Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Απόστολου Χονδρόπουλου
Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον καθώς ο αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων.
Η νομοθετική παρέμβαση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυστηρότερη αξιολόγηση του προσωπικού, εκπαίδευση σε σύγχρονο κέντρο με προσομοιωτές και ασκήσεις αντανακλαστικών, ποινές για όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, κάμερες μέσα στην καμπίνα του μηχανοδηγού, ενώ αναμένονται άμεσα και τόσο προσλήψεις στους σιδηρόδρομους, όσο και σε ΡΑΣ και ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει και διακρατική συμφωνία με σημαντικό ξένο οργανισμό, ο οποίος θα αναλάβει να υποστηρίξει τους ελληνικούς σιδηροδρόμους για την συντήρηση και την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Εντός τριμήνου θα εγκατασταθούν σε όλα τα τρένα πομποί γεωεντοπισμός που θα ακολουθήσει την παρακολούθηση της θέσης τους σε πραγματικό χρόνο, ενώ επιτυχής το Σάββατο η πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS , με το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο πλήρους λειτουργίας του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου αμαξοστοιχιών σε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σημειοδότη, σε τηλεδιοδρομικά τμήματα σιδηροδρομικών γραμμών.
Η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνει και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς και δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας: Αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης της ευρωπαϊκής 4520.
Επίσης, νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2557 σχετικά με την ανθεκτικότητα των κρισίμων οντοτήτων, καθώς και ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εν μέσω καθημερινών σχεδόν κυβερνητικών ανακοινώσεων με ξεκάθαρο αποτύπωμα στο πορτοφόλι και στην καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και στο μεταρρυθμιστικό πεδίο.
«Κάθε ημέρα αξιοποιείται ως ευκαιρία για παραγωγή θετικών ειδήσεων για την κοινωνία, με μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά όχι από “λεφτόδεντρα”, λένε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά την επιστροφή κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα του 2024 σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και ενοικιάσεις, την προαναγγελία νέων φοροελαφρύνσεων για τη μέση τάξη στη ΔΕΘ και τις επιδοτήσεις ρεύματος προς επιχειρήσεις, από 1ης Ιουλίου το επίδομα επικινδυνότητας των 100 ευρώ για όλους τους ένστολους και για σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Δρομολογούνται επίσης 10.000 διορισμοί στην Εκπαίδευση, προκηρύχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα 530 θέσεις ειδικών ιατρών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων στο ΕΣΥ, ενώ έρχεται και η διάταξη- κίνητρο για επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ.
Πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα μπαίνουν όμως και τα θέματα της αξιολόγησης. Την Τετάρτη εγκαινιάστηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας 5.000.000 πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας θα μπορούν, απαντώντας σε 40-50 ερωτήσεις, να αξιολογούν τις υπηρεσίες του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, σε μια διαδικασία που θα λάβει χώρα δύο φορές τον χρόνο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε μήνυμα και προς εκπαιδευτικούς λέγοντας πως εάν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται ότι η συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης θα είναι και μία από τις προτάσεις της ΝΔ στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης που θα εκκινήσει εντός του 2025.