Σοβαρή υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει στην Ιταλία το ξέσπασμα αλλαντίασης, με τρεις νεκρούς και πολλούς ασθενείς σε Καλαβρία και Σαρδηνία.
Επίκεντρο η Καλαβρία
Στην τουριστική κωμόπολη Ντιαμάντε, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες, ενώ πάνω από 12 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Κοζέντσα — δύο εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.
Θύμα και στη Σαρδηνία
Μία 38χρονη γυναίκα κατέληξε στο Κάλιαρι, έπειτα από κατανάλωση σάλτσας γουακαμόλε σε πανηγύρι. Είχε εμφανίσει συμπτώματα από τα τέλη Ιουλίου και νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση.
Τι είναι η αλλαντίαση
Η αλλαντίαση είναι σπάνια αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη παραλυτική νόσος, που προκαλείται από την τοξίνη του βακτηριδίου Clostridium botulinum. Οι σοβαρότερες μορφές προέρχονται από κατανάλωση τροφίμων που έχουν παρασκευαστεί ή αποθηκευτεί λανθασμένα — ιδιαίτερα κονσέρβες, καπνιστά ψάρια, κρέατα και σάλτσες σε αεροστεγή συσκευασία.
Η τοξίνη καταστρέφεται με βρασμό (85°C για τουλάχιστον 5 λεπτά), ενώ τα σπόρια απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη θερμοκρασία (120°C για 10 λεπτά).
Συμπτώματα
Αρχίζουν με αδυναμία, ζάλη, θολή όραση, δυσκολία στην ομιλία και κατάποση, εξελίσσονται σε «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση» και μπορεί να οδηγήσουν σε αναπνευστική ανεπάρκεια, χωρίς πυρετό ή απώλεια συνείδησης.
Η εικόνα στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, από το 2004 έως το 2022 έχουν καταγραφεί μόλις έξι περιστατικά, κυρίως σε βρέφη, αλλά και δύο σε ενήλικες το 2022. Το πιο πρόσφατο τραγικό συμβάν αφορούσε θάνατο Ελληνίδας στη Γαλλία, μετά από γεύμα σε εστιατόριο στο Μπορντό.