Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
της Κωνσταντίνας Δ. Καρακώστα
Επίκουρης Καθηγήτριας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας
Το μήνυμα της Ανάστασης διαχρονικά και συγχρονικά αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της χριστιανικής πίστης και ταυτόχρονα το κεντρικό λατρευτικό γεγονός της χριστιανικής Εκκλησίας. Οι Οικουμενικές Σύνοδοι και τα Ομιλητικά Κείμενα μεταφέρουν στους πιστούς σταθερά τις ίδιες θέσεις. Η πρώτιστη, ότι με την Ανάστασή Του ο Χριστός υπόταξε τον θάνατο και τον διάβολο. Και αυτή η Ανάσταση είναι η επιβεβαίωση για την ανάσταση των ανθρώπων. Βέβαια, για να επιτευχθεί απαιτείται να προηγηθεί ο πόνος και το σταυρικό πάθος. Η χαρμόσυνη είδηση των νεκρών, που επιβεβαιώνει άλλωστε τον πανηγυρικό χαρακτήρα της γιορτής, αντανακλάται στον άνθρωπο και σε όλο το δημιούργημα της οικουμένης. Η Ανάσταση έτσι συνδέεται ουσιωδώς με την άνοιξη και τον ανακαινισμό της ανθρώπινης ψυχής. Η παρουσία του αναστημένου Χριστού στους μαθητές του αποτελεί την καθοριστική και αδιάψευστη απόδειξη για την αλήθεια του γεγονότος. Βασική προϋπόθεση όμως για τη βίωση της Ανάστασης είναι η συγχωρητικότητα, η πίστη και η αγάπη.
Η Μεγάλη Εβδομάδα, που διανύουμε, «είναι το κορύφωμα της ψυχικής προσεγγίσεως του μυστηρίου του Θεού και Λυτρωτού». Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας εξηγεί ότι την αποκαλούμε Μεγάλη την εβδομάδα των Παθών επειδή τα όσα συμβαίνουν στη διάρκειά της είναι για εμάς μεγάλα. Στις μέρες της σταμάτησε ο πόλεμος με το κακό, νικήθηκε ο θάνατος, η εξουσία του διαβόλου καταλύθηκε, ο Θεός μίλησε με τους ανθρώπους και ο ουρανός έγινε πλέον κατοικήσιμος. Οι ασματικές ακολουθίες που περιβάλλουν καθημερινά το σπουδαίο γεγονός εκφράζουν με τα τροπάριά τους την κατάνυξη, τη λατρεία και την ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του πάσχοντα Κυρίου και μας μεταφέρει τα νοήματα, τα θεολογικά μηνύματα που οφείλουν να κυριαρχήσουν στις ψυχές μας. Η βιωματική αμεσότητα των ύμνων στοχεύει στη συμμετοχή μας στα Πάθη και στην επίπονη κατεύθυνσή μας σε μια πιο βαθιά και ουσιαστική γνώση του εαυτού μας.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η προτροπή των ιερών κειμένων προς τους πιστούς να ευαγγελίζονται την Ανάσταση του Χριστού στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό οι χριστιανοί μεταφέρουν το Φως της Αναστάσεως στα σπίτια τους και μεταφέρουν το μήνυμα «Χριστός Ανέστη»! Το Πάσχα αποτελεί την πανηγυρικώτατη γιορτή της Εκκλησίας μας με το σωτηριώδες γεγονός της Αναστάσεως του Ιησού. Η εικόνα του αμνού της Παλαιάς Διαθήκης ολοκληρώνεται με τον αμνό του Θεού, ο οποίος εκουσίως θυσιάζεται και προσφέρεται. Τα νοήματα της υμνολογίας όλης αυτής της εβδομάδας που διανύουμε προετοιμάζουν τις ψυχές και το νου μας για να δεχτούμε την ευφρόσυνη γιορτή της νίκης του θανάτου, της αμαρτίας και της φθοράς.
Να ζεις χριστιανικά σημαίνει να πασχίζεις να ζεις με την ετοιμότητα της διαρκούς αυθυπέρβασης. Να αρνείσαι να εγκλωβιστείς σε ειδωλοποιημένα σχήματα. Όταν οι μαθητές του Ιησού περπάτησαν Σάββατο μέσα από τα σπαρμένα χωράφια, οι Φαρισαίοι ενοχλήθηκαν. Παραβαίνουν τον μωσαϊκό νόμο Σαββάτου, είπαν. Και τότε ο Ιησούς τους απάντησε ότι το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο. Μακριά από την παγίδευση της τυπολατρείας, στο δρόμο για την αναζήτηση της ανακαίνισης της ψυχής. Καλή Ανάσταση!