Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στον Real FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Αναλυτικά όσα ανέφερε:
Ν. Χατζηνικολάου: Θα ξεκινήσω με το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι το μεγάλο, το καυτό θέμα των ημερών. Θέλω να ρωτήσω ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν προκρίνει Προανακριτική Επιτροπή και αν θα συνεργαστεί με άλλες δυνάμεις από τον χώρο της αντιπολίτευσης για το σκοπό αυτό.
Σ. Φάμελλος: Είναι ξεκάθαρη η θέση μας ότι απαιτείται Προκαταρκτική Επιτροπή για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των μελών της κυβέρνησης που αντιστοιχούν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Υπάρχουν τρεις ξεκάθαροι λόγοι: Το πρώτο είναι ότι η δικογραφία που είχε έρθει από την Ευρωπαία Εισαγγελέα ζητά τη διερεύνηση όλων των ευθυνών – και αν δεν διερευνηθούν στη Βουλή, δεν μπορούν να διερευνηθούν πουθενά αλλού. Το δεύτερο είναι ότι η κοινωνία της χώρας μας ξεκάθαρα έχει πάρει θέση, και όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις, ότι απαιτείται και η διαλεύκανση, αλλά και η κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και το τρίτο είναι ότι έχουμε και μια κοινοβουλευτική συνταγματική ευθύνη να ασκούμε τα καθήκοντά μας. Έχουμε ορκιστεί γι’ αυτό και δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο είτε αποσβεστικής προθεσμίας, είτε παραγραφής, είτε κουκουλώματος.
Εμείς μέχρι το τέλος της άλλης βδομάδας, μπορεί και νωρίτερα, θα έχουμε ολοκληρώσει την ανάγνωση της δικογραφίας. Κρατώ μια επιφύλαξη γιατί, όπως είδατε και εσείς, χθες υπήρξαν και νέα στοιχεία τα οποία είναι ακόμα πιο επιβαρυντικά για την κυβέρνηση. Αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι και η κυβέρνηση γνώριζε αλλά και ότι πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εμπλέκονται και πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες τους.
Έχουμε φτάσει σχεδόν στο μισό Υπουργικό Συμβούλιο έτσι όπως πάμε. Εμείς θα ολοκληρώσουμε την επεξεργασία. Δεν έχουμε ακόμα κάνει συζήτηση με άλλα κόμματα για πιθανές συνεργασίες.
Ν. Χατζηνικολάου: Είστε ανοικτοί σε κάτι τέτοιο;
Σ. Φάμελλος: Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντα ήταν ανοιχτός. Το κάναμε αυτό πολύ ξεκάθαρα ως πρόταση και στην προκαταρκτική για την 717 και στην πρόταση δυσπιστίας και στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Το κάναμε και στην περίπτωση της προκαταρκτικής για τον κύριο Καραμανλή – και τον κύριο Μητσοτάκη είχαμε προτείνει εμείς. Δεν γνωρίζω από τώρα ποια θα είναι οι θέση των άλλων κομμάτων. Έχουμε ακούσει ότι ο κ. Ανδρουλάκης επιδιώκει να υποβάλει πρόταση μόνο του το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε μια τέτοια αφετηρία εμείς, δεν σκεφτόμαστε έτσι, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι κι αυτό μια πραγματικότητα, να τη βάλουμε στη συζήτηση. Εμείς πρώτα απ’ όλα θα ολοκληρώσουμε την πρότασή μας: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πει στην ελληνική κοινωνία ποια είναι η αλήθεια και τι πρέπει να γίνει. Νομίζω το θέμα των συνεργασιών έπεται του να πούμε ξεκάθαρα στην κοινωνία ποιοι εμπλέκονται. Διότι εδώ το πράγμα κάθε μέρα γίνεται ακόμα και πιο σκανδαλώδες και πιο εξωφρενικό.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι υπάρχει κορυφαία ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Κορυφαία πολιτική ευθύνη. Ήταν εν γνώσει του, και ο μηχανισμός των ρουσφετιών ήταν της Νέας Δημοκρατίας. Διότι, για να είναι απλό και κατανοητό τι ακριβώς γινόταν, κλέβανε λεφτά των αγροτών για να τακτοποιήσουν δικούς τους με σκοπό και την ψηφοθηρία – το παραδέχτηκε ο ίδιος, το είπε στη δήλωσή του. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να συζητηθεί κάτι άλλο όταν τα έχει παραδεχτεί όλα αυτά ο πρωθυπουργός – και την αποτυχία και τη σύνδεση με κολλητούς, ημέτερους και ψήφους. Και εδώ προκύπτει και ένα πολιτικό ζήτημα: Πώς μπορεί να παραμένει πρωθυπουργός;
