Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ φέρνει η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα κυβερνητικά επιτελεία να εντείνουν τους τόνους απέναντι στις καταγγελίες Ανδρουλάκη. Σε έντονο ύφος, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στράφηκε ευθέως κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιτέθηκε στις αναφορές περί «εγκληματικής οργάνωσης» και προσωπικής εμπλοκής του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αντεπίθεση με «όπλο» τους ελέγχους
Η κυβέρνηση προβάλλει ως αντεπιχείρημα τη δράση της από το 2019 και μετά, υποστηρίζοντας πως ήταν η πρώτη που προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους και μπλοκάρισμα πληρωμών προς ύποπτα ΑΦΜ.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τα στραβά μάτια. Αντίθετα, έδρασε για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, από τα 9.309 «κόκκινα» ΑΦΜ, περισσότερα από 700 έχουν ήδη σταλεί στην Εισαγγελία, ενώ συνολικά 5.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται υπό έλεγχο από το 2019 και μετά.
Η επιστολή Σημανδράκου και ο ρόλος της Δικαιοσύνης
Απαντήσεις έδωσε η κυβέρνηση και για την επίμαχη επιστολή Σημανδράκου προς το Μαξίμου, επιχειρώντας να δείξει ότι δεν υπήρξε ολιγωρία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο έλεγχος από τις ελληνικές Αρχές προηγήθηκε της παρέμβασης της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.
Προανακριτική: Το σενάριο που διχάζει το Μαξίμου
Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις περί καθαρών προσώπων, στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί αβεβαιότητα για το πώς θα κινηθεί η Βουλή. Η υπόθεση των υπουργών Βορίδη και Αυγενάκη, που διαμηνύουν σε συνομιλητές τους ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, παραμένει σε εκκρεμότητα.
Αν και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για Προανακριτική, κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, ενόψει και πιθανών προτάσεων από την αντιπολίτευση.
Διχασμός και στο γαλάζιο στρατόπεδο
Την ίδια ώρα, εμφανίζονται ρωγμές και στο εσωτερικό της ΝΔ: Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έγινε ο δεύτερος βουλευτής που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης Προανακριτικής, μετά τον Στέλιο Πέτσα.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, έστειλε επίσης μήνυμα ταχείας κοινοβουλευτικής ανταπόκρισης, διαμηνύοντας ότι αν η πρόταση έρθει στα τέλη Ιουλίου, η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή τον Αύγουστο για να την εξετάσει.