Με την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, να κάνει λόγο για “ένα συνεκτικό πλαίσιο εκπαιδευτικής πολιτικής που συνδυάζει ποιότητα και ισότητα, γνώση και καινοτομία, ελευθερία και λογοδοσία” και την Αντιπολίτευση να ασκεί έντονη κριτική και να το χαρακτηρίζει, “πρόχειρο, αποσπασματικό και τιμωρητικό χωρίς κοινωνική ευαισθησία”, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό και λοιπές ρυθμίσεις».
Οι βουλευτές από όλα τα κόμματα πάντως -αν και καταλόγισαν στην κυβέρνηση καθυστερημένη αντίδραση- εμφανίστηκαν υποστηρικτικοί και δήλωσαν θετικοί στην Σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για την Μονή του Όρους Σινά.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των εισηγητών των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, βρέθηκαν κυρίως οι διατάξεις που αφορούν τα μέτρα για την ασφάλεια των πανεπιστημίων και την αντιμετώπιση της βίας και οι διαγραφές των “αιώνιων φοιτητών”.
Σοφία Ζαχαράκη: Όχι άλλη αδράνεια και καθυστέρηση. Συνεκτικό το νομοθετικό πλαίσιο για την εκπαίδευση με επιβράβευση αλλά και λογοδοσία
«Απαντάμε σε ένα διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας: να σταματήσει το πανεπιστήμιο να αποτελεί πεδίο ανομίας και σιωπηλού εκφοβισμού και προχωρούμε σε ένα πλαίσιο το οποίο αποσκοπεί να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη άσκηση της ελευθερίας του λόγου, και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Κοινωνία και Πολιτεία γίνονται οι θεματοφύλακες της Ασφάλειας και της Ελευθερίας στα Πανεπιστήμια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για αυταρχικές, αντιδραστικές λογικές περιορισμού της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
«Προχωράμε πάνω στην προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια από τους προκατόχους μου υπουργούς – Την Νίκη Κεραμέως και τον Κυριάκο Πιερρακάκη, με τους οποίους άνοιξε ο δρόμος και σήμερα ερχόμαστε να ολοκληρώσουμε την διαδρομή. Το σχέδιο μας σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές εδράζεται στο δίπτυχο «καθαροί κανόνες- καθαρές ευθύνες»
«Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε με φόβο ούτε με ατιμωρησία. Και η ασφάλεια δεν είναι καταστολή. Είναι η βασική προϋπόθεση της ακαδημαϊκής ελευθερίας», επεσήμανε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.
Απαντώντας στις επικρίσεις για τις διαγραφές των μη ενεργών φοιτητών η κ. Ζαχαράκη αντέτεινε ότι πρόκειται για “μηχανισμό δεύτερης ευκαιρίας”.
«Η Πολιτεία στέλνει το πολιτικό μήνυμα ότι αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συνεπή προσπάθεια, επενδύει στη διάσωση του εκπαιδευτικού κεφαλαίου που έχει ήδη παραχθεί, αλλά ταυτόχρονα θέτει ένα σαφές, μετρήσιμο όριο: ο επιπλέον χρόνος είναι μια τελευταία ευκαιρία να κερδηθεί ο αγώνας, όχι να επαναληφθεί. Έτσι, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο συνδυάζει κοινωνική ευαισθησία με θεσμική υπευθυνότητα, ευθυγραμμίζοντας σπουδές με τα ευρωπαϊκά πρότυπα χωρίς να αφήνει κανέναν που πασχίζει πίσω.»
«Ο μηχανισμός της τελευταίας ευκαιρίας ανοίγει ένα τελευταίο παράθυρο και για τους λεγόμενους «παλαιούς» φοιτητές: όσους είχαν ήδη εξαντλήσει το μέγιστο χρόνο σπουδών πριν από τον νόμο 4957/2022 και κινδυνεύουν να διαγραφούν μαζικά το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Για αυτή την κατηγορία προβλέπεται ειδική μεταβατική ρήτρα, που τους επιτρέπει να ενεργοποιήσουν την παράταση εντός της ίδιας 30μερης προθεσμίας, προσφέροντας μια τελευταία, αλλά ρεαλιστική, ευκαιρία να μετατρέψουν το συσσωρευμένο εκπαιδευτικό τους κεφάλαιο σε πτυχίο. Επιπρόσθετα, μερική φοίτηση και η αναστολή σπουδών έως δύο έτη, προβλέπονται επίσης για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη: Εργαζόμενους, γονείς, άτομα με αναπηρίες, αθλητές, εγκυμονούσες, φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας», υπογράμμισε και πρόσθεσε:
“Όχι άλλη αδράνεια χωρίς λόγο. Όχι άλλη καθυστέρηση δίχως όριο”.
