Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα iPaper
του Δημήτρη Κυριακόπουλου
Στην περίοδο που οι μικρές επιχειρήσεις διψούν για χρηματοδοτήσεις και συχνά βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών, ένας νέος θεσμός τους δίνει διέξοδο.
Πρόκειται για το Ταμείο Μικροπιστώσεων, που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και εγκαινιάστηκε προ ημερών. Στόχος του είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, των πολύ μικρών οντοτήτων και των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Με τη στήριξη του Ταμείου Μικροπιστώσεων, από τη λειτουργία του οποίου προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν 3.300 επιχειρήσεις, τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα χορηγούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ύψους 3.000 – 25.000 ευρώ και διάρκειας 12-96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες. Για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Τα τρία αδειοδοτημένα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων, είναι: ΑΦΗ/AFI MICROFINANCE, MICROSMART, ΤΜΕΔΕ MicrofinanceSolutions.
Ποιους αφορά το πρόγραμμα
Για το υποπρόγραμμα της γενικής επιχειρηματικότητας:
- Πολύ μικρές οντότητες, οι οποίες κατά την ημερομηνία του ισολογισμού τους δεν υπερβαίνουν τα όρια σε δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω τρία κριτήρια, κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης:
- Μέσος όρος προσωπικού μικρότερος ή ίσος των 10 ατόμων.
- Σύνολο ενεργητικού μικρότερο ή ίσο των 450.000 ευρώ.
- Καθαρός κύκλος εργασιών μικρότερος ή ίσος των 900.000 ευρώ.
- Φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Κατηγορίες επιχειρήσεων που δύναται να καθορίζονται κατά τα προβλεπόμενα του άρθρου 15, παρ. 2 του ν. 4701/2020 (ΦΕΚ Α’ 128/30.06.2020).
Επιπρόσθετα των παραπάνω κριτηρίων επιλεξιμότητας της γενικής επιχειρηματικότητας:
Επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής (με εξαίρεση τις αστικές εταιρείες), όπου σε περίπτωση εταιρικών σχημάτων, ο μέτοχος/εταίρος ποσοστού > 50% ανήκει σε γυναίκα και η διαχείριση/εκπροσώπηση της επιχείρησης πραγματοποιείται από γυναίκα. Σε περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων, ο ιδιοκτήτης να είναι γυναίκα.
Και για τις δύο κατηγορίες επιχειρηματικότητας, επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που:
- λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα,
- λειτουργούν τουλάχιστον για χρονικό διάστημα ενός έτους από την ίδρυσή τους,
- κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο Ταμείο Μικροπιστώσεων δεν έχουν εγκριθεί σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα της ΕΑΤ, μετά την 1/1/2019.
Ποιο είναι το σχήμα συγχρηματοδότησης
Το ταμείο καταβάλλει για κάθε δάνειο το 60% (για τη γενική επιχειρηματικότητα), ή το 75% (για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα) του κεφαλαίου άτοκα, ενώ το υπόλοιπο 40% ή 25% αντίστοιχα, χορηγείται μέσω του Ιδρύματος Μικροχρηματοδοτήσεων.
Ποιο είναι το οικονομικό πλεονέκτημα
- Η χρηματοδοτούμενη επιχείρηση απαλλάσσεται πλήρως των τόκων για το μέρος του δανείου που συγχρηματοδοτείται από το ταμείο (το 60% εκάστου δανείου για τη γενική επιχειρηματικότητα, ή το 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
- Ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό, που θα εφαρμοζόταν σε αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις μη συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Πώς γίνονται οι εκταμιεύσεις των δανείων
Το ποσό του δανείου εκταμιεύεται εφάπαξ ή τμηματικά, εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης και σε κάθε περίπτωση πριν την λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας, δηλαδή την 31.12.2029.
Πώς υποβάλλει η επιχείρηση το αίτημα χρηματοδότησης
Για την ένταξη στο ταμείο, η υποψήφια επιχείρηση υποβάλει αίτηση:
- Στην πλατφόρμα KYC (KnowYourCustomer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω του δικτυακού τόπου https://kyc.hdb.gr/. Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση και ύστερα από μία σειρά αξιολογήσεων κριτηρίων επιλεξιμότητας, η αίτηση προωθείται στα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων που έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, για την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς. Εφόσον η αίτηση γίνει καταρχήν αποδεκτή, δηλαδή λάβει ο ενδιαφερόμενος μη δεσμευτική προσφορά, τότε εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.
- Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου https://app.opske.gr/,όπου καταχωρείται ο μοναδικός κωδικός από την πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ για το Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων.
- Στο Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά μέσω του KYC για την αξιολόγησή της αίτησης και απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Επιπλέον, η επιχείρηση συμπληρώνει ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης σε τρία βασικά κριτήρια: Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), στην πλατφόρμα ESG Trackerby HDB, μέσω του δικτυακού τόπου https://esgtracker.hdb.gr/. Η συμπλήρωση του εν λόγω ερωτηματολογίου είναι απαραίτητη προκειμένου να υποβληθεί η αίτηση χρηματοδότησης στο Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων.
Επιλέξιμες δαπάνες
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που έχουν περιληφθεί στο businessplan της επιχείρησης και δεν έχουν πραγματοποιηθεί (εξόφληση τιμολογίων) πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στο Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων. Γίνονται δεκτά τιμολόγια επί πιστώσει, ημερομηνίας έως και 6 μήνες πριν την υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης.
Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων αφορούν σε δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφάλαια κίνησης.
Ο τελικός αποδέκτης θα καθοδηγηθεί για την επίτευξη του επιχειρηματικού του σχεδίου μέσω εστιασμένων προγραμμάτων, το κόστος των οποίων θα επιχορηγηθεί από το ταμείο. Γι΄ αυτό θα πραγματοποιούνται συμβουλευτικές συνεδρίες (mentoring) έως 900 ευρώ ανά ΑΦΜ.
Τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα χορηγούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ύψους 3.000 – 25.000 ευρώ και διάρκειας 12-96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες. Για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις.