Η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που αναμένεται το μεσημέρι, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αγορών, καθώς οι προσδοκίες για νέα μείωση των επιτοκίων έχουν ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.
Αν και μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου υπήρχε η αίσθηση ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει στάση αναμονής, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι εξελίξεις στην παγκόσμια εμπορική σκηνή και οι επιπτώσεις των δασμολογικών πολιτικών – ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ – επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, καθιστώντας πιο πιθανή μια άμεση αντίδραση από την τράπεζα.
Το βασικό σενάριο: Μείωση για τρίτη φορά φέτος
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σήμερα σε μια τρίτη διαδοχική μείωση των επιτοκίων, με επικρατέστερο σενάριο μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%).
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, οι αγορές χθες τιμολόγησαν με 94% πιθανότητα αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό – περίπου 6% – έβλεπε ακόμη και μεγαλύτερη μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ – που θεωρείται το βασικό εργαλείο της – θα διαμορφωθεί στο 2,25%, από το 4% στο οποίο είχε φτάσει το 2023.
Στήριξη από κορυφαία στελέχη
Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται ανοιχτά από αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Μεταξύ αυτών, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, που έκανε λόγο για «περιθώριο περαιτέρω χαλάρωσης», ειδικά ενόψει των νέων δασμολογικών κινήσεων των ΗΠΑ.
Ανάλογες τοποθετήσεις υπέρ μιας νέας μείωσης έχουν κάνει επίσης ο Ολι Ρεν από τη Φινλανδία και ο Γκεντιμίνας Σίμκους από τη Λιθουανία. Την ίδια άποψη είχε εκφράσει ήδη από τον Μάρτιο και ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνοντας πάντως ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.
Το επόμενο βήμα και η προοπτική
Αν τελικά επιβεβαιωθεί η απόφαση για νέα μείωση των επιτοκίων, αυτό θα αποτελέσει σημαντική ένδειξη ότι η ΕΚΤ επιλέγει πιο επιθετική στροφή στην νομισματική της πολιτική, προκειμένου να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης.
Το μεσημέρι αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, καθώς και οι δηλώσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, που αναμένεται να δώσουν περαιτέρω εικόνα για την κατεύθυνση των επόμενων μηνών.