Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
Η ζωή του Έλληνα μέσα από τη «ματιά» της ΕΛΣΤΑΤ
Σημαντικές ανισότητες στις συνθήκες διαβίωσης καταγράφει η έρευνα εισοδήματος και συνθηκών ζωής των νοικοκυριών για το 2024, αποτυπώνοντας το εύρος των υλικών και κοινωνικών στερήσεων που αντιμετωπίζει ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα.
Το 81,9% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει οικονομική αδυναμία να καλύψει έκτακτες ανάγκες ύψους μόλις 480 ευρώ, ενώ ακόμη και στον μη φτωχό πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 34,6%. Το 14% του συνολικού πληθυσμού στερείται τουλάχιστον 7 βασικά αγαθά και υπηρεσίες, σύμφωνα με τον δείκτη «Ευρώπη 2030».
Από τα ευρήματα προκύπτει ότι:
- 56,5% του πληθυσμού αδυνατεί να αντικαταστήσει φθαρμένα έπιπλα.
- 42,8% δυσκολεύεται να καλύψει ενοίκιο ή πάγιους λογαριασμούς.
- 46% δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών.
- 27% διαβιεί σε κατοικίες με στενότητα χώρου – το ποσοστό εκτινάσσεται σε 56,7% για φτωχά παιδιά έως 17 ετών.
- 34,4% των φτωχών νοικοκυριών στερείται επαρκούς διατροφής.
- 43,6% δεν έχουν δυνατότητα επαρκούς θέρμανσης τον χειμώνα.
- 88,9% των φτωχών αισθάνεται σημαντική επιβάρυνση από το κόστος στέγασης.
Επιπλέον, 36,3% όσων έχουν λάβει καταναλωτικό δάνειο δηλώνει μεγάλη δυσκολία στην αποπληρωμή – το ποσοστό αγγίζει 49,6% για τους φτωχούς.
Πρόσβαση σε υγεία και κοινωνική ζωή
Η φτώχεια δεν περιορίζεται στις υλικές ανάγκες. Το 32% του πληθυσμού δήλωσε πως δεν μπόρεσε να υποβληθεί σε απαραίτητη οδοντιατρική περίθαλψη – το ποσοστό εκτοξεύεται στο 59,4% για τον φτωχό πληθυσμό. Αντίστοιχα, 36% των φτωχών δεν έλαβε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα όταν τη χρειάστηκε.
Όσον αφορά τη συμμετοχή σε κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες:
- 26,9% δεν μπορεί να συμμετέχει σε δραστηριότητες αναψυχής (π.χ. αθλητισμό, κινηματογράφο).
- 34,9% δεν μπορεί να ξοδεύει χρήματα για τον εαυτό του ή κάποιο χόμπι.
- Τα ποσοστά είναι διπλάσια ή και τριπλάσια για τα φτωχά νοικοκυριά.
Δείκτες υγείας και ψυχοκοινωνικής κατάστασης
- Το 24,4% χρειάστηκε ιατρική εξέταση που δεν πραγματοποίησε.
- Το 8,7% είχε σημαντικό περιορισμό στην καθημερινότητά του λόγω υγείας.
- Το 24,5% πάσχει από χρόνιο πρόβλημα υγείας.
Ικανοποίηση από τη ζωή και εμπιστοσύνη
Η γενική εικόνα ευημερίας του πληθυσμού είναι χαμηλή:
- Μόλις το 5,3% δηλώνει «πλήρως ικανοποιημένο» από τη ζωή του.
- 32,6% των φτωχών δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο.
- Μόλις το 0,9% των φτωχών έχει πλήρη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους.
ΤΟ Α.Ι. μπαίνει στην ελληνική Δικαιοσύνη
Στην εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη για την αυτόματη μετάφραση δικαστικών εγγράφων, τη διερμηνεία και καταγραφή καταθέσεων αλλοδαπών μαρτύρων και τη καταγραφή προφορικού λόγου σε δικαστικές διαδικασίες, προχωρούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργών, Γιώργου Φλωρίδη και Δημήτρη Παπαστεργίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών θα συμβάλλει καθοριστικά στην ψηφιακή αναβάθμιση της Δικαιοσύνης», καθώς πρόκειται για «μια σημαντική πρωτοβουλία, που ενισχύει την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων, καθώς και την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς συνεπάγεται την εξοικονόμηση χρόνου αλλά και κόστους». Επιπλέον, θα προωθήσει την εφαρμογή πολιτικών για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια δικαίου.
