Η παραδοσιακή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 51η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε φέτος σε έντονα φορτισμένο πολιτικό κλίμα, σκιαγραφώντας τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης και διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Παρά τον εορταστικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, η αμηχανία, οι αιχμές και οι πικρές ανταλλαγές λόγων κυριάρχησαν, αποτυπώνοντας ένα τοπίο διχασμού που δύσκολα κρύβεται πίσω από χαμόγελα και τυπικές χειραψίες.
Η αμηχανία πίσω από το πρωτόκολλο
Το παρασκήνιο της φετινής εκδήλωσης ξεδιπλώθηκε με φόντο μια χώρα πολιτικά τεταμένη, υπό τη σκιά ποινικών υποθέσεων, διαρροών και λεκτικών συγκρούσεων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μάσησε τα λόγια του:
«Είναι πολύ δύσκολο να προσποιούμαστε ότι συναντιόμαστε κοινωνικά και χαλαρά με συνομιλητές που μας κατηγορούν με απαξιωτικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς».
Μια δήλωση που έβαλε ευθύς εξαρχής το κλίμα – και τις αποστάσεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, από την πλευρά του, προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες, σημειώνοντας ότι κάποιες εκφράσεις «ξεπερνούν τα όρια» και ότι δεν έχει σκοπό να παίξει ρόλο «κυανόκρανου».
«Δεν αρέσκομαι στη ματαιοπονία», είπε με νόημα.
Ορατός ο “πάγος” – Μικρές διαδρομές, μεγάλες αποστάσεις
Η σκηνή της πορείας προς το κιόσκι ήταν ενδεικτική. Ο Μητσοτάκης πίσω, χαιρετούσε επιλεκτικά. Μπροστά, οι Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας και Φάμελλος, σε εμφανή αποστασιοποίηση από τον Πρωθυπουργό. Η εικόνα των τριών να συζητούν ζωηρά, ενώ ο κυβερνητικός ηγέτης παρέμενε μόνος, λέει πολλά για τις τρέχουσες πολιτικές ισορροπίες.
Διάλογοι με αιχμές – Ο Ανδρουλάκης, ο Σκέρτσος και η “διαφάνεια”
Σύμφωνα με διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε οξύ διάλογο με τον Πρωθυπουργό για την τοξικότητα στον δημόσιο λόγο:
«Το σημερινό συμβάν με τον Σκέρτσο είναι απαράδεκτο και ενδεικτικό» είπε, για να λάβει την απάντηση:
«Έχει δίκιο ο Σκέρτσος» από τον Μητσοτάκη.
Ο Ανδρουλάκης ανταπάντησε με πρόταση για θεσμική πρωτοβουλία υπέρ της διαφάνειας, δείχνοντας ότι το ρήγμα στις σχέσεις τους δεν αφορά μόνο τη ρητορική, αλλά και τον ίδιο τον πυρήνα της πολιτικής εμπιστοσύνης.
Φάμελλος: «Η κυβέρνηση δίνει δικαιώματα»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δεν άφησε αναπάντητο το σχόλιο Μητσοτάκη.
«Η κυβέρνηση δίνει δικαιώματα για να γίνονται χαρακτηρισμοί. Ο όρος “εγκληματική οργάνωση” προέρχεται από τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας», τόνισε, σε μία από τις πιο οξείες φράσεις της βραδιάς.
Οι απόντες και το επεισόδιο με τον Παλαιστίνιο πρόσφυγα
Αίσθηση προκάλεσε και η απουσία του Αλέξη Χαρίτση, που έφτασε συνοδευόμενος από έναν Παλαιστίνιο πρόσφυγα, στον οποίο δεν επετράπη η είσοδος. Η αποχώρησή του συνοδεύτηκε από έντονη διαμαρτυρία. Επίσης, απουσίασαν οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Κυριάκος Βελόπουλος και Δημήτρης Νατσιός – αποστάσεις που φανερώνουν ρήγματα και πολιτική απαξίωση προς τον θεσμό της δεξίωσης.
Οι θεσμοί, οι Ολυμπιονίκες, οι αριστούχες και το μήνυμα της Δημοκρατίας
Παρά την πολιτική ένταση, η εκδήλωση διατήρησε τον θεσμικό της χαρακτήρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε αντιστασιακούς, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και διακεκριμένες μαθήτριες. Ένα συμβολικό μήνυμα ελπίδας και προόδου, σε μια στιγμή που η πολιτική τάξη δείχνει να χάνει την ψυχραιμία της.