Ανησυχία προκάλεσε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης το μπαράζ σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν στην Αττική, με ισχυρότερη αυτήν των 3 Ρίχτερ. Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, πρόκειται για μία σεισμική μικροακολουθία που εντάσσεται στο γενικότερο φαινόμενο της μετασεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας — την ίδια σεισμικά ενεργή ζώνη που είχε προκαλέσει τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2019.
«Βλέπουμε συχνά τέτοιες δραστηριότητες σε ενεργά ρήγματα. Η ζώνη αυτή μας είχε απασχολήσει και το 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραστάθης. Επεσήμανε επίσης πως η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα περιλαμβάνει 21 συνολικά δονήσεις, με τις 7 εξ αυτών να ξεπερνούν τα 2 Ρίχτερ. Η μεγαλύτερη καταγράφηκε στις 00:27, φτάνοντας τα 3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 9 χλμ βόρεια της Ελευσίνας και εστιακό βάθος 13,1 χλμ. Προηγήθηκαν δύο ακόμη δονήσεις 2,6 και 2,7 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν αρκετοί μικρότεροι μετασεισμοί.
Παρότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν, όπως τόνισε ο ίδιος, οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της ακολουθίας, καθώς πρόκειται για αστική περιοχή και απαιτείται αυξημένη προσοχή.
Ο σεισμός της Αθήνας το 2019: Το ιστορικό
Ο σεισμός που «ξύπνησε» μνήμες το 2019 σημειώθηκε στις 19 Ιουλίου και ώρα 14:13. Η δόνηση είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο) ή 5,3 Ρίχτερ (σύμφωνα με το USGS), με εστιακό βάθος περίπου 10-13 χλμ και επίκεντρο στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, περίπου 23 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας — στο ίδιο ρήγμα που είχε προκαλέσει και τον καταστροφικό σεισμό του 1999.
Από τη δόνηση προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές:
Κατέρρευσε κτίριο στην οδό Ερμού και μπαλκόνι πολυκατοικίας στον Πειραιά
Παρατηρήθηκαν ρωγμές και πτώσεις σοβάδων σε κτίρια και εκκλησίες στο κέντρο της Αθήνας, όπως στον μητροπολιτικό ναό και την Αγία Ειρήνη στην οδό Αιόλου
Στη Μονή Δαφνίου κατέρρευσε τμήμα του εξωτερικού τοίχου
Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά
Η Πυροσβεστική δέχτηκε 76 κλήσεις, εκ των οποίων 31 για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ λόγω διακοπής ρεύματος
Παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες
Η σεισμική δραστηριότητα δεν σταμάτησε εκεί. Σημειώθηκαν μετασεισμοί τις ίδιες ώρες (4,4 και 4,2 Ρίχτερ), ενώ τους επόμενους μήνες ακολούθησαν και άλλοι (4,6 Ρίχτερ στις 28/7 και 4,5 Ρίχτερ στις 27/8). Το φαινόμενο επανεμφανίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2021, με νέα δόνηση 3,7 Ρίχτερ στην ίδια σεισμική ζώνη.