Η κατάθεση ρηματικής διακοίνωσης από τη Λιβύη στον ΟΗΕ επαναφέρει στο προσκήνιο την εύθραυστη ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση της Τρίπολης αμφισβητεί τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ νοτίως και δυτικά της Κρήτης, ενώ κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες της Αθήνας, με επίκληση στο αμφιλεγόμενο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει τη ρηματική διακοίνωση ως πολιτική κίνηση περισσότερο παρά ως ουσιαστική απειλή, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το έγγραφο επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) — κάτι που αφήνει παράθυρο για συντεταγμένο διάλογο.
Η αθηναϊκή ανάγνωση: «Παιχνίδι ισορροπιών με φόντο την Άγκυρα»
Στο ελληνικό ΥΠΕΞ εκτιμούν πως η κίνηση της Λιβύης δεν είναι ανεξάρτητη από την τουρκική επιρροή, ειδικά μετά τη συμφωνία με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας για σεισμικές έρευνες. Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα θαλάσσια οικόπεδα που προκύπτουν δεν παραβιάζουν τη μέση γραμμή, ούτε επηρεάζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Η κατηγορηματική απόρριψη του τουρκο-λιβυκού μνημονίου από την Αθήνα επαναλαμβάνεται με σαφήνεια, χαρακτηρίζοντας το άκυρο και νομικά ανυπόστατο, ενώ αναμένεται και επίσημη ελληνική απάντηση στον ΟΗΕ.
Η διπλωματική απάντηση: Χωρίς κραυγές, αλλά με ξεκάθαρη θέση
Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν πτοείται από επιθετικές κινήσεις και παραμένει προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα. Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ επισημαίνει πως ο διάλογος με τη Λιβύη παραμένει επιθυμητός, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.
Ο «αστερίσκος» της επίσκεψης Γεραπετρίτη στην Τρίπολη
Παρά το τεταμένο κλίμα, η προγραμματισμένη επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τρίπολη δεν έχει ακυρωθεί. Ωστόσο, το ΥΠΕΞ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς στην περιοχή έχουν καταγραφεί ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών, δημιουργώντας ανησυχίες ασφαλείας.
Όπως αναφέρει ανώτερη διπλωματική πηγή, το ταξίδι του ΥΠΕΞ θα γίνει μόνο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, καθώς η ασφάλεια του υπουργού και της αποστολής αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.
Το μήνυμα της Αθήνας: Σταθερότητα και ψυχραιμία στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Αθήνα δείχνει να διαβάζει ψύχραιμα τη λιβυκή κίνηση ως μέρος ενός γεωπολιτικού «παζαριού» που συνδέεται τόσο με την Άγκυρα όσο και με τις εσωτερικές ισορροπίες στη Λιβύη. Αν και δεν υποτιμά την προκλητικότητα της ρητορικής, δεν επιθυμεί να την μετατρέψει σε ελληνολιβυκή κρίση.
Στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να διατηρηθεί το πλαίσιο διαλόγου, να προστατευθούν τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας, και να μην επιτραπεί σε τρίτους να υπονομεύσουν την αρχιτεκτονική σταθερότητας στην περιοχή.