Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
Συνέντευξη στη Μάρθα Λεκκάκου
«Ο βασικός αξιακός κώδικας της παράταξής μας. Για εμάς, αυτό που έχει ειπωθεί πολλές φορές, με πάρα πολλούς τρόπους, το τρίπτυχο «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», είναι το νέο πρόταγμα», δηλώνει στην Today Press o Βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης. Κύριε Κατσανιώτη πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό αυτή τη στιγμή; Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά πρώτο κόμμα, δημοσκοπικά ωστόσο με μεγάλες απώλειες σε σχέση κυρίως με τις εκλογές του 2023.
Αυτό που για μένα είναι πιο σημαντικό να δούμε, είναι τι δείχνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων και όχι τόσα τα αριθμητικά και οι αναγωγές τους.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από όραμα, ότι θέλει να πιστέψει σε αρχές και αξίες. Θέλει πυξίδα. Η ιδεολογία ξαναέρχεται στο προσκήνιο.
Ξέρετε, η πολιτική είναι αυτή που διαμορφώνει την ιστορία, δεν διαμορφώνεται η πολιτική από τη ιστορία. Και ζούμε τέτοιες εποχές, όπου πραγματικά το όραμα λείπει. Αυτό το όραμα, αυτή την πυξίδα οφείλει να δώσει η Νέα Δημοκρατία. Διότι αυτή είναι που έχει πετύχει πολλά πράγματα τα τελευταία έξι χρόνια και επίσης, αυτά που εμείς, στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε πάρα πολλά χρόνια, είναι πλέον σταδιακά κυρίαρχα στον κόσμο. Άρα, και στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι ένας πολύ καθαρός στόχος, ένας δρόμος, που πάμε, πως και με ποιους, για να μπορέσουμε να περάσουμε στην Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.
Ποιοι είναι οι στρατηγικοί άξονες αυτού του οράματος;
Ο βασικός αξιακός κώδικας της παράταξής μας. Για εμάς, αυτό που έχει ειπωθεί πολλές φορές, με πάρα πολλούς τρόπους, το τρίπτυχο «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», είναι το νέο πρόταγμα.
Δηλαδή, επιστροφή στις ρίζες αξιακά.
Όταν μιλάμε για επιστροφή σημαίνει ότι έχει υπάρξει απομάκρυνση, οι ρίζες όμως είναι αδιαπραγμάτευτες, γιατί αυτές μας στηρίζουν υπαρξιακά.Συνεπώς θα έλεγα ότι πρέπει να κάνουμε πιο θελκτικές τις αξίες και τις αρχές μας στη νέα εποχή. Να τις κινητροδοτήσουμε στο νέο περιβάλλον.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτό είναι επιστροφή στη συντήρηση.
Ξέρετε η συντήρηση δεν σημαίνει ακινησία. Σημαίνει διατήρηση ή ενίσχυση των βασικών αξιών του πολιτισμού μας των ιδανικών του έθνους και του λαού μας. Και σίγουρα δεν είναι αντίθετη στην ανανέωση και την αναγέννηση που χρειάζεται σήμερα η χώρα. Οι διαχρονικές αρχές και αξίες μας, οι παραδόσεις και οι θεσμοί της είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί οποιαδήποτε σοβαρή εθνική ανασυγκρότηση και αναγέννηση. Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν ότι η απομάκρυνση από τα εθνικά μας χαρακτηριστικά προσδίδει εξ’ ορισμού εκσυγχρονιστική και προοδευτική κατεύθυνση. Το ίδιο ακριβώς ζει σήμερα η Ευρώπη, η οποία χάνοντας, πολλές φορές, το όραμα, τις αξίες, τις ιδέες, τις εθνικές ιδιαιτερότητες, χάνει στην πραγματικότητα την πολιτική της ταυτότητά, υποκύπτοντας σε έναν άνευρο και μεταμοντέρνο γραφειοκρατικό μηχανισμό. Όσοι λοιπόν επισημαίνουμε αυτά θεωρούμαστε συντηρητικοί ή αναχρονιστές, ενώ στην πραγματικότητα εμείς είμαστε περισσότερο Ευρωπαϊστές από τους τεχνοκράτες, πολύ περισσότερο από τους γραφειοκράτες. Εμείς είμαστε οι ιδεολόγοι της Ευρώπης.
Τι μηνύματα λάβατε από την εντυπωσιακή σε μέγεθος, διαμαρτυρία των πολιτών που διαδήλωσαν στις 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη; Και στην Πάτρα, στην εκλογική σας περιφέρεια κατέβηκε πάρα πολύς κόσμος.
Θεωρώ αρχικά ότι έγινε μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η δύναμη αυτών των ανθρώπων για άλλα πράγματα, όπως οι κομματικές αντιπαραθέσεις Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης.
Αυτοί οι πολίτες όμως που κατέβηκαν στους δρόμους, πιστεύω ότι ζήτησαν να αλλάξει το κράτος. Το αίτημά τους ήταν η ανασύνταξη του κράτους. Διαδήλωσαν θεωρώ για ένα κράτος φιλικό στον πολίτη, ένα κράτος που θα παρέχει ασφάλεια, που θα δίνει ευκαιρίες στον πολίτη, για ένα κράτος που θα εμπιστευτούν. Αυτά ήταν τα ζητούμενα και σε αυτά θα πρέπει να δουλέψουμε.
Και ακόμα και σήμερα, αυτό που βλέπουμε από τις δημοσκοπήσεις είναι μια διαφορετική γραμμή, αυτό που λέμε συστημισμός – αντισυστημισμός. Εγώ το λέω τακτοποίηση-αναγέννηση.
Η χώρα μας όντως χρειάζεται ανατροπή και αναγέννηση, όχι όμως επαναστατικά. Θα έλεγα με ακόμα πιο γρήγορες διαδικασίες, όπως κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Χρειαζόμαστε ταχύτητα, χρειαζόμαστε αποτελεσματικότητα και σε αυτή την κατεύθυνση τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να κινηθούμε.
Σε ποιους τομείς;
Στους τομείς που συνθέτουν το μωσαϊκό του κράτους. Στην Παιδεία, όπου θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε για πάρα πολλά πράγματα και γρήγορα. Στον τομέα της υγείας επίσης, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας, εξωτερικής και εσωτερικής, ως εθνικό δόγμα, ως εθνική ανάγκη. Ξέρετε, η γεωγραφία μάς έφερε εδώ και αυτό μάς δημιουργεί και μια σειρά από προβλήματα, αλλά και υποχρεώσεις απέναντι στο έθνος, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο μπλε που ξεκινάει από τη Θράκη, διαπερνά το Αιγαίο και καταλήγει στην Κύπρο. Όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε εκεί και να τα υπερασπίζουμε με σύμπνοια και εθνικό φρόνημα.
Στο πεδίο της αντιπολίτευσης τώρα. Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό; Υπάρχει μία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ουσιαστικά αναδεικνύεται σε κάθε δημοσκοπική έρευνα ως η δεύτερη ανερχόμενη δύναμη, με διαφορά από το τρίτο πλέον ΠΑΣΟΚ.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, προβάλλει έναν αντισυστημισμό αν και προέρχεται η ίδια από πολιτική οικογένεια. Εκτιμώ ότι το καταγγελτικό ύφος, η ποινικοποίηση της πολιτικής και οι προσωπικές επιθέσεις είναι αυτά που της δίνουν πόντους αυτή τη στιγμή. Κοιτάξτε, είμαι της άποψης ότι στην πολιτική οφείλεις και πρέπει να συγκρούεσαι για ιδεολογίες, πολιτικές θέσεις, οράματα. Κατανοώ ότι στα δελτία ειδήσεων αναπαράγονται περισσότερο οι προσωπικές αντιπαραθέσεις ακόμα και με χυδαίους χαρακτηρισμούς αλλά προσωπικά δεν με αφορούν. Οι συμπολίτες μας περιμένουν από εμάς να ακούσουν προτάσεις που θα κάνουν την ζωή τους καλύτερη. Αν δεν κάνω σοβαρό λάθος τέτοιες προτάσεις δεν έχω ακούσει από την κυρία Κωνσταντοπούλου ούτε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Θεωρείτε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα επανεμφάνισης του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Ο κύριος Τσίπρας είναι πρώην Πρωθυπουργός, και υπήρξε ένας άνθρωπος που κατάφερε να ενώσει ένα μεγάλο κομμάτι της κεντροαριστεράς και να το οδηγήσει στην εξουσία. Από εκεί και πέρα αν θέλει να επανακριθεί, γιατί η κρίση του ελληνικού λαού ήταν μειωτική για αυτόν, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Νιώθω όμως ότι το εκκρεμές της ιστορίας και της πολιτικής έχει πάει προς τα δεξιά και όχι προς τα αριστερά. Έχει χάσει το momentum.
Μια ερώτηση για εσάς προσωπικά. Υπογράψατε πριν από λίγα 24ωρα, μια ερώτηση μαζί με άλλους 10 συναδέλφους σας της Νέας Δημοκρατίας, απευθυνόμενοι στην Κυβέρνηση και δη στην Υπουργό Εργασίας. Είναι μέρος μιας διαδικασίας άσκησης πίεσης, σκληρής κριτικής; Θα σας ρωτήσω ευθέως, όπως ρώτησα και άλλον συνάδελφό σας. Θεωρείτε τον εαυτό σας αντάρτη;
Είμαι βουλευτής Αχαΐας. Το να μεταφέρω στην Βουλή και στην κυβέρνηση τις αγωνίες και τα προβλήματα, της περιφέρειας και των συμπολιτών μου δεν με κάνουν αντάρτη. Το ζητούμενο για εμένα είναι ότι ο συγκεντρωτισμός της Αθήνας έρχεται και στην ουσία πνίγει τη μοναδική δύναμη αναγέννησης της χώρας που είναι η ελληνική Περιφέρεια.
Υπεβλήθη αυτή η ερώτηση για να ξέρουμε από αυτούς τους 6.000 ανέργους 55+ ετών, που είπε η Υπουργός, πόσοι είναι ανά περιφερειακή ενότητα, αλλά και για το αν θα έπρεπε να υπάρχει πλαφόν ανά Περιφέρεια.
Ξέρετε, το έχω ξαναπεί, η γραμμή 4 του μετρό, ως κόστος, θα μπορούσε να καλύψει όλα τα αναγκαία έργα υποδομής της περιφέρειας τα επόμενα χρόνια και αυτό αποτελεί πολιτική απόφαση. Η δική μου αντίρρηση σε αυτή την πολιτική απόφαση, η οποία διαπερνά οριζόντια τα κόμματα, είναι ότι η χώρα χρειάζεται πολυκεντρική περιφερειακή ανάπτυξη. Και για αυτή θα πολεμάω πάντα ακόμα και αν με θεωρήσουν αντάρτη στο Κράτος των Αθηνών.