Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες εξελίξεις στροβιλίζονται γύρω από εμπορικές εντάσεις, αναθεωρημένους γεωπολιτικούς χάρτες και τον μόνιμο ίσκιο του λαϊκισμού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αμερικανό συγγραφέα Robert D. Kaplan στο Φόρουμ των Δελφών, επέλεξε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, σταθερός και –κατά στιγμές– αισιόδοξος ρεαλιστής.
Μίλησε για δασμούς, εξωτερική πολιτική, επενδύσεις, Τουρκία και φυσικά για τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια συζήτηση που ισορρόπησε ανάμεσα στη διπλωματία και τη ρεαλιστική προβολή της χώρας του.
Η Ελλάδα στο γεωπολιτικό σταυροδρόμι
«Η Ελλάδα είναι ένα υπερήφανο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δεν είναι πια το “μαύρο πρόβατο”», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας σε ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. «Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι τριών ηπείρων και έχουμε στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ελληνοτουρκικά: “Αισιόδοξος ρεαλιστής” με μόνιμη επιφύλαξη
Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί», επιμένοντας στην ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη και διαλόγου, έστω και χωρίς άμεσα αποτελέσματα για το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Τόνισε όμως ότι «δεν είμαι αφελής», υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας αξιόπιστης αποτρεπτικής δύναμης. Αναφέρθηκε και σε θετικά βήματα όπως η βίζα για Τούρκους τουρίστες στα νησιά, ενώ υπενθύμισε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έχει ευρύτερους ορίζοντες: «Αναπτύσσουμε στρατηγικές σχέσεις με Ισραήλ, Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου».
Σχέση με τις ΗΠΑ και Τραμπ: “Τον γνωρίζω, μπορούμε να συνεργαστούμε”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε το καυτό ερώτημα για τον Ντόναλντ Τραμπ. «Τον γνωρίζω, συνεργαστήκαμε στην πρώτη του θητεία. Είναι υποχρέωσή μου να συνεργαστώ ξανά μαζί του αν επιστρέψει. Η σχέση Ελλάδας–ΗΠΑ έχει στρατηγικό βάθος και αυτό αναγνωρίζεται και από τα δύο κόμματα».
Αναφέρθηκε και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ως επιβεβαίωση της σημασίας που αποδίδεται στην Ελλάδα από την Ουάσιγκτον.
Εμπορικοί δασμοί και “παράθυρο” διαλόγου
Σχολιάζοντας την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε καταστροφικό έναν εμπορικό πόλεμο και καλωσόρισε την απόφαση Τραμπ να «πατήσει παύση» στους δασμούς. «Έχουμε 10% που δεν είναι μικρό, αλλά είναι πολύ μικρότερο από την αρχική απειλή. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις 90 ημέρες για μια ειλικρινή συζήτηση».
Σημείωσε μάλιστα την παράλογη στόχευση προϊόντων όπως η φέτα, το λάδι και οι ελιές – προϊόντα που δεν απειλούν την αμερικανική παραγωγή.
Επενδύσεις και οικονομία: “Καλύπτουμε χαμένο έδαφος”
Απαντώντας στον Kaplan για το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί περισσότερες επενδύσεις, ο Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε. Η κρίση μάς άφησε ένα μεγάλο επενδυτικό κενό, αλλά έχουμε αρχίσει να το καλύπτουμε».
Μίλησε για ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και τη σημασία του να πειστούν τόσο Έλληνες όσο και ξένοι επιχειρηματίες να επενδύσουν, καθώς «οι επενδύσεις είναι στον πυρήνα της στρατηγικής ανάπτυξης».
Λαϊκισμός: “Το φάντασμα παραμονεύει”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και πολιτική αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης του λαϊκισμού: «Το φάντασμα του λαϊκισμού είναι πάντα παρόν. Η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και δεν έχουμε ισορροπημένο πολιτικό σύστημα. Αν μείνουμε ταπεινοί, αυξήσουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας, μπορούμε να κερδίσουμε ξανά τις εκλογές του 2027».
Πολιτική σταθερότητα: “Η ισχυρή πλειοψηφία φέρνει εμπιστοσύνη”
Κλείνοντας, επεσήμανε την αξία της πολιτικής σταθερότητας και της ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την οποία «εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές», και κατέληξε ότι η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην Ανατολική Μεσόγειο ως σταθερός και αξιόπιστος παίκτης.