Άνοδος στα στεγαστικά δάνεια λόγω «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ»
Αυξημένη ήταν η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην έναρξη του κρατικού προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ», το οποίο προσφέρει ευνοϊκότερους όρους και καλύτερη τιμολόγηση σε νέους δανειολήπτες.
Αντίθετα, η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη το ίδιο διάστημα, ενώ παρόμοια εικόνα καταγράφηκε και στα επιχειρηματικά δάνεια, όπου δεν σημειώθηκαν σημαντικές μεταβολές.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2025, οι τράπεζες δεν προβλέπουν ουσιαστική αλλαγή στη ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, η συνολική ζήτηση αναμένεται επίσης να παραμείνει σταθερή, αν και καταγράφεται πρόβλεψη για αυξημένη κινητικότητα από μεγάλες επιχειρήσεις.
Σε επίπεδο χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ), τα πιστωτικά ιδρύματα διατήρησαν τα κριτήρια σταθερά σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της προηγούμενης έρευνας. Οι ίδιες συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Ωστόσο, παρατηρείται μικρή χαλάρωση στους συνολικούς όρους χορήγησης – κυρίως στα συνήθη δάνεια – εξαιτίας της ενισχυμένης ρευστότητας των τραπεζών, της αυξημένης ανταγωνιστικότητας και της θετικής εικόνας που παρουσιάζουν οι δανειολήπτες ως προς τη φερεγγυότητά τους.
Οριστικοί πίνακες του ειδικού προγράμματος απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων στον δημόσιο τομέα της υγείας
Αναρτήθηκαν, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης www.dypa.gov.gr οι οριστικοί πίνακες κατάταξης ωφελούμενων και αποκλειομένων της δράσης «Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων στον δημόσιο τομέα της υγείας» της ΔΥΠΑ.
Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας εγγεγραμμένων ανέργων με χαμηλή εξειδίκευση, με έμφαση στη μακροχρόνια ανεργία και την ανεργία των νέων. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία 500 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης προσωπικού σε φορείς του Υπουργείου Υγείας. Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν στον κλάδο ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού και συγκεκριμένα στην ειδικότητα ΥΕ Μεταφορέων Ασθενών ή ΥΕ Τραυματιοφορέων, για χρονικό διάστημα 12 μηνών και με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές έως 1.050 ευρώ.
ΚΑΣ: «Πράσινο φως» για το αναβατόριο του Κάστρου της Μονεμβασιάς
Το «πράσινο φως» πήραν ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) οι οριστικές μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική-αντισεισμική και γεωτεχνική) που αφορούν το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση αναβατορίου ατόμων για το Κάστρο της Μονεμβασίας».
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, θα υπάρχουν δυο σταθμοί, ο άνω και ο κάτω, και μόνο ένας πυλώνας ο οποίος θα τοποθετηθεί πίσω από το τείχος της Άνω Πόλης, κοντά στον σταθμό άφιξης. Ο κάτω σταθμός χωροθετείται σε σημείο που απέχει 150 μ. περίπου από την πύλη εισόδου της καστροπολιτείας, από την οποία, σύμφωνα με τους μελετητές, δεν θα είναι ορατός, ενώ η χωροθέτησή του θα είναι τέτοια ώστε το σκάμμα να είναι περιορισμένων διαστάσεων και η ένταξη στο περιβάλλον ομαλή. Αρμονικά θα εντάσσεται και ο σταθμός άφιξης (άνω), που θα έχει απόσταση από τον σταθμό εισόδου περίπου 120 μ. και δεν θα είναι ορατός από την ξηρά. Όπως επισήμαναν οι μελετητές, το σύνολο του έργου θα είναι ορατό μόνο από τη θάλασσα, ενώ από την ξηρά τα μόνα ορατά στοιχεία θα είναι ο πυλώνας και οι καμπίνες που θα αιωρούνται.
Το άρθρο Μικρά-Μεγάλα (18/04/2025) εμφανίστηκε πρώτα στο Today Press.