Σε ένα ακόμη επεισόδιο κλιμάκωσης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προχώρησε η Άγκυρα, εκδίδοντας Navtex-πρόκληση για την ερευνητική δραστηριότητα του σκάφους «Filia» στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, στην καρδιά του Βορείου Αιγαίου.
Η Τουρκία επανέρχεται στην τακτική της επιβολής «γκρίζων ζωνών» και προσπαθεί να επιβάλει τετελεσμένα στο Αιγαίο, αμφισβητώντας ευθέως τη δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα και ζητώντας συντονισμό… από τις δικές της αρχές.
Τι προηγήθηκε: Η ελληνική NAVTEX για επιστημονικές έρευνες
Η Ελλάδα είχε εκδώσει Navtex στις 5 Ιουλίου, με την οποία ενημέρωνε για επιστημονικές έρευνες που διεξάγει το πλοίο «Filia» από 4 έως 15 Ιουλίου, εντός περιοχής της ελληνικής δικαιοδοσίας. Οι έρευνες αυτού του τύπου δεν απαιτούν άδεια από άλλα κράτη, παρά μόνο έκδοση αναγγελίας για λόγους ναυσιπλοΐας.
Η απάντηση της Άγκυρας: NAVTEX 0650/25 και ανοιχτή πρόκληση
Παρά το διεθνές νομικό πλαίσιο, η Τουρκία εξέδωσε Navtex στις 7 Ιουλίου με την οποία:
-
Αμφισβητεί την ελληνική NAVTEX ως παραβίαση της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας»
-
Δηλώνει πως ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή πρέπει να συντονίζονται από την Τουρκία
-
Υπονοεί ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα ερευνών εκτός των 6 ναυτικών μιλίων των χωρικών της υδάτων
Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία αμφισβητεί την ίδια την έννοια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, και επιδιώκει να εμποδίσει κάθε δραστηριότητα πέραν των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιχειρώντας να επαναφέρει τη δική της ερμηνεία για τις θαλάσσιες ζώνες.
Η αντίδραση της Αθήνας – Σε επιφυλακή το ΥΠΕΞ και το ΥΕΘΑ
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η κίνηση της Τουρκίας θεωρείται κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική πρόκλησης και δημιουργίας τετελεσμένων από την πλευρά της Άγκυρας.
Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλωματικής απάντησης μέσω Ε.Ε. και Ηνωμένων Εθνών, ειδικά ενόψει της αυξανόμενης τουρκικής πίεσης και στον τομέα του μεταναστευτικού.
Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο – Η Τουρκία επιχειρεί να “σβήσει” τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
Η τουρκική στάση δεν είναι μεμονωμένο επεισόδιο. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική εργαλειοποίησης του Δικαίου της Θάλασσας και ταυτόχρονης προβολής ισχύος. Ειδικά στο φόντο των τελευταίων προκλήσεων στη Λιβύη, η Άγκυρα στέλνει πολλαπλά σήματα για τις επεκτατικές της βλέψεις και στο Αιγαίο.
Η Ελλάδα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), θεωρεί ότι διατηρεί πλήρη δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στη δυνητική υφαλοκρηπίδα της – ακόμη και αν δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία.