Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα ipaper
του Νίκου Λιονάκη
Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών δεν έριξαν κανέναν από τα σύννεφα. Η ιστορική άνοδος του ακροδεξιού ADF στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ηχηρή επιβεβαίωση της ανησυχητικής επέκτασης της ακραίας συντήρησης στα πολιτικά συστήματα στον δυτικό κόσμο. Αν λοιπόν αυτή είναι η νικήτρια της κάλπης παρά την πρωτιά -χωρίς αυτοδυναμία- του CDU/CSU, ο μεγάλος χαμένος είναι η σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή το SPD. Το κόμμα του απερχόμενου Καγκελάριου Σολτς βρίσκεται αντιμέτωπο είτε με την επιστροφή στην εποχή ενός μεγάλου συνασπισμού α λα Μέρκελ, συγκυβερνώντας από τη θέση του ηττημένου με τον διαχρονικό αντίπαλο του, είτε σε μια τρικομματική που θα περιλαμβάνει και τους Πράσινους.
Τα ελληνικά κόμματα αξιολόγησαν τα αποτελέσματα δίνοντας ο καθένας έμφαση εκεί που εκτιμά ότι δικαιώνεται η ανάλυση του. Όλοι ξόρκισαν την άνοδο της ακροδεξιάς. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά πανηγύρισαν για την άνοδο-έκπληξη του DIE LINKE στο 8,77% θέλοντας να υποδηλώσουν ότι στο τέλος οι καθαρές (αριστερές) θέσεις επιβραβεύονται εκλογικά και ότι άρα μπορούν κι εκείνοι να ανακάμψουν. Είναι όμως πράγματι λόγος για πανηγυρισμούς ένα τέτοιο ποσοστό μέσα στο συνολικό συσχετισμό δυνάμεων; Παράλληλα η απώλεια δυνάμεων του SPD παρουσιάζεται ως αποδοκιμασία μιας «συστημικής» σοσιαλδημοκρατίας, μια οπτική με αποδέκτη το ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε τον μεγάλο προβληματισμό που προκαλεί η υποχώρηση της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. Κυρίως όμως έστειλε μήνυμα σε όσους -εντός ή εκτός κόμματος- θα ήθελαν και έναν εγχώριο «μεγάλο συνασπισμό» με τη ΝΔ, σε περίπτωση που αποτυπωθούν αντίστοιχα εκλογικά ποσοστά.
Πέρα από τις αναγωγές με υποκειμενικά κομματικά πρόσημα, το βέβαιο είναι ότι η απανταχού επέλαση της Ακροδεξιάς και της ακραίας συντήρησης, καθιστά επιτακτικό οι πολιτικές δυνάμεις να αναλύσουν προσεκτικά τα αποτελέσματα χωρίς ενδεχομένως βολικές υπεκφυγές.
Υπό το βάρος των εξελίξεων, τα κόμματα που θα στηρίξουν από κοινού το αίτημα της μομφής αλλά και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την προανακριτική που αφορά στον Χρήστο Τριαντόπουλο, θα χρειαστεί να παραμερίσουν έστω προσωρινά τις διαφορές τους και να έχουν εξασφαλίσει έως αύριο μια μίνιμουμ συνεννόηση επί του περιεχομένου και των διατυπώσεων.