Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας. Η στάθμη των φραγμάτων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ενδεικτικό είναι πως τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022. Την ίδια ώρα οι δασικές πυρκαγίες που μαίνονται τους θερινούς μήνες «γρκριζάρουν» τη χώρα, με το πράσινο να χάνεται από τον χάρτη εν μέσω κλιματικής κρίσης.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με την έλλειψη νερού και την ξηρασία, η κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, χαράζοντας συγκεκριμένη πολιτική. Αναλυτικότερα, οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδιασμού για τα ύδατα, οι οποίοι αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα:
-Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας
-Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις
-Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων
-Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
-Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση)
Ο σχεδιασμός θα θέσει, επίσης, τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή μελετώνται. Σήμερα είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση και 237 την άρδευση.
Η Ελλάδα στις φλόγες
Την ίδια ώρα το σκηνικό επιδεινώνεται από τις συνεχείς δασικές πυρκαγιές. Τελευταίο παράδειγμα η καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε στον Φενεό Κορινθίας
Από την φωτιά 25 σπίτια, αγροικίες και αποθήκες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ περισσότερα από 11.000 στρέμματα γης παραδόθηκαν στις φλόγες.
Η εκτεταμένη πυρκαγιά υπενθύμισε τόσο την ανάγκη προστασίας του πρασίνου που βρίσκεται σε κίνδυνο, όσο και τον ηρωισμό των στελεχών του πυροσβεστικού σώματος που ρισκάρουν τη ζωή τους σε κάθε μάχη με τις φλόγες. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική –σε αυτό το μέτωπο- κατά τη διαδικασία κατάσβεσης στο πεδίο της αναζωπύρωσης ένας εποχικός πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα και ακόμη ένας πυροσβέστης (μόνιμος) αντιμετώπισε ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.
Oπως πρώτη είχε αποκαλύψει πέρυσι τον Ιούλιο η εφημερίδα μας, το 37% των δασών της Αττικής έχει γίνει στάχτη μέσα σε μια δεκαετία. Από το 2017 έως τον Ιούλιο του 2024, κάηκαν συνολικά 556.000 στρέμματα γης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά δασικές εκτάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Copernicus, το 2015 οι δασικές εκτάσεις αποτελούσαν το 26,2% της ηπειρωτικής Περιφέρειας Αττικής, καλύπτοντας 766.160 στρέμματα. Μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2024, 284.230 στρέμματα από αυτά, δηλαδή το 37%, έγιναν στάχτη.