Ν. Χατζηνικολάου: Να σας ρωτήσω γι’ αυτό. Σας άκουσα να λέτε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ότι πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να στηθούν κάλπες, να πάμε σε εκλογές. Το ερώτημα είναι, πρώτον, αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την υπόθεση, αν δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής. Ακούω, για παράδειγμα, ότι για τον κ. Βορίδη τον Οκτώβρη παραγράφονται, αν υπάρχουν, τα όποια αδικήματα. Και δεύτερον, τι μπορεί να περιμένει από μια εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και γενικότερα η αντιπολίτευση, όταν οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δεν δείχνουν κυβερνητική προοπτική για τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Είναι δύο ερωτήματα
Σ. Φάμελλος: Το πρώτο είναι, κ. Χατζηνικολάου, για να είμαι συνεπής με τη συνταγματική αλλαγή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι η αποσβεστική προθεσμία για την ευθύνη υπουργών έχει πλέον αφαιρεθεί από το Σύνταγμα. Και αυτό ήταν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επειδή και γι’ αυτό γίνονται πολλές συζητήσεις. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτάθηκε, από την προτείνουσα Βουλή, να αφαιρεθεί αυτή η ρύθμιση και γι’ αυτό μπόρεσε η επόμενη Αναθεωρητική να την αφαιρέσει. Ξέρω ότι ο κ. Μητσοτάκης καθυστέρησε έξι χρόνια να φέρει τον εφαρμοστικό νόμο. Είναι δική του ευθύνη. Αν υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα τέτοιο που μπορεί να προκύψει με νομοτεχνικές ή νομικές παρεμβάσεις, θα είναι δική του ευθύνη, θα το αναλάβει και αυτό. Αλλά η αποσβεστική προθεσμία έχει αφαιρεθεί. Ακούω τοποθετήσεις και συνταγματολόγων και ποινικολόγων, και του κ. Βενιζέλου, αν δεν κάνω λάθος, για το θέμα αυτό. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε πρώτα την προκαταρκτική και αμέσως μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό έχει να κάνει και με την απαίτηση της κοινωνίας. Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πει ότι πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Αυτό αντιστοιχεί και στη διάθεση της κοινωνίας που πρέπει να εκφραστεί και αυτή. Και εμείς το θέτουμε στην κοινωνία πρώτα απ’ όλα, γιατί είναι δίκαιο αίτημα. Αντιστοιχεί στη Δικαιοσύνη. Γιατί αυτή είναι μια κυβέρνηση μπλεγμένη στα σκάνδαλα.
Δεν θα μπορούσα λοιπόν, για να περάσω στο δεύτερο ερώτημά σας, να κρύψω από την κοινωνία και να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την κοινωνία ότι πρέπει αυτή η κυβέρνηση να φύγει – γιατί είναι θέμα και διαφάνειας και Δημοκρατίας, αλλά και αξιοπρέπειας της Ελλάδας – σκεφτόμενος δημοσκοπικά.
Εδώ υπάρχει ένα θέμα ευθύνης πολιτικών προσώπων. Τι θα πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί; Αυτό που συμφέρει το κόμμα τους και την καρέκλα τους ή αυτό που συμφέρει την Ελλάδα; Εγώ λοιπόν είμαι υποχρεωμένος, κι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υποχρεωμένος να μιλήσει σχετικά με τα πρέπει και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Προκύπτει από εκεί και μετά ένα ερώτημα: Ωραία. Απαιτείται παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές, και να συμφωνήσουμε πρώτα σε αυτό. Απαιτείται μια άλλη κυβέρνηση. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμβάλει ώστε αυτή η κυβέρνηση να είναι προοδευτική; Κι όχι μόνο απλά μπορεί να συμβάλει, μπορεί να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τους όρους για κάτι τέτοιο. Είναι απλό.
Ν. Χατζηνικολάου: Ναι, γιατί το αυτόματο ερώτημα είναι: και μετά τι;
Σ. Φάμελλος: Αυτό προκύπτει, αν θέλετε, και από στοιχεία τα οποία άρχισαν να απεικονίζονται και σε δημοσκοπήσεις μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πλέον έχει διαγραφεί: και σχετικά με την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σχετικά με πιθανά εσωτερικά θέματα. Και το Συνέδριο και η εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και η δουλειά μας και η δουλειά μου, εδώ και επτά μήνες, αποδεικνύει ότι και πρόταση έχουμε, και για τα επιμέρους -για τα ζητήματα της ακρίβειας, της Υγείας, της Παιδείας, αυτά που νοιάζουν τον κόσμο, το εισόδημα, την εργασία και τα διεθνή και την εξωτερική πολιτική- και μπορεί να διαμορφώσει ένας δυνατός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μία τέτοια πρόταση.
