Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η φοροδιαφυγή στον κλάδο του αυτοκινήτου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση με ψηφιακά μέσα. Οι έλεγχοι δείχνουν ότι μέχρι και το 70% των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους αποκρύπτουν έσοδα, ενώ η Αρχή επισπεύδει την εφαρμογή του «ψηφιακού πελατολογίου» από την 1η Ιουλίου.
Οι «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή
Τα ποσοστά παραβατικότητας είναι εντυπωσιακά:
-
67% στα συνεργεία αυτοκινήτων
-
60% στα πλυντήρια
-
41% στους χώρους στάθμευσης
Σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις δεν τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με συνέπεια σοβαρές απώλειες εσόδων για το κράτος.
Τι είναι το ψηφιακό πελατολόγιο
Αντιδρώντας στα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, η ΑΑΔΕ θεσπίζει υποχρεωτική ψηφιακή καταγραφή πελατών και οχημάτων μέσω ειδικής πλατφόρμας. Η καταγραφή θα γίνεται για κάθε είσοδο και έξοδο οχήματος και θα συνδέεται με την έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων. Σε περίπτωση παράλειψης, προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ ανά παράβαση.
Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε:
-
Συνεργεία και φανοποιεία
-
Πλυντήρια αυτοκινήτων
-
Χώρους στάθμευσης
-
Τοποθέτηση εξαρτημάτων (συναγερμοί, ηχοσυστήματα)
-
Ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μηχανημάτων
Από τον Ιούνιο, η διαδικασία θα ενσωματωθεί και στο myDATAapp για κινητά, ώστε να γίνεται και μέσω σκαναρίσματος πινακίδων.
Έντονες αντιδράσεις από την αγορά
Παρά την ψηφιακή στροφή, φορείς της αγοράς εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και ο ΣΕΠΕ κάνουν λόγο για:
-
Τεχνικά προβλήματα και ελλείψεις στην πλατφόρμα
-
Ασυμβατότητα με υπάρχοντα λογισμικά
-
Έλλειψη πιλοτικής φάσης
-
Ανεπαρκή χρόνο προσαρμογής για τις επιχειρήσεις
Ο ΣΕΠΕ προειδοποιεί ότι το σύστημα είναι, επί της ουσίας, ανεφάρμοστο, τουλάχιστον στην παρούσα μορφή του.
Η επόμενη μέρα
Παρά τις αντιδράσεις, η ΑΑΔΕ δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει το μέτρο και να το επεκτείνει και σε άλλους κλάδους υψηλής παραβατικότητας μέχρι το φθινόπωρο, όπως:
-
Εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις)
-
Ξενοδοχεία
-
Τουριστικές υπηρεσίες
Στόχος είναι η καθολική παρακολούθηση των συναλλαγών στους τομείς όπου η απόκρυψη εισοδημάτων παραμένει εκτεταμένο φαινόμενο.