Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
Συνέντευξη στη Μάρθα Λεκκάκου
Ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, μιλά στην ipaper
Πως αξιολογείτε τις επιπτώσεις από το παγκόσμιο δασμολογικό σοκ που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου και τα αντίμετρα των υπόλοιπων χωρών και της Ε.Ε; Πλήττονται μόνο οι εξαγωγικοί κλάδοι;
Όλα τα οικοσυστήματα της οικονομίας είναι αλληλένδετα και το Εμπόριο, όντας ο ισχυρότερος κλάδος, επέχει διαχρονικά ρόλο πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης συνδέοντας την παραγωγή με την κατανάλωση και ευρισκόμενο σε συνεχή διάδραση με τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα. Γι’ αυτό, κανένας κλάδος δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από το ντόμινο των εξελίξεων που προκάλεσαν οι αποφάσεις Τραμπ. Ανησυχούμε πρώτα και κύρια για τις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις, ταυτόχρονα όμως μας απασχολούν ιδιαίτερα οι δευτερογενείς επιπτώσεις που μπορεί να δούμε μεσο-μακροπρόθεσμα στον πληθωρισμό, στην εγχώρια κατανάλωση, ακόμη και στον τουρισμό. Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ παρακολουθούν στενά και αναλύουν τα νέα δεδομένα, προκειμένου να παρεμβαίνουμε έγκαιρα με εφαρμόσιμες προτάσεις προς την ελληνική Πολιτεία και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί ο κλάδος, όσο ισχύει το τρίμηνο «πάγωμα» των αυξήσεων που αποφάσισε ο Ντ. Τραμπ;
Η στήριξη του Εμπορίου πρέπει να αποτελέσει, στην πράξη και όχι στα λόγια, προτεραιότητα τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΣΕΕ έχει έγκαιρα θέσει τα προτάγματα του εμπορικού κόσμου που αποτελούν και τους άξονες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου εντός και εκτός συνόρων:
- Αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες τρίτων χωρών
- Περαιτέρω μειώσεις φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων
- Επιβράβευση των συνεπών και διασυνδεδεμένων επιχειρήσεων (σύνδεση Pos με ταμειακές μηχανές – χρήση Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας).
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός και πράσινη μετάβαση επιχειρήσεων με Upskilling και reskilling εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων.
Οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα υπερπλεονάσματα της ελληνικής οικονομίας και οι ενισχύσεις στους συνταξιούχους και τους ενοικιαστές ακινήτων απέδειξαν ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και για τη στήριξη του ελληνικού εμπορίου, που τόσα χρόνια βάζει πλάτη σε όλες τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις της φορολογικής και εργασιακής νομοθεσίας, και παρόλα αυτά υφίσταται, μεταξύ άλλων, δυσανάλογα και άδικα φορολογικά βάρη, ιδιαίτερα με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα φορολόγησης.
Να θυμίσω επίσης πως πρόσφατα με Επιστολή μας στον πρωθυπουργό καταθέσαμε ένα πλέγμα καινοτόμων και ρεαλιστικών προτάσεων για την ενισχυμένη στήριξη του ευρωπαϊκού εμπορίου από τους θεσμούς της Ε.Ε μέσω των κοινοτικών Προγραμμάτων, ζητώντας να το προωθήσει στην Κομισιόν ώστε να ενταχθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028 -2034. Αυτές οι προτάσεις πλέον αποκτούν χαρακτήρα κατεπείγοντος και σαφώς μπορούν και πρέπει να εμπλουτισθούν. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεννόηση της κυβέρνησης με την ΕΣΕΕ και τους άλλους φορείς του εμπορικού οικοσυστήματος, ώστε η χώρα να εκπονήσει το δικό της «οδικό χάρτη» για να συμβάλλει στην προσπάθεια της Ε.Ε να αρθρώσει ενιαίο και δυναμικό λόγο στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά της.
