Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Γεράσιμου Μιχελή, γνωστού στο ευρύ κοινό από τον ρόλο του στη σειρά «Στο Παρά Πέντε». Ο ταλαντούχος ηθοποιός έδινε μάχη με τη νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS), μια σπάνια αλλά εξαιρετικά σοβαρή νευρολογική ασθένεια.
Τι είναι η νόσος του κινητικού νευρώνα (ALS)
Η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, είναι μια προοδευτική και ανίατη νευροεκφυλιστική ασθένεια που πλήττει τους κινητικούς νευρώνες – τα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν τη μυϊκή κίνηση. Η σταδιακή καταστροφή αυτών των κυττάρων οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία, παράλυση και τελικά σε αναπνευστική ανεπάρκεια.
Η ασθένεια έγινε ευρύτερα γνωστή από τη μάχη που έδωσε ο Στίβεν Χόκινγκ, αλλά και πρόσφατα μέσω της δημόσιας αποκάλυψης του ηθοποιού Έρικ Ντέιν (Grey’s Anatomy).
Τα πρώτα συμπτώματα που συχνά περνούν απαρατήρητα
Η ALS ξεκινά με ήπια και μη ειδικά συμπτώματα, που μπορεί εύκολα να αποδοθούν σε άλλες καταστάσεις. Ανάμεσά τους:
-
Αδυναμία σε χέρια και πόδια: Μειωμένη δύναμη στο κράτημα αντικειμένων, δυσκολία στο περπάτημα ή στο ανέβασμα σκάλας.
-
Μυϊκοί σπασμοί και κράμπες: Ακούσιες συσπάσεις των μυών ή μικρά «τινάγματα».
-
Δυσαρθρία: Αλλαγές στην ομιλία, με πιο «θολή» ή αδύναμη φωνή.
-
Δυσφαγία και σιελόρροια: Δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση, καθώς και αδυναμία ελέγχου του σάλιου – συχνό σημάδι σε μορφή της νόσου που επηρεάζει το στόμα και το λαιμό (βολβική έναρξη).
-
Απώλεια βάρους και μείωση κινητικότητας: Συνέπεια της μυϊκής ατροφίας και της προοδευτικής εξασθένισης.
Γιατί η σιελόρροια είναι “καμπανάκι” για τη νόσο
Η υπερβολική σιελόρροια, αν και μπορεί να μην φαντάζει ανησυχητική, είναι συχνά ένδειξη μειωμένου νευρομυϊκού ελέγχου. Σε άτομα με ALS, η αδυναμία να καταπιούν σωστά οδηγεί σε συσσώρευση σάλιου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εισρόφησης και πνευμονικών λοιμώξεων.
Η εξέλιξη της νόσου και το προσδόκιμο επιβίωσης
Η ALS εξελίσσεται με διαφορετικό ρυθμό σε κάθε ασθενή, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις η πορεία είναι γρήγορη. Η μέση επιβίωση μετά τη διάγνωση κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 ετών, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις – όπως στην περίπτωση του Χόκινγκ, που έζησε πάνω από 50 χρόνια με τη νόσο.
Υποστηρικτικές θεραπείες και φροντίδα
Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα οριστική θεραπεία, η υποστηρικτική φροντίδα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ζωής:
-
Φαρμακευτική αγωγή (όπως το Riluzole) μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη.
-
Φυσικοθεραπεία για διατήρηση κινητικότητας και ανακούφιση από μυϊκούς πόνους.
-
Λογοθεραπεία και εργοθεραπεία για υποστήριξη στην επικοινωνία και τις καθημερινές δραστηριότητες.
-
Υποστήριξη στην αναπνοή με αναπνευστικές συσκευές όταν οι μυς του θώρακα εξασθενούν.
-
Διατροφή με ειδική φροντίδα, σε προχωρημένα στάδια ακόμη και με γαστροστομία.
Η νόσος του κινητικού νευρώνα είναι μία από τις πλέον σκληρές και απρόβλεπτες νευρολογικές παθήσεις. Ο Γεράσιμος Μιχελής πάλεψε με αξιοπρέπεια απέναντι σε αυτή τη σιωπηλή και επιθετική ασθένεια, αφήνοντας πίσω του ένα καλλιτεχνικό έργο που θα μείνει αξέχαστο.
Αν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως διαταραχές στην κίνηση, την ομιλία ή την κατάποση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε άμεσα έναν ειδικό. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά.