Στο στούντιο της εκπομπής «Συνδέσεις» της ΕΡΤ με τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς.
Αρχικά, εξ αφορμής ενός ρεπορτάζ σχετικά με τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο Κ. Τσουκαλάς επεσήμανε ότι: «δεν είναι τυχαίο ότι έπεσαν οι βάσεις. Έπεσαν στα αζήτητα σχολές που συνδέονται με το δημόσιο και τις στρατιωτικές σχολές ή τις σχολές που οδηγούν στη στελέχωση των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και όσες οδηγούν στην εκπαίδευση. Αυτό έχει να κάνει με την επίθεση που εξαπολύσει μισθολογικά η κυβέρνηση στο δημόσιο , τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Κυρίως η κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει την κοινωνική θέση όσων απασχολούνται σε αυτές τις εργασίες. Και πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλη αυτή η κατάσταση θα έχει άμεσο αντίκτυπο και ζημία στην παιδεία, στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, στην άμυνά και την ασφάλεια μας. Όταν μάλιστα οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί έχουν καταρρακωμένους μισθούς ή αναξιοπρεπείς και αμφισβητείται τεχνηέντως η λεγόμενη μονιμότητα, επειδή η κυβέρνηση θέλει να κάνει σόου και να παίξει με τον κοινωνικό αυτοματισμό, τότε οδηγούμαστε στην απαξίωση του κράτους. Αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας όπως το αλάτι της θάλασσας. Σκεφτείτε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, τι παιδεία θα έχουν; Το μοντέλο λοιπόν που έχει εισάγει ο Πρωθυπουργός με το να επιτίθεται σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση και την άμυνα δε θα μας βγει σε καλό».
Με το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται στην κορύφωσή του με δύο συζητήσεις στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε: «εδώ έχουμε μία δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που ζητάει να ελεγχθούν δύο Υπουργοί. Το ζητάει γιατί ερμηνεύει το άρθρο 86 σύμφωνα με τον Ενωσιακό Δίκαιο – ερμηνείες που συνήθως αρέσουν στη Νέα Δημοκρατία, όπως είδαμε με τα μη κρατικά πανεπιστήμια – και έχει και αξιολογική κρίση. Στις 40 σελίδες του διαβιβαστικού αναφέρεται ότι οι κ. κ. Βορίδης και Αυγενάκης πρέπει να ελεγχθούν για συγκεκριμένα αδικήματα. Άρα εδώ έχουμε τη δικαιοσύνη, η οποία ζητάει να ελεγχθούν και λέει στη Βουλή: “εσύ μπορείς να με διευκολύνεις μέσω προανακριτικής για να έρθω να κάνω τη δουλειά μου”».
Αναφερθείς, δε, στη στάση της κυβέρνησης που ζητά εξεταστική επιτροπή, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, «έχουμε την κυβέρνηση που αρνείται το αίτημα για προανακριτική ενώ έλεγε τόσο καιρό η δικαιοσύνη είναι αρμόδια για αυτά. Άρα έχουμε μια πολύ μεγάλη ανακολουθία της κυβέρνησης και έχουμε και μια απροκάλυπτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση αυτή δεν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη. Η Εξεταστική Επιτροπή , όπως ξέρετε πολύ καλά, δεν έχει ποινική αρμοδιότητα – σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος. Και εδώ έχουμε το ζήτημα της παραγραφής . Η ίδια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναφέρει ότι παραγράφεται στις 6 Οκτωβρίου το αδίκημα του κ. Βορίδη ακριβώς γιατί η πράξη που έχει υπογράψει έχει υπογραφεί πριν την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Άρα δεν είναι θέμα νομικής ερμηνείας, αν χρειάζεται ο εφαρμοστικός νόμος ή αν αρκεί απλά για αναθεώρηση γιατί έχουμε μια πράξη που είναι πριν από αυτή. Μία απόφαση που οδήγησε στην παράνομη και καταχρηστική κατανομή βοσκοτόπων. Μία κυβέρνηση που εδώ και μήνες έλεγε ότι η εξεταστική δεν παράγει αποτέλεσμα τώρα λέει ότι θέλει εξεταστική. Μία κυβέρνηση που εδώ και μήνες λέει ότι δε θα μπει εμπόδιο στη δικαιοσύνη και τώρα που η δικαιοσύνη ζητά επιτακτικά γίνει έλεγχος, εκείνη τον αρνείται».
Εν συνεχεία, στάθηκε στη θέση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο ζήτημα, λέγοντας: «εμείς θεωρούμε ότι είναι θέατρο σκιών η εξεταστική από το 1998. Το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κάνει αναφορά στα τελευταία έξι χρόνια και παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία σε δέκα σελίδες πρότασής της δεν κάνει καμία αναφορά – σα να μην υπάρχει. Αρά, εμείς τι λέμε; Εδώ έχουμε μία ξεκάθαρη μεθόδευση , η κυβέρνηση θέλει να κρύψει και να διαχύσει ευθύνες. Εμείς όμως δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Ενώ και η εξεταστική επιτροπή έρχεται να ελέγξει περιόδους της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε, από το 2006 και μετά που ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε το μονοπώλιο στη διανομή των κοινοτικών κονδυλίων έως το 2025, τα 15 χρόνια κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, 4 ο ΣΥΡΙΖΑ και δύο έτη το ΠΑΣΟΚ. Άρα εδώ αν συνδυάσουμε την εξεταστική με την επίθεση του Πρωθυπουργού στον Κώστα Καραμανλή σε πανελλήνια μετάδοση για την εξωτερική πολιτική , τότε όλο αυτό πιο πολύ μοιάζει με διαρκές εσωκομματικό ξεκαθάρισμα με στόχο την στην καραμανλική τάση της Νέας Δημοκρατίας».
Τέλος, ο κ. Τσουκαλάς υπενθύμισε το δικαίωμα που επιτρέπει σε κάθε βουλευτή να ψηφίσει περισσότερες προτάσεις και επισήμανε ότι «για εμάς το μείζον ζήτημα είναι να υπάρξουν 151 «ναι» στο να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή για να μην υπάρξει συγκάλυψη. Εδώ όμως δεν υπάρχει αδιέξοδο αλλά η δυνατότητα να στηρίξει κάθε κόμμα και πρόταση άλλου κόμματος. Σκεφτείτε τι θα γράφουν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκές εφημερίδες – ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε να γίνει έλεγχος ευθυνών Υπουργών στην Ελλάδα και η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε τον έλεγχο».