Η μείωση του κόστους των υπερωριών και της υπερεργασίας που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση είναι ένα μέτρο ελάφρυνσης των εργοδοτών που κατά γενική ομολογία προήλθε από την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία της ΕΣΕΕ. Τι άλλα μέτρα προτείνετε για την φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση των επιχειρήσεων σε αυτή την δύσκολη συγκυρία;
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Και ξεκινώ από το προφανές. Κατάργηση του άδικου και οριζόντιου συστήματος του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, μέτρο που πλήττει την βιωσιμότητα του πιο ευάλωτου τμήματος του εμπορίου. Εάν όμως δεν καταργηθεί, θεωρούμε δίκαιο να υπάρξει εξαίρεση του εμπορίου από το μέτρο, μιας και ο εμπορικός κλάδος είναι απολύτως συνεπής στην εφαρμογή όλων των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων, από το mydata έως τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα pos, συνεπώς θα έπρεπε φορολογικά όχι να τιμωρείται αλλά να επιβραβεύεται, κατ’ αντιστοιχία της απόφασης του Υπουργείου Εργασίας.
Επιπλέον, με την επιστημονική τεκμηρίωση του Ινστιτούτου μας, προτείνουμε στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα, όπως:
- Προσαύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος στο 10% αντί 4% που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση υποβολής της φορολογικής δήλωσης έως 30/4 και ταυτόχρονης εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου έως 31/7. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να τεκμηριώνεται η ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων (διασύνδεση ταμειακών με POS, “myDATA”). Εκτιμούμε μάλιστα πως θα προκύψει αυξημένη εισπραξιμότητα για τα δημόσια ταμεία που θα επιτρέψει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ) από το 22% στο 20%.
- Χαμηλότερες επιβαρύνσεις επιτοκίων για τους συνεπείς, ως προς τα ρυθμισμένα χρέη τους, οφειλέτες.
- Ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 300.000€ και δυνατότητα αυτόματου συμψηφισμού του με κάθε φύσεως υποχρέωση προς το Δημόσιο.
- Έκπτωση 3% για εφάπαξ αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και για τα ακίνητα των Νομικών προσώπων.
- Ισχύς της έκπτωσης 20% επί του ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση του 100% της αξίας των ακινήτων των Νομικών προσώπων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.
- Ενόψει της τουριστικής περιόδου, θεωρείτε πως η πρότασή σας για την προώθηση του «Shopping in Greece», μπορεί να τύχει υποστήριξης από το Υπουργείο Τουρισμού;
Ακριβώς λόγω του ιδιαίτερα ρευστού γεωπολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει και να ενισχύσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Έχει έρθει η ώρα να δημιουργήσουμε ένα πολύ πιο οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο που θα εντάσσει πλήρως την έννοια και το trend “Shopping in Greece” στο ελληνικό τουριστικό προϊόν και θα το προβάλλει στο εξωτερικό με “έξυπνο» τρόπο. Στόχος μας θα είναι να δώσουμε αναπτυξιακή ώθηση όχι μόνο στους γνωστούς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας αλλά και σε εκείνες τις περιοχές της χώρας που είναι μεν σήμερα είναι έξω από τον τουριστικό χάρτη, έχουν όμως τις δυνατότητες, και κυρίως την ανάγκη να ενταχθούν σε αυτόν.
Η ΕΣΕΕ με επίσημη ανακοίνωση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στη σύμπραξη του e-ΕΦΚΑ με ιδιωτικές εταιρίες αναφορικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Εξηγήστε μας τους λόγους, αλλά και την αντιπρότασή σας.
Η συνεχής διόγκωση των χρεών, τα οποία ανήλθαν συνολικά στα τέλη του 2024 στα 49,3 δις ευρώ εκ των οποίων τα 13,9 δις ευρώ ανήκουν σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, δεν οφείλεται επ’ ουδενί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα η έως σήμερα οδυνηρή εμπειρία από τις εισπρακτικές εταιρίες δείχνει ότι ο απρεπής τους τρόπος με τις τηλεφωνικές οχλήσεις των εμπόρων είναι και αναποτελεσματικός και δυσάρεστος. Ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και η συμμόρφωση των μεγαλοοφειλετών θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να ήταν προτεραιότητα του ΚΕΑΟ και του e- ΕΦΚΑ. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές η ΕΣΕΕ προτείνει:
- Τη θέσπιση μίας διευρυμένης και ρεαλιστικής ρύθμισης, ασφαλιστικών και φορολογικών, στο Δημόσιο σε έως 100 (ή 120) μηνιαίες δόσεις, με σταθερές και κοινές επιτοκιακές επιβαρύνσεις στα επίπεδα του 3% – 4%.
- Να δοθεί τέλος στις παράλογες και άδικες οικονομικές επιβαρύνσεις των οφειλετών από τα πρόσθετα τέλη, τόκους και προσαυξήσεις, επί των ποσών της κύριας οφειλής.