμή έχουμε 35.000 εφέδρους. Αν θέλουμε να τους καλέσουμε, δηλαδή, σε καιρό πολέμου, τι μας λείπει; Μας λείπει στην πληρότητα της σύνθεσης 10% σε κάθε Κλάδο εάν θέλουμε να το συμπληρώσουμε αυτό το 10%, έχουμε 35.000 ακόμα για να το συμπληρώσουμε. Αντίθετα, να δημιουργούμε και άλλους οι οποίοι χάνονται για πάντα από το Στρατό Ξηράς, ενώ η πληθυσμιακή διαφορά με τη γειτονική χώρα λειτουργεί τραγικά εναντίον μας.
Βεβαίως υπάρχουν ειδικότητες, γιατί λέτε να διατηρηθούν έστω και συμβολικά. Το συμβολικό βεβαίως θα τηρηθεί, διότι όποιος είναι ναυπηγός, όποιος είναι καπετάνιος, όποιος είναι μηχανικός αεροσκαφών, όποιος είναι πιλότος, αν υπάρχουν, βεβαίως θα πηγαίνει στην Αεροπορία και στο Ναυτικό. Θα βάλουμε ορισμένες ειδικότητες.
Τώρα εσείς το έχετε ως ιδεολόγημα, «ο ναύτης και ο σμηνίτης». Όχι, ελάχιστες ειδικότητες κατ΄ εξαίρεσιν θα πηγαίνουν στο Ναυτικό και στην Αεροπορία. Αλλά είναι καλό να μιλάμε ειλικρινά.
Το καταλαβαίνετε τώρα, δεν σας το λέω κατ΄ αντιδικίαν. Πάμε όλοι μαζί, θα τα πούμε στην απόρρητη συζήτηση αν θέλετε, να καθίσουμε να βάλουμε μαζί τις ειδικότητες πού πρέπει να πηγαίνουν.
Οπότε την άλλη εβδομάδα που έχω ζητήσει, καταλαβαίνω ότι σας ταλαιπωρώ καλοκαιριάτικα, αλλά την άλλη εβδομάδα που έχουμε ζητήσει να γίνει η κλειστή συζήτηση για τα θέματα Δομής κ.λπ., να καθίσουμε να τα συζητήσουμε και αυτά.
Για εμένα το πρώτο ζήτημα είναι η αναζήτηση κοινών τόπων. Εδώ δεν είναι ούτε προσπάθεια να κερδίσουμε εμείς ούτε να κατηγορήσουμε κάποιον. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία χρονίζουν. Οι καιροί είναι αυτοί που είναι, οι προκλήσεις είναι αυτές που βλέπουμε όλοι.
Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βρούμε λύσεις. Αυτό ήθελα να πω. Θα επεξεργαστούμε το Σαββατοκύριακο τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν επί τη βάσει και όσων προτείνατε και όσων είναι λογικό. Και τη Δευτέρα στο νομοθέτημα τις συζητάμε πάλι. Και να καταλήξουμε στο βέλτιστο που μπορούμε να κάνουμε.
Παρακαλώ, ως καταληκτική παρατήρηση, σκεφτείτε λίγο τους διακριτούς ρόλους ανάμεσα στο Ταμείο και στο φορέα διαχείρισης για να μην έχουμε συγχύσεις ως προς τις εγγυήσεις διαφάνειας που χρειάζεται το καθένα από αυτά τα δύο.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Πρόεδρε».