Σοβαρούς προβληματισμούς για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας στην Ελλάδα προκαλεί νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΚΠΑ, η οποία αποκάλυψε ότι σε ελληνικά αυγά εντοπίζονται υψηλές συγκεντρώσεις των λεγόμενων «αιώνιων χημικών» PFAS, καθώς και υπολείμματα φυτοφαρμάκων και φαρμάκων.
Τι είναι τα PFAS – Γιατί θεωρούνται επικίνδυνα
Οι ουσίες PFAS (ή «για πάντα χημικά») δεν αποδομούνται ποτέ, συσσωρεύονται στο περιβάλλον και περνούν στον οργανισμό μέσω της διατροφής. Έχουν ήδη συνδεθεί με καρκίνο, βλάβες στο συκώτι και το ανοσοποιητικό, καθώς και με προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά.
Η μελέτη στην Ελλάδα
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science of The Total Environment, ανέλυσε 75 αυγά από κοτέτσια σε Σέρρες, Μαγνησία, Βοιωτία, Αττική και Ηλεία.
-
Σε όλα τα δείγματα ανιχνεύθηκαν PFAS.
-
Πάνω από τα μισά αυγά ξεπέρασαν τα όρια της Ε.Ε.
-
Στην Ηλεία, κάθε δείγμα υπερέβη τις οδηγίες της EFSA για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Οι μέσες τιμές για PFOS, PFHxS και PFBA έφτασαν έως και 5,30 μg/kg, επίπεδα που θεωρούνται ιδιαίτερα ανησυχητικά. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι έφηβοι και ηλικιωμένοι στην Ελλάδα υπερβαίνουν το όριο ασφαλούς εβδομαδιαίας πρόσληψης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.
Τοξικές «εκπλήξεις»: Φυτοφάρμακα και φάρμακα
Η μελέτη κατέγραψε επίσης:
-
Υπολείμματα έξι φυτοφαρμάκων, με το εντομοαπωθητικό DEET να εντοπίζεται σε όλα τα δείγματα.
-
Υπολείμματα φαρμάκων, με το οξολινικό οξύ να εμφανίζεται συχνότερα.
-
Βαρέα μέταλλα σε χαμηλά επίπεδα, που ωστόσο δεν αναιρούν τον κίνδυνο.
Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία
Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την παρουσία PFAS στα ελληνικά αυγά ως απειλή για τη δημόσια υγεία, ζητώντας άμεσα:
-
Εντοπισμό των πηγών μόλυνσης.
-
Μέτρα προστασίας της παραγωγής.
-
Συστηματικούς ελέγχους σε τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά.
Η μελέτη ανοίγει έναν νέο κύκλο συζήτησης για την ποιότητα των ελληνικών τροφίμων και την ανάγκη να θωρακιστεί ο καταναλωτής απέναντι σε χημικές ουσίες που «μένουν για πάντα».