Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η εισήγηση των αρμόδιων αρχών (ΕΘΑΑΕ και ΕΟΠΠΕΠ) για την αδειοδότηση των πρώτων 12 ξένων πανεπιστημίων που έχουν αιτηθεί να λειτουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Νίκου Παπαϊωάννου.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας όσων εγκριθούν έως τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ αναγνωρίζεται πως για τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο τα ιδρύματα μπορούν να στεγαστούν προσωρινά σε ήδη υπάρχουσες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια με ορίζοντα εφαρμογής το 2031–2032, μέσω ενός νέου «Εθνικού Απολυτηρίου», που θα αξιολογεί περισσότερες δεξιότητες των μαθητών. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι, αν και εξετασιοκεντρικό, το τρέχον σύστημα παραμένει αδιάβλητο.
Όπως σημείωσε, τα παιδιά σήμερα επιλέγουν σχολές με βάση πολυπαραγοντικά κριτήρια όπως το περιεχόμενο σπουδών, η γεωγραφική θέση και η επαγγελματική προοπτική, παρατηρώντας στροφή σε πιο εξειδικευμένα προγράμματα.
Ως προς το ζήτημα του νέου συστήματος εισαγωγής που εξετάζει το υπουργείο, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε καταρχήν πως το σύστημα των πανελλαδικών είναι ένα εξεταστικοκεντρικό σύστημα.
«Είναι ένα σύστημα το οποίο παίζεται το μέλλον των παιδιών σε τέσσερα τρίωρα, όπως γινόταν και στις δικές μας εποχές παλιότερα, πανελλήνιες κτλ. Από κει και πέρα επίσης, είναι γνωστό ότι τα παιδιά από τη δευτέρα Λυκείου και μετά, ασχολούνται κατά κύριο λόγο, που δεν είναι σωστό, με τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν για να συνεχίσουν στην τρίτη Λυκείου με την κατεύθυνση που είναι. Και φυσικά μετά είναι και ολόκληρο αυτό το σύστημα το οποίο ενισχύει αυτή την λογική και την τακτική. Όμως πρέπει να πούμε ότι με όλα τα στραβά του αυτό το σύστημα είναι αδιάβλητο. Κανείς δεν υποστήριξε, δεν υποστηρίζει, δεν λέει ότι έστω και στο παραμικρό υπάρχει διαβλητότητα.
Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο η υπουργός Παιδείας, η Σοφία Ζαχαράκη, έχει εξαγγείλει ότι σε βάθος χρόνου περίπου το ’31-’32, αυτοί που ενδεχομένως είναι τώρα στην έκτη δημοτικού, γιατί χρειάζεται να υπάρχει ένα βάθος χρόνου, οπότε ό,τι αποφασιστεί να γίνει πράξη, με μια ειδική επιτροπή σοφών, εντός ή εκτός εισαγωγικών, ανθρώπων οι οποίοι έχουν δώσει τη ζωή τους και στα πανεπιστημιακά έδρανα αλλά και στα έδρανα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συζητήσουν και να δουν με ποιον άλλο τρόπο, τι άλλο πρέπει να συνεκτιμηθεί, να διατηρηθεί η αδιαβλητότητα, αλλά ποιες άλλες δεξιότητες των παιδιών πρέπει να συνεκτιμηθούν κατά τη διάρκεια του Γυμνασίου, του Λυκείου, αυτοί θα δουν» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.