Οι απαντήσεις του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, για τον διάλογο Σκέρτσου – Πυργιώτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
Α. ΚΟΤΖΑΙ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος έκανε μια ανάρτηση για το μπλόκο σε ισραηλινούς τουρίστες στη Σύρο, μιλώντας για αντισημιτισμό και είπε, ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Την ανάρτηση σχολίασε η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, η οποία είπε δηκτικά ότι «όταν κυβερνήσετε να το κάνετε». Ο κ. Σκέρτσος ζήτησε από την κυρία Πυργιώτη να σοβαρευτεί, καθώς «συμβουλεύει επαγγελματικά μέλη της Κυβέρνησης». Πρώτον, θεωρείτε σωστό κάποιο άτομο να είναι Σύμβουλος Υπουργών και να εμφανίζεται στη δημόσια σφαίρα ως δημοσιογράφος; Και δεύτερον, συμφωνείτε με το ύφος του κ. Σκέρτσου, που ουσιαστικά είπε να μην μιλάει η κυρία Πυργιώτη γιατί είναι Σύμβουλος Υπουργών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα απαντήσουμε ένα – ένα. Πρώτον, έχει δικαίωμα και εκ του νόμου, αλλά και ηθικά θεωρώ, ο κάθε δημοσιογράφος να παρέχει ταυτόχρονα και υπηρεσίες επικοινωνίας. Είναι μια από τις πιο λογικές επιλογές ενός Υπουργού, μιας εταιρίας, αναλόγως αν είναι ιδιωτικός ή δημόσιος τομέας, για την επικοινωνία του να επιλέγει δημοσιογράφους. Άρα, αυτό δεν είναι κακό, τη δουλειά τους κάνουν και οι δημοσιογράφοι και οι Σύμβουλοι επικοινωνίας.
Παράλληλα είναι αυτονόητο, ότι είτε είσαι δημοσιογράφος είτε Σύμβουλος επικοινωνίας Υπουργού είτε οποιοσδήποτε πολίτης, μπορείς να ασκείς κριτική και να γράφεις το σχόλιο σου. Αυτά είναι σαφή και δεν τα αμφισβήτησε κανείς, ούτε ο κ. Σκέρτσος. Το κρίσιμο θεωρώ εδώ ή τέλος πάντων αυτό το οποίο είναι ο λόγος που έκανε αυτή την απάντηση ο Υπουργός Επικρατείας, είναι ότι όταν κάποιος έχει και τις δύο ιδιότητες, δηλαδή είναι και δημοσιογράφος, όπως προβλέπει ο νόμος, επιτρέπει τέλος πάντων ο νόμος και Σύμβουλος επικοινωνίας ενός Υπουργού, όταν ασκεί κριτική κατά της Κυβέρνησης που συμμετέχει και ο Υπουργός, στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες, ο κόσμος να ξέρει, ότι αυτός που κάνει το σχόλιο, το αρνητικό, το σκωπτικό, το δηκτικό, που το επιτρέπει, εννοείται η ελευθερία του λόγου, είναι αυτονόητο, ο κόσμος να ξέρει ότι έχει και αυτή την ιδιότητα. Δηλαδή είναι άλλο πράγμα ένας δικηγόρος, τελεία, σκέτο, δικηγόρος, να κάνει κριτική ως νομικός για μια απόφαση της Κυβέρνησης και είναι άλλο πράγμα ένας δικηγόρος να είναι και νομικός Σύμβουλος ενός Υπουργού. Όταν κάνει αυτή την κριτική, θα πρέπει να λέει, ότι «εγώ που είμαι δικηγόρος, και νομικός Σύμβουλος του Υπουργού, θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι λάθος».
Για να ξέρει ο κόσμος που βλέπει, ότι αυτός, ο οποιοσδήποτε κάνει αυτή την κριτική, το σχόλιο, που έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, έχει αυτές τις ιδιότητες. Νομίζω ότι αυτό είναι το ζήτημα, τίποτα παραπάνω. Κανείς δεν αμφισβητεί, το ξαναλέω, το υπογραμμίζω, το αυτονόητο δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης, είτε είναι δημοσιογράφος είτε οτιδήποτε να ασκεί κριτική, να γράφει την άποψη του, να απαντάει, να κάνει το οτιδήποτε, αλίμονο και μάλιστα σας το λέω εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και ανήκοντας σε ένα κόμμα όπου έφερε, εγκαθίδρυσε σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια, ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, την Δημοκρατία στην Ελλάδα. Αλίμονο.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιας και αντιλαμβάνεστε την ανάγκη ο κόσμος να γνωρίζει και είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αρμόδιος για τον Τύπο, σκέφτεστε να αναλάβετε μια πρωτοβουλία για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων δημοσιογράφων, από τους ίδιους, είτε κεντρικά από την Κυβέρνηση ή οτιδήποτε, που συμβουλεύουν Υπουργούς, ούτως ώστε και ο κόσμος να γνωρίζει, ακριβώς όπως είπατε όταν κάποιος ασκεί κριτική, τοποθετείται δημόσια, ότι έχει ένα διπλό ρόλο, αλλά και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται ως έμμισθοι Σύμβουλοι Υπουργείων να προστατεύονται από τέτοιου τύπου εκβιαστικές, αν μου επιτρέπεται, αναφορές στο δημόσιο διάλογο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να μου επιτρέψετε να ξαναπώ, ότι δεν μιλάμε για καμία εκβιαστική αναφορά του κ. Σκέρτσου, ούτε ο κ. Σκέρτσος «μπλόκαρε» κάποιον ή είπε σε κάποιον να μην εκφράζει τη γνώμη του. Το ξαναλέω αυτό, γιατί το είχατε στην ερώτηση σας το «εκβιαστικές αναφορές». Κοιτάξτε, η δουλειά…
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το αποσύρω. Η ερώτηση είναι αν σκέφτεστε να δημοσιοποιήσετε τα στοιχεία αυτών των ανθρώπων;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η υποχρέωση του εκάστοτε Υφυπουργού, αρμόδιου για ζητήματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Ενημέρωσης του Τύπου, είναι να δημιουργεί τις συνθήκες τις διαφάνειας. Και είμαι πάρα πολύ περήφανος που επί των δικών μας ημερών και των προκατόχων μου και των δικών μου ημερών, επί των ημερών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάναμε κινήσεις που δεν είχαν γίνει, όπως είναι τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου και όπως είναι κινήσεις, που προασπίζουν όλα τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, όπως είναι για παράδειγμα η κατάργηση της απλής δυσφήμισης. Το ποιος δουλεύει που, υπάρχει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δηλαδή είναι κάτι δημόσιο, είτε ο ίδιος ως μετακλητός υπάλληλος στο Γραφείο Τύπου ενός πολιτικού -και δεν είναι μόνο οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί, είναι και οι βουλευτές και της Αντιπολίτευσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση- και το ξαναλέω δεν είναι κακό ένας δημοσιογράφος ως επαγγελματίας να δουλεύει σε ένα πολιτικό.
Δεν σημαίνει ότι χρωματίζεται πολιτικά. Δεν σημαίνει, ότι επειδή κάνει αυτή τη δουλειά σταματάει να είναι δημοσιογράφος. Χρειάζονται όλα τα γραφεία και των Υπουργών και των βουλευτών και των δημάρχων και των περιφερειαρχών, επαγγελματίες, νομικούς, δημοσιογράφους. Αυτά είναι δημόσια. Τώρα, το αν κάποιος επιλέγει αυτό να το λέει, δεν λέω να λέει, «καλημέρα είμαι Σύμβουλος Υπουργού», αλλά να το κάνει σαφές. Αυτό είναι δική του δουλειά. Εμείς δεν είμαστε η ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Δεν μπορούμε, να έρχεστε εσείς να με ρωτάτε και να λέω: «ναι, αλλά εσείς που με ρωτάτε, είστε και στον τάδε Υπουργό». Δεν το λέω για σας, δεν είστε, προς θεού, αλλά για να καταλάβετε. Αυτό…
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή το δημοσιοποίησε ο Υπουργός, όχι η ίδια η δημοσιογράφος. Άρα δεν είναι…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι γιατί θεώρησε σωστό να ξέρει ο κόσμος, ότι παράλληλα με αυτά τα σχόλια έχει και αυτή την ιδιότητα. Αυτό αν το έκανα, θεωρώ ότι δεν θα έκανα καλά τη δουλειά μου. Αν αντιμετώπιζα, δηλαδή, τους δημοσιογράφους και τους έλεγα «που δουλεύουν», ενώ μπορεί να μου κάνουν μια ερώτηση αντίθετη με το γραφείο που δουλεύουν, τότε θα κατηγορούμουν με την αντίθετη κριτική. Καλό είναι κάποια πράγματα, τα οποία είναι εν ενεργεία και έχουν να κάνουν με κυβερνητικές θέσεις, εφόσον ούτως ή άλλως είναι δημόσια, να τα λέμε με κάποιον τρόπο.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα ο Υπουργός ξεπέρασε τα όρια ή όχι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι.