Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Η πολύμηνη δικαστική περιπέτεια φτάνει στο τέλος της. Η απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα για τον Κώστα Πολυχρονόπουλο, τον «Άλλον Άνθρωπο» που επί σειρά ετών πρόσφερε φαγητό σε εκατοντάδες ανθρώπους ημερησίως από την «Κοινωνική του κουζίνα», αποτέλεσε για εκείνον αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος.
Ο «Άρης του Τέλους», στην οδό Αριστοτέλους αρ 48 δίπλα από το νέο κτίριο της ΓΣΕΒΕΕ στο κέντρο της πόλης, ένα καφενείο φτιαγμένο από τον ίδιο και τους φίλους του, λειτουργεί με ανάλογο κοινωνικό πρόσημο με προϊόντα τιμοκαταλόγου από 1 έως 5 ευρώ.
«Ανοίξαμε τον προηγούμενο μήνα και όλα όσα βλέπετε είτε τα φτιάξαμε μόνοι είτε μας τα έδωσαν φίλοι» λέει στην Press Today δείχνοντας το παλιό σαλόνι στο μικρό πατάρι του καταστήματος. Ο διάκοσμος του στενόμακρου χώρου περιλαμβάνει δεκάδες μικρούς και μεγαλύτερους πίνακες φιλοτεχνημένους από τον «Aris» (εξ΄ου και η επωνυμία Aris του Τέλους) , φωτογραφίες καλλιτεχνών, παλιά αντικείμενα, έναν στύλο στην είσοδο με τα ονόματα των φίλων, βιβλία, επιτραπέζια και δίσκους.
«Πληρώνουμε χαμηλό ενοίκιο γιατί μας το έδωσε φίλος που μας βοηθούσε στο Μεταξουργείο. Δίπλα μας παραμένουν όλοι. Το σούπερ μάρκετ το οποίο μας στήριζε από την αρχή, εξακολουθούσε να μας ενισχύει και τότε που είχαμε τα μπλεξίματα με τα δικαστήρια», αναφέρει ο κ. Πολυχρονόπουλος.
Ούτως ή άλλως ανά τακτά διαστήματα μοιράζει 200-250 μερίδες φαγητό στους τοξικομανείς της πλατείας Βάθης και της Καρόλου, στα Πατήσια ή στο Αιγάλεω ενώ αρκετοί πηγαίνουν παιχνίδια που τα δίνει στα παιδιά της γειτονιάς.
«Αυτά μου έλειψαν», συνεχίζει: «Δυστυχώς μέχρι να τελειώσουν τα διαδικαστικά δεν έχω τη δυνατότητα να δουλέψω. Έχουν δεσμεύσει τους λογαριασμούς κι έτσι συνεργάζομαι με τους φίλους για τα προς το ζην». Αυτές οι παθογένειες είναι μεν ακατανόητες αλλά σε κάθε περίπτωση υπαρκτές. Όταν έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σου σε λογαριασμό τράπεζας οι επιλογές είναι δύο:
α) να πας φυλακή για να ζήσεις έως ότου ολοκληρωθεί το μαρτύριο σου και
β) να δουλέψεις παράνομα με αδήλωτο ημερομίσθιο.
Η «κοινωνική κουζίνα»
Το 2011 ο Κ. Πολυχρονόπουλος έβαλε μπροστά την κοινωνική πρωτοβουλία «Ο Άλλος Άνθρωπος μαγειρεύοντας φαγητό σε δημόσιους χώρους και εξυπηρετώντας καθημερινά τις ανάγκες 3.000 Αθηναίων. Η δράση επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ενώ από το 2015 λειτουργούσε στον μικρό χώρο της Μ. Αλεξάνδρου όπου εκτός από τα καζάνια και τις κατσαρόλες είχε βγάλει και πλυντήρια στον δρόμο για να πλένει όποιος επιθυμούσε τα ρούχα του.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 η τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον τίμησε για την προσφορά του τονίζοντας ότι η δράση του προσδίδει στην κοινωνική συνύπαρξη ουσιαστικό περιεχόμενο και λειτουργεί ως παράδειγμα. Η βράβευση δεν ήλθε καθ΄ υπόδειξη. Η κ. Σακελλαροπούλου κατοικεί στην οδό Μυλλέρου σε απόσταση 200-250 μέτρων από τον «Άλλο Άνθρωπο» κι ως εκ τούτου είχε σχηματίσει ίδιαν αντίληψη βλέποντας καθημερινά τον αγώνα αλλά και την ανταπόκριση του κόσμου ο οποίος σχημάτιζε ουρές για μια μερίδα φαγητό, είτε μετανάστης, είτε φτωχός, είτε πλούσιος.
Αυτή είναι μια πρόσθετη λεπτομέρεια, εκεί που περίμενε ο άπορος να πάρει το φαγητό, περνούσε και ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο επιχειρηματίας με το τζιπ, όποιος ήθελε, χωρίς διακρίσεις.
Το «αντάλλαγμα»
Στα τέλη του 2023 ζητούσε «από την οργανωμένη πολιτεία, αν πραγματικά θέλει κι εκείνη να υπάρχουμε, να μας δώσει έναν χώρο στο κέντρο του Μεταξουργείου για να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα απ’ όσα τώρα, εδώ. Θέλουμε έναν χώρο μεγάλο, πολύ μεγάλο, να τον διαμορφώσουμε μόνοι μας. Όχι να μας το χαρίσει, ούτε να μας δίνει δωρεάν ρεύμα και νερό, αυτά τα πληρώνουμε μόνοι μας. Τώρα είμαστε σε 100 τετραγωνικά και ασφυκτιούμε».
Τον Ιανουάριο του 2024, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες σχημάτισε βαρύ κατηγορητήριο εις βάρος του καθώς και συγγενικών του προσώπων για απάτες και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Στα μέσα Απριλίου, παραμονές του φετινού Πάσχα, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του για όλα τα αδικήματα κρίνοντας ότι δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του. Ήταν μια μορφή… «απάντησης» της Πολιτείας σε τέτοιου είδους αιτήματα.