«Φέρνουμε ενώπιόν σας ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο εκπαιδευτικής πολιτικής, που συνδυάζει ποιότητα και ισότητα, γνώση και καινοτομία, ελευθερία και λογοδοσία. Δεν πρόκειται για έναν νόμο ακόμη, αλλά για έναν θεσμικό χάρτη που καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της δημόσιας εκπαίδευσης – από τη σχολική ηλικία μέχρι το πανεπιστήμιο, από τις σχολικές μονάδες μέχρι τις επαγγελματικές διαδρομές»
Έμφαση έδωσε η υπουργός Παιδείας και στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου, με το οποίο “πλέον η θρησκευτική μειονότητα των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης αποκτά υπόσταση στον νομικό κόσμο, ως θρησκευτικό νομικό πρόσωπο του ν. 4301/2014, και η Ελλάδα κάνει ένα ακόμα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας”.
Ακόμα, εστίασε και στις ρυθμίσεις που αφορούν την επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση υποστηρίζοντας ότι “απλοποιούμε τη λειτουργία των ΚΕΕΚ, διευρύνουμε τη γεωγραφική τους κάλυψη, ενισχύουμε τις συνδέσεις με την τοπική αγορά και καταργούμε θεσμούς που δεν απέδωσαν”.
“Επενδύουμε σε ανθρώπους και διαδικασίες που αποδίδουν. Η στρατηγική μας για την ΕΕΚ συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: ευελιξία – σύνδεση – αξιοπιστία”, κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.
Στέφανος Παραστατίδης, εισηγητής ΠΑΣΟΚ: Στην λογική αυταρχισμού και τιμωρίας το νομοσχέδιο
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό και τόνισε ότι “το ερανιστικό νομοσχέδιο που φέρνει με fast track διαδικασίες, αποτελεί μια ακόμη αποσπασματική νομοθετική απόπειρα χωρίς ενιαίο στρατηγικό προσανατολισμό”.
Στο θέμα της σύστασης νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) για τη Μονή του Όρους Σινά, σημείωσε ότι “έρχεται καθυστερημένα προς ψήφιση 5 ολόκληρους μήνες μετά, συνεχίζοντας την «ράθυμη» προσέγγιση της Κυβέρνησης σε ζητήματα καίριας σημασίας για την εξωτερική μας πολιτική.
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Παραστατίδης, στα θέματα της παιδείας, κάνοντας λόγο “για απορρύθμιση που φέρνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του Νόμου Πιερρακάκη (Ν.Π.Π.Ε.), με πλήρη έκπτωση των όρων αδειοδότησης, χωρίς επαρκείς ελέγχους και διαφάνεια, παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις για το πιο αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης στην Ευρώπη”.
Σχολιάζοντας τα μέτρα για την “ασφάλεια στα ΑΕΙ”, ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο κινείται στη λογική του αυταρχισμού και της τιμωρητικότητας».
«Η αυστηροποίηση και ο αυταρχισμός είναι το καταφύγιο του ανίκανου. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί μεμονωμένα περιστατικά για να περιορίσει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και να ποινικοποιήσει τη φοιτητική ζωή», είπε.
Στο θέμα των αιωνίων φοιτητών, ο κ. Παραστατίδης τόνισε ότι “η κυβέρνηση -ορθώς- υπαναχώρησε από την αρχική θέση των οριζόντιων μέτρων για τους φοιτητές που καθυστερούν να πάρουν πτυχίο διότι αυτό τα οριζόντια μέτρα είναι επί της αρχής άδικα και ασύμβατα με όσα εφαρμόζονται διεθνώς στα πανεπιστήμια του δημοκρατικού κόσμου”.
Όπως είπε, τώρα που η συζήτηση θα πάει στις προϋποθέσεις, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει δικές του προτάσεις, θέτοντας, πέρα από το ανώτατο όριο σπουδών, τη δημιουργία προϋποθέσεων για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις φοιτητικές τους σπουδές όσο γίνεται περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.
Επίσης μίλησε για σκανδαλώδεις αδειοδοτήσεις με εκπτώσεις στη διαδικασία για ίδρυση και λειτουργία κολλεγίων που θα βαφτίζονται πανεπιστήμια τονίζοντας ότι “η κυβέρνηση δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα”.
