Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βαθύ ιστορικό συμβολισμό τιμάται σήμερα, 14 Μαΐου 2025, η επέτειος των 105 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης. Στην Αλεξανδρούπολη, η καρδιά των εορτασμών χτυπά δυνατά με σειρά επετειακών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Ελευθέρια 2025», ενώ την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο κ. Κακλαμάνης παρέστη στις εκδηλώσεις ως επίσημος εκπρόσωπος της Πολιτείας, τιμώντας με την παρουσία του τη μεγάλη αυτή ημέρα για την περιοχή της Θράκης και ολόκληρη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα των εορτασμών στην Αλεξανδρούπολη
Η ημέρα ξεκίνησε με την ανύψωση της μεγαλύτερης ελληνικής σημαίας δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο από τον Σύλλογο Αλεξανδρουπολιτών και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, στις 08:45 π.μ., ένα συγκινητικό στιγμιότυπο που συμβολίζει την εθνική υπερηφάνεια.
Στις 10:00 π.μ., τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμου. Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.
Ακολούθησε, στις 11:45 π.μ., η έπαρση της σημαίας στο μνημείο της Δόμνας Βισβίζη, στην τοποθεσία όπου υψώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία κατά την απελευθέρωση της πόλης το 1920. Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των αγωνιστών της ελευθερίας.
Στις 12:30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η επετειακή παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν:
-
Μαθητές και σπουδαστές
-
Πρόσκοποι, οδηγοί και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού
-
Πολιτιστικοί σύλλογοι και αναπήρους πολέμου
-
Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων με συνοδεία στρατιωτικής μουσικής
-
Η Φιλαρμονική του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Η παρέλαση διεξήχθη επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου, από το άγαλμα της Δόμνας Βισβίζη έως την οδό Έλλης.
Τι γιορτάζουμε στις 14 Μαΐου: Η Απελευθέρωση της Θράκης
Η 14η Μαΐου 1920 αποτελεί ημερομηνία-ορόσημο για την ιστορία της Θράκης και την εθνική ολοκλήρωση της Ελλάδας. Την ημέρα εκείνη, οι ελληνικές δυνάμεις εισήλθαν στην Αλεξανδρούπολη, ολοκληρώνοντας τον τερματισμό της οθωμανικής κυριαρχίας που κρατούσε επί αιώνες.
Μετά τη Συνθήκη του Νεϊγύ (1919) και ενόψει των τελικών ρυθμίσεων που θα επικύρωνε η Συνθήκη των Σεβρών, ο έλεγχος της Δυτικής Θράκης πέρασε στην Ελλάδα. Έτσι, στις 14 Μαΐου 1920, ο ελληνικός στρατός, με την υποστήριξη του Συμμαχικού Στρατηγείου, μπήκε στην πόλη και ύψωσε την ελληνική σημαία, ενώ ο τοπικός πληθυσμός υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα απελευθερωτικά στρατεύματα.
Η Θράκη, με κομβική γεωπολιτική θέση και πλούσια ιστορική ταυτότητα, είχε υποστεί διαδοχικές κατακτήσεις, με τελευταία την οθωμανική κυριαρχία που ξεκίνησε από τον 14ο αιώνα. Η Αλεξανδρούπολη, πόλη με έντονο ελληνικό στοιχείο, αποτέλεσε σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη.
«Ελευθέρια» – Μνήμη, ενότητα και εθνική αξιοπρέπεια
Τα «Ελευθέρια» αποτελούν θεσμό με έντονο συμβολισμό για τη Θράκη, καθώς τιμούν τους αγώνες και τις θυσίες του λαού της για την ένταξή της στον εθνικό κορμό. Είναι μια ευκαιρία εθνικής ενότητας, ιστορικής μνήμης και πολιτικής παρουσίας.
Η συμμετοχή πλήθους κόσμου, φορέων και εκπροσώπων της Πολιτείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στη Θράκη για την εθνική ασφάλεια, την πολιτισμική πολυμορφία και τη στρατηγική σταθερότητα της Ελλάδας.