Φτιαγμένη με μονό αριθμό υλικών, παραδοσιακά 7 ή 9, η φανουρόπιτα είναι νηστίσιμη, γεμάτη άρωμα, και φτιάχνεται με συνοδεία μιας ευχής. Άλλοι την προσφέρουν ως ευχαριστία, άλλοι ζητούν να «φανερωθεί» κάτι στη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση, το τελετουργικό της παρασκευής της έχει κάτι από μαγεία και πολλή αγάπη.
Εξερευνούμε την ιστορία και τους συμβολισμούς πίσω από τη φανουρόπιτα, αποκαλύπτουμε τα μυστικά για να πετύχει τέλεια και μοιραζόμαστε τρεις ξεχωριστές συνταγές, για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο.
Τι λέει η παράδοση για την φανουρόπιτα
Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μελίσσα Στοιλή: «Μέχρι τον 14ο αιώνα ο Άγιος Φανούριος δεν ήταν γνωστός».
Σύμφωνα με το συναξάρι του «…τον καιρό όπου εξουσίαζαν οι Αγαρηνοί την περίφημον νήσον Ρόδον» εργάτες που έσκαβαν έξω από τη μεσαιωνική πόλη αποκάλυψαν τα ερείπια μιας χριστιανικής εκκλησίας. Μεταξύ άλλων ήλθε στο φως και η εικόνα ενός Αγίου, ενός λυγερόκορμου εφήβου, με στρατιωτική περιβολή και φωτεινό πρόσωπο. Την κεντρική εικόνα περιέβαλλαν σκηνές του μαρτυρίου του. Ο μητροπολίτης Ρόδου Νείλος ο Β’ ο Διασπωρινός, που κλήθηκε να αναγνωρίσει την εικόνα διάβασε το όνομα».
Περισσότερα για την ιστορία του Αγίου και τους συμβολισμούς των υλικών μπορείτε να διαβάσετε εδώ την ιστορία ενός λιχούδη Άγιου, από το βιβλίο της Μελίσσας Στοΐλη «Και διηγώντας τα… να τρως», εκδόσεις Κίχλη
Φανουρόπιτα: Γιατί παραδοσιακά τη φτιάχνουμε με 7 ή 9 υλικά
Η παρασκευή της είναι πολύ εύκολη, καθώς φτιάχνεται κατά τον ίδιο τρόπο όπως κάθε συνηθισμένο κέικ. Η μόνη ιδιαιτερότητα της, πέρα από το να είναι νηστίσιμη, βρίσκεται στον αριθμό των υλικών που αποτελούν τη συνταγή της. Συγκεκριμένα, τα υλικά τις περισσότερες φορές 7 ή 9. Μπορούν να είναι και περισσότερα, όχι λιγότερα, αλλά με βασική προϋπόθεση, αλλά ο αριθμός τους να είναι πάντα μονός.
Οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Είναι γενικά δύο αριθμοί που απαντώνται συχνά στη θρησκεία μας, για αυτό, λόγω του συμβολικού τους χαρακτήρα, έχει καθιερωθεί να ακολουθείται αυτός ο κανόνας όταν παρασκευάζουμε τη φανουρόπιτα.