Πόπη Τσαπανίδου εισηγήτρια ΣΥΡΙΖΑ: Επιβάλλετε μηχανισμούς φόβου, τιμωριτική πειθαρχία, διαγραφές, αγνοείτε τα προβλήματα
Έντονα επικριτική εμφανίστηκε και η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου τονίζοντας ότι “είναι ένα ερανιστικό νομοσχέδιο ομελέτα στο οποίο οι πραγματικές προτεραιότητες χάνονται μέσα σε κάμερες στα ΑΕΙ, μέσα σε Drones, σε fast track ρυθμίσεις και χαριστικές διατάξεις”.
“Αντί να προχωρήσει σε διάλογο η κυβέρνηση, νομοθετεί πανεπιστήμια φρούρια, δύο ταχύτητες στην ειδική αγωγή και ένα συνονθύλευμα άρθρων χωρίς ουσιαστική διαβούλευση” είπε.
Αναγνώρισε πάντως ότι “σε αυτό το ν/σ μαμούθ υπάρχουν κάποια θετικά του σημεία όπως, η αναβάθμιση της εκπροσώπησης της Ιεράς Μονής Σινά στην Ελλάδα, η ποσόστωση των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια των Αθλητικών Σωματείων, η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας e-school”.
“Για άλλη μια φορά αυτό που βλέπουμε είναι η καταστολή. Επιδεινώνετε περισσότερο την κατάσταση που υπάρχει στα πανεπιστήμια εισάγοντας μηχανισμούς φόβου, εκφοβισμού, μία τιμωρητική πειθαρχία, διαγραφές των φοιτητών. Δεν έχετε επιδείξει καμία πρόνοια για τις διαφορετικές συνθήκες ζωής και σπουδών τους, και αγνοείτε την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες νέοι άνθρωποι πολλοί από τους οποίους εργάζονται.
Η αναδρομική εφαρμογή αυτών των διατάξεων συνιστά επιπλέον θεσμική αναλγησία”, υποστήριξε η κ. Τσαπανίδου και πρόσθεσε:
“Διατυπώνονται με ασάφεια οι διατάξεις για τα πειθαρχικά παραπτώματα, σε φοιτητές και προσωπικό δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και επιτήρησης καθώς ενέργειες που εμπίπτουν στον χώρο της ελεύθερης έκφρασης ή της συλλογικής διεκδίκησης μπορούν να ερμηνευτούν ως πειθαρχικές παραβάσεις.
Επιμένουμε ότι έχετε αποτύχει δραματικά σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια στα πανεπιστήμια και στην ειδική επαγγελματική εκπαίδευση”.
“Οι ρυθμίσεις που φέρνετε δεν συνάδουν με το τεκμήριο της αθωότητας, προσβάλουν την αρχή της αναλογικότητας και συνθέτουν μια εικόνα αποστειρωμένης, ελεγχόμενης πανεπιστημιακής ζωής, όπου η ελευθερία σκέψης και έκφρασης περιορίζεται στο όνομα της τάξης και της πειθαρχίας. Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια μέσα στα ΑΕΙ δεν προέρχονται από τους φοιτητές αλλά από την εγκατάλειψη των δομών, την έλλειψη προσωπικού, την χρόνια υποχρηματοδότηση. Το να απαντάει κανείς σε αυτά τα προβλήματα με κάμερες, εισαγγελείς και διαγραφές φοιτητών όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό αλλά και επικίνδυνο αποπροσανατολιστικό.
Όσο για τις περίφημες νέες θέσεις στα ΚΕΔΑΣΥ που διαφημίζετε, προκύπτουν από κατάργηση ισάριθμων θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν τα ενισχύετε, ανακατανομή κάνετε και το βαφτίζετε ενίσχυση”, κατέληξε η κ. Τσαπανίδου.
Αφροδίτη Κτενά αγορήτρια ΚΚΕ: Κατάπτυστο, έκτρωμα, αποσύρετέ το
Για ένα “κατάπτυστο νομοσχέδιο”, μίλησε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, υποστηρίζοντας ότι “το ουσιαστικό μέρος του που κρύβεται χωμένο μέσα σε 166 άρθρα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση”.
“ Μιλάμε για τις πειθαρχικές διώξεις φοιτητών και πανεπιστημιακών, με” τροποποιήσεις και στον Ποινικό Κώδικα. Κρύβεται, δηλαδή, ανάμεσα σε άσχετα θέματα και άθλιες εξουσιοδοτικές διατάξεις, μια θρασύδειλη, θα μου επιτρέψετε και άδικη πολιτική, για διαγραφές φοιτητών.
Αυτό που σας ενοχλεί είναι η διεκδίκηση, η αμφισβήτηση, η σύγκρουση με την πολιτική σας. Γι’ αυτό φέρνετε σαν τους κλέφτες, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Ποιος είναι ο στόχος σας; Θέλετε να εντείνετε την καταστολή. Θέλετε να φιμωθεί η άλλη άποψη. Με αυτό το νομοσχέδιο, ξέρετε, καταστρατηγείτε ακόμα και παραδοσιακές, αστικές αρχές ακαδημαϊκής λειτουργίας. Αυτό που λέτε αυτοδιοίκητο.
Γυρίζετε τον τόπο σε μαύρες εποχές.
Δεν σηκώνει βελτιώσεις αυτό το έκτρωμα. Αποσύρετε όλες τις διατάξεις περί διαγραφών. Αποσύρετε όλες τις διατάξεις για το πειθαρχικό. Αφήστε τα πανεπιστήμια να κάνουν τη δουλειά τους. Το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο από την πλειοψηφία του κόσμου των πανεπιστημίων”, ανέφερε η κ. Κτενά.
Χάιδω Ασημακοπούλου αγορήτρια ΕΛ.ΛΥ: Όχι έρμαιο το πανεπιστήμιο οργανωμένων μειοψηφιών
Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, η ειδική αγορήτρια του κόμματος, Χάιδω Ασημακοπούλου, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τους στόχους και την αποτελεσματικότητα των νέων ρυθμίσεων.
“Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι παιδείας, όχι άσυλα ανομίας. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ανοχή, στην παραβατικότητα. Η προστασία των φοιτητών, των καθηγητών και των εγκαταστάσεων, είναι πρώτιστο εθνικό καθήκον” ανέφερε και συμπλήρωσε:
“Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να παραμένει έρμαιο οργανωμένων μειοψηφιών, παραβατικών στοιχείων ή κομματικών παρατάξεων που μετατρέπουν το χώρο γνώσης σε άντρο ανομίας και βίας. Ωστόσο, εκφράζουμε επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων, εφόσον δεν συνοδεύονται από ουσιαστικά μέσα επιβολής του νόμου. Το θέμα είναι να καταργηθούν οι κομματικές παρατάξεις, να αποβληθούν όλοι οι ταραξίες από τα πανεπιστήμια με υποχρέωση, όχι μόνο αποζημίωσης, αλλά και κοινωνικής εργασίας για ό,τι καταστρέφουν.
Τι νόημα έχει το Εθνικό Παρατηρητήριο, όταν οι κουκουλοφόροι συνεχίζουν να μπαίνουν και να βγαίνουν ανενόχλητοι;” σημείωσε η κ. Ασημακοπούλου και κατέληξε:
“Εμείς, πιστεύουμε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει εδώ και τώρα η υποβάθμιση και η απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου. Δεν χωρούν ημίμετρα σε ό,τι έχει να κάνει με την παιδεία και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στην παιδεία των Ελλήνων πρέπει να κυριαρχεί η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η νομιμότητα και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο”.
Σπυρίδων Τσιρώνης αγορητής ΝΙΚΗΣ: Πολλαπλώς προβληματική η ρύθμιση για ασφάλεια ΑΕΙ
Ο ειδικός αγορητής της ΝΙΚΗΣ, Σπυρίδων Τσιρώνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “φέρνει με fast track διαδικασίες ένα ερανιστικό νομοσχέδιο με διευκολύνσεις παντός είδους και αλά καρτ διευθετήσεις”.
Όπως είπε, “η νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην ασφάλεια των ΑΕΙ είναι πολλαπλώς προβληματική”.
“Τόσο οι ασάφειες όσο και τα νομικά κενά μπορούν να δώσουν χώρο σε αυθαιρεσίες και να δημιουργήσουν προβλήματα που αγγίζουν τον ίδιο τον πυρήνα της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, ως χώρο ελευθερίας, δημοκρατικού στοχασμού και κριτικής. Η εισαγωγή τεχνολογιών μαζικής επιτήρησης, ενισχύει το φόβο, γεγονός που αντίκειται στα βασικά παιδαγωγικά ιδεώδη της κριτικής και της ελευθερίας έκφρασης.
Ο πανεπιστημιακός χώρος δεν είναι απλώς ένας χώρος εκπαίδευσης, αλλά και τόπος δημοσίου διαλόγου, κριτικής σκέψης και πολιτικής συμμετοχής” είπε και συμπλήρωσε:
“Η νομοθετική ενίσχυση αυστηρών μέτρων ελέγχου και η πιθανή ιδιωτικοποίηση των μέσων ασφαλείας, επιτείνουν την αποξένωση της φοιτητικής κοινότητας από τα ίδια της τα ιδρύματα και ειδικά, από το Υπουργείο Παιδείας, θα περίμενε κανείς, πριν από τα μέτρα ελέγχου και καταστολής, να έχουν προηγηθεί μέτρα πρόληψης της γενεσιουργού αιτίας ή έστω αναζήτησης της γενεσιουργού αιτίας και στόχευση μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά. Δεν είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι το υπουργείο Παιδείας. Άρα δεν είναι αυτό το μέτρο που θα λύσει το πρόβλημα, αλλά να δούμε ακριβώς τη γενεσιουργό αιτία”.
Μερόπη Τζούφη, αγορήτρια Νέας Αριστεράς: Νομοσχέδιο πρόκληση για την εκπαίδευση
Για “νομοσχέδιο πρόκληση κατά της δημόσιας εκπαίδευσης, με κύρια χαρακτηριστικά του την καταστολή, τις διαγραφές και την ιδιωτικοποίηση” μίλησε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη.
Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «δεν προσφέρει τίποτα θετικό στη δημόσια εκπαίδευση, αντίθετα «πριμοδοτεί την ιδιωτική εκπαίδευση και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στήνει σκηνικό έντασης με στόχο τη νεολαία».
“Η κυβέρνηση, ενεργοποιεί αντανακλαστικά φόβου και αυταρχισμού, επιχειρώντας να κρύψει τη διολίσθηση της χώρας στον θεσμικό ευτελισμό και τη διαχειριστική αναξιοπιστία. Προχωρά σε μία πρωτοφανή νομοθετική απόπειρα ποινικοποίησης της φοιτητικής ιδιότητας, αποδόμησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και εγκαθίδρυσης καθεστώτος επιτήρησης», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Τζούφη.
Άγγελος Συρίγος, εισηγητής ΝΔ: Συνεκτικό πλαίσιο απέναντι στη βία προς όφελος της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων κάνοντας λόγο για ένα συνεκτικό πλαίσιο απέναντι στη βία επωφελεία της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας.
Αναφερόμενος στη διάταξη για τη Μονή του Όρους Σινά, επεσήμανε ότι “τώρα συστήνεται ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και έτσι αποκτούμε ασφάλεια δικαίου και τις απαραίτητες εγγυήσεις για διαφάνεια σε θέματα οικονομικής διαχείρισης” και πρόσθεσε ότι “παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στη Μονή να υποστηρίζει το έργο της και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε μία πιο συνεκτική πολιτική για την ενδυνάμωση και την υποστήριξη της ορθοδοξίας στο χώρο της καθ ημάς Ανατολής”.
Ακόμα , υποστήριξε ότι για τη βία στα ΑΕΙ, “με το παρών πειθαρχικό πλαίσιο, γίνεται μια προσπάθεια να αποκτήσουμε ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο για άμεση και αποτελεσματική δράση απέναντι στη βία και την παραβατικότητα αλλά και για αυστηρή λογοδοσία επ ωφελεία της φοιτητικές και ακαδημαϊκής κοινότητας”.
“Υπάρχουν ορισμένες αυτοδίκαιες κυρώσεις , όπως η άμεση αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για όσους παρανομούν, με εισαγγελική διάταξη που την ενεργοποιεί, αφαίρεση δικαιωμάτων για πρόσβαση παροχών και συμμετοχή σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Συρίγος.
Υποστήριξε επίσης ότι “αντιμετωπίζονται σειρά προβλημάτων που αφορούν στον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, όπως η μη ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα ΔΣ των Σωματείων”.
Μίλησε ακόμα και “για δυνατότητες που δίνονται, με κάποιους μηχανισμούς τελευταίας ευκαιρίας, για ενεργούς φοιτητές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 70% των απαιτούμενων πιστωτικών μονάδων και έχουν δείξει ενδιαφέρον να εμφανιστούν στα πανεπιστήμια”, καθώς και “για ειδικές πρόνοιες για ειδικές κατηγορίες φοιτητών”.