Κύριε Χατζηνικολάου, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω ένα κλισέ, το οποίο όμως είναι πάρα πολύ ουσιαστικό, ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία. Υπάρχουν όμως αδιέξοδα στην ελληνική κυβέρνηση. Άρα προκύπτει ένα δίλημμα για όλους μας – και για σας ως πολίτη και για μένα. Αφήνεις τα αδιέξοδα και την κατηφόρα να συνεχίζεται; Ή λες ένα: «φτάνει, πρέπει να αλλάξουμε». Η Ελλάδα πρέπει να έχει αξιοπρέπεια, πρέπει να έχει διαφάνεια, πρέπει να έχει το μέλλον που της αξίζει. Εγώ λοιπόν είμαι με αυτή την πλευρά.
Ν. Χατζηνικολάου: Άκουσα έναν ευρωβουλευτή σας, τον κ. Φαραντούρη, να μιλάει για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και κοινής αποδοχής με στόχο την κάθαρση και την εξυγίανση των θεσμών. Πώς το ακούτε αυτό;
Σ. Φάμελλος: Η δική μου η τοποθέτηση και η απόφαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία ήταν και ομόφωνη, προχθές, είναι ξεκάθαρη: Προκαταρκτική Επιτροπή, παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές. Δεν υπάρχει δυνατότητα με ένα κόμμα που τα μισά μέλη του υπουργικού συμβουλίου εμπλέκονται σε μια δικογραφία, να υπάρξουν άλλου είδους συναινέσεις.
Ν. Χατζηνικολάου: Και ένα σχόλιο σας θέλω για την έντονη παραφιλολογία, του τελευταίου διαστήματος, για το ενδεχόμενο να παίξει ένα ρόλο «χημικού καταλύτη» για την ενοποίηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας.
Σ. Φάμελλος: Κύριε Χατζηνικολάου, όλοι παίζουμε αυτόν τον ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και προφανώς τον παίζει και ο Αλέξης Τσίπρας, με το πολιτικό βάρος και το πολιτικό κεφάλαιο που έχει. Και θέλω να σας πω ότι εγώ πρώτος, αμέσως μετά την εκλογή μου, έχω καταθέσει δημόσια την πρόταση για ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και για μία προοδευτική πρόταση ενός ψηφοδελτίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει μια τέτοια προοδευτική πρόταση στη χώρα. Δυστυχώς, όμως, ο κ. Ανδρουλάκης και η πλειοψηφία της Νέας Αριστεράς δεν άκουσαν και δεν έχουν ακούσει μέχρι στιγμής την απαίτηση της κοινωνίας «να τα βρούμε» -να το πω μέσα σε εισαγωγικά- για να υπάρχει μια συμπαγής, αν θέλετε, και ουσιαστική προγραμματική προοδευτική απάντηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αυτή τη γραμμή -την έχω καταθέσει και προσωπικά- και είμαστε όλοι και όλες συντεταγμένοι πίσω από αυτή την πρόταση. Φαίνεται -και θέλω να το πω αυτό- ότι μετά τις αρνήσεις οι οποίες υπάρχουν, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν σταματάει τις κοινωνικές συνεργασίες, αλλά έχει πολύ περισσότερες ευθύνες να παίξει αυτός, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να εκπληρώσει την υποχρέωση να είναι ο πυλώνας, ο κορμός αυτής της προοδευτικής αντεπίθεσης και της κάθαρσης η οποία πρέπει να γίνει στη χώρα μας. Και θα τον παίξουμε αυτό τον ρόλο, τον ασκούμε ήδη. Η πρόταση που έχουμε καταθέσει και για παραίτηση της κυβέρνησης και για εκλογές αυτό ακριβώς υποδεικνύει: ότι εμείς λέμε το σωστό, αυτό που πρέπει να γίνει, χωρίς να έχουμε καμία δεύτερη σκέψη. Και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσει να υπάρχει και η ευημερία και η αξιοπρέπεια.
Θέλω να σας πω, κύριε Χατζηνικολάου ότι, ενώ τα συζητάμε όλα αυτά, πρόσφατα πήγα στον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας. Οι έμποροι της Αθήνας μάς μετέφεραν ότι σε τρία, το πολύ πέντε χρόνια, θα είναι γεμάτη λουκέτα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Γιατί υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, γιατί υπάρχει πρόβλημα στην αγοραστική δύναμη και γιατί έχει ένα τεράστιο κόστος η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Γιατί η κυβέρνηση με επιλογές της ταΐζει με υπερκέρδη τα καρτέλ, εις βάρος και των εμπόρων. Δηλαδή οι τράπεζες αισχροκερδούν, η ενέργεια αισχροκερδεί, οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες και κάποιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, που δεν ελέγχονται. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα. Εμείς θέλουμε να έχουν εισόδημα και οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες.