Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει αποκλιμάκωση στις τεταμένες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, αναφορικά με τους δασμούς που είχαν προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, έκανε λόγο για καθυστέρηση στην εξέλιξη της συμφωνίας που αφορά την εφαρμογή TikTok.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπογράμμισε πως δεν προτίθεται να επιβάλει επιπλέον δασμούς, καθώς μια υπερβολική επιβάρυνση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση:
«Δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο όπου ο κόσμος σταματά να αγοράζει. Ίσως να πρέπει να μειώσουμε τους δασμούς, γιατί αν το παρακάνεις, η αγορά παγώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μετά την αρνητική αντίδραση των αγορών στα μέτρα της 2ας Απριλίου, ο Τραμπ δείχνει να υιοθετεί πιο ήπια στάση απέναντι σε ενδεχόμενες νέες επιβαρύνσεις. Παρότι είχε αρχικά επιβάλει 10% δασμούς σε μεγάλο όγκο εισαγωγών, απέφυγε να εφαρμόσει τα υψηλότερα επίπεδα ενόψει νέων διαπραγματεύσεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι κινεζικές εισαγωγές, στις οποίες οι δασμοί εκτοξεύθηκαν στο 145% ως απάντηση στα αντίμετρα του Πεκίνου.
Από την πλευρά της, η Κίνα δήλωσε πρόσφατα ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί σε «παιχνίδια αριθμών» όσον αφορά τις δασμολογικές πολιτικές, δείχνοντας και εκείνη πρόθεση αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης.
Ο Τραμπ σημείωσε ότι υπήρξε επαφή από πλευράς Κίνας μετά την επιβολή των μέτρων και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας.
Η υπόθεση TikTok σε δεύτερο χρόνο
Αναφερόμενος στην εκκρεμή υπόθεση της πώλησης των αμερικανικών δραστηριοτήτων της TikTok από την κινεζική ByteDance, ο Τραμπ ανέφερε ότι η συμφωνία δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα και πιθανόν να μετατεθεί χρονικά.
«Έχουμε μια συμφωνία, αλλά θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την Κίνα. Είναι καλύτερο να την αφήσουμε για αργότερα», είπε, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι συνομιλίες με το Πεκίνο περιλαμβάνουν απευθείας επαφή με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η TikTok, με 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών και εμπορικών πιέσεων, με την προθεσμία για την πώληση της να έχει ήδη παραταθεί αρκετές φορές από τον Τραμπ.