Η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ «φρενάρει» τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν τη βουλιάζει – Ο Μητσοτάκης αλλάζει ατζέντα και επενδύει σε μισθούς, φόρους και σταθερότητα
Παρά τη σκιά του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ που ταράζει το πολιτικό σκηνικό, η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακτήσει τον έλεγχο και να γυρίσει τη συζήτηση στα δικά της ισχυρά πεδία: την οικονομία και την ασφάλεια.
Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ επιβεβαιώνει ότι η υπόθεση, αν και «μπλοκάρει» τη δυναμική ανόδου της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει επιφέρει καθοδικό σοκ στα ποσοστά της. Αντιθέτως, το κόμμα παραμένει σταθερό, καθώς οι ευθύνες για το φαινόμενο μοιράζονται σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.
Τι δείχνουν οι αριθμοί – και γιατί ανακουφίζουν το Μαξίμου
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Pulse:
-
Το 33% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση.
-
Άλλο 33% ρίχνει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά.
-
Το 23% επιρρίπτει ευθύνες σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.
Αν και η υπόθεση είναι ακόμη στην αρχή της, τα ευρήματα αυτά προσφέρουν πολιτικό χρόνο στο Μέγαρο Μαξίμου να χαράξει την κατάλληλη στρατηγική. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε εξέλιξη βρίσκονται και εσωτερικές μετρήσεις, με στόχο την ακριβή αποτύπωση του πολιτικού κόστους και τη χάραξη γραμμής άμυνας.
Στάση αναμονής και προσεκτικά βήματα
Η κυβερνητική στρατηγική προς το παρόν εστιάζει σε αναμονή και προσεκτική στάθμιση κινήσεων. Δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή, σε αντίθεση με την περίπτωση των Τεμπών. Οι υπουργοί Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης, που αναφέρονται στη δικογραφία, δεν αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.
Η ΝΔ περιμένει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που έχει ήδη προαναγγείλει τη δική του πρωτοβουλία, για να καθορίσει τη στάση της. Ανάλογο ρόλο θα παίξει και η στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως φάνηκε και στην περίπτωση Καραμανλή.
«Θα κινηθούμε μακριά από κυνήγι μαγισσών αλλά και μακριά από τη λογική συγκάλυψης», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Νέα πολιτική ατζέντα: Προσγείωση στην πραγματικότητα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να αλλάζει πίστα. Στο συνέδριο του Economist, επέλεξε ξεκάθαρη στροφή σε θετική ατζέντα με δύο πυλώνες:
-
Ασφάλεια – στο φόντο ενός ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
-
Οικονομία – με αιχμή του δόρατος τις αυξήσεις μισθών και τις μειώσεις φόρων.
«Πρώτη προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τη χώρα και τους πολίτες της ασφαλείς», υπογράμμισε.
«Να διασφαλίσουμε ότι οι μισθοί αυξάνονται, οι φόροι μειώνονται και ενισχύεται το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης», πρόσθεσε.
Τι σκέφτονται οι ψηφοφόροι: Ελπίδα, όχι θυμός
Τα ευρήματα της Pulse επιβεβαιώνουν αυτή τη στρατηγική. Οι πολίτες ψηφίζουν με βάση την ελπίδα και την προοπτική – όχι με τιμωρητική διάθεση.
-
Το 48% απαντά ότι θα ψηφίσει με βάση την ελπίδα και το ποιος προσφέρει προοπτική.
-
Το 23% με βάση την ανησυχία και την ανάγκη για σταθερότητα.
-
Μόνο το 12% δηλώνει ότι θα επιλέξει με βάση τον θυμό ή την τιμωρητική ψήφο.
Το πολιτικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Οι πολίτες θέλουν λύσεις, όχι συγκρούσεις.
Σκανδαλολογία ναι, αλλά με φόντο την κάλπη
Η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί αναμφίβολα πολιτικό βαρίδι, όμως δεν κλονίζει συθέμελα την κυβερνητική εικόνα. Το επιτελείο του πρωθυπουργού ποντάρει στην ατζέντα της ασφάλειας και της οικονομίας για να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κερδίσει ξανά το πολιτικό ακροατήριο.
Το ζητούμενο, πλέον, είναι αν μπορεί να αντιστρέψει το αρνητικό αφήγημα, αξιοποιώντας τις δημοσκοπικές ενδείξεις πριν γίνει το σκάνδαλο πολιτικό ρήγμα.