Πολιτικός καύσωνας στο Προεδρικό
Μπορεί ο Πρόεδρος Τασούλας να ετοιμάζει παραινέσεις για «συνεννόηση» στα 51 χρόνια Δημοκρατίας, αλλά στο κιόσκι του Προεδρικού προβλέπεται να ιδρώσει περισσότερο απ’ όλους. Όχι από τη ζέστη – από την αμηχανία.
Ο Μητσοτάκης περιτριγυρισμένος από «καμόρες», «νονάδες» και «διώκτες» τύπου Κωνσταντοπούλου, ο Ανδρουλάκης με το σύνθημα «γαλάζια συμμορία» προσερχόμενος με μισό χαμόγελο, και ο Φάμελλος σε στάση… ΟΠΕΚΕΠΕ.
Από τη νέα φουρνιά, ο Χαρίτσης κάνει το ντεμπούτο του – αλλά δύσκολα θα κλέψει την παράσταση από την Ζωή, που έχει ξεπεράσει σε πολιτικό στυλ ακόμη και τον Μιχαλολιάκο, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Καιρίδη.
Το Προεδρικό θα είναι πιο καυτό απ’ τη Σαχάρα. Και το κιόσκι, κανονικό… κλουβί με λιοντάρια.
Η διαχείριση του νερού δεν είναι για likes
Το είπαν και το έκαναν: 700 φορείς ύδρευσης σε χαοτική ασυνεννοησία παίρνουν σειρά για… αναδιάταξη. Η σύσκεψη στο Μαξίμου δεν ήταν άλλη μια φιέστα – ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για το Εθνικό Σχέδιο Νερού.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, λένε πως Χατζηδάκης και οι τεχνοκράτες του Πρωθυπουργικού Γραφείου δούλευαν μήνες το πλάνο με στόχο να βάλουν τάξη, πριν η λειψυδρία μας χτυπήσει κανονικά την πόρτα. Όλα δείχνουν κεντρικό έλεγχο, σύγχρονες υποδομές, νέες τεχνολογίες, και το πιο κρίσιμο: διατήρηση του νερού ως δημόσιου αγαθού.
Στην κυβέρνηση ξέρουν καλά ότι η διαχείριση του νερού δεν είναι για likes – είναι το απόλυτο τεστ σοβαρότητας. Και το παίζουν μπροστά, όχι αφού ανάψει η δίψα.
Το πακέτο «νοικοκυρέματος» στις Ένοπλες Δυνάμεις
Από τη διπλωματία στα… συσσίτια του Έβρου, ο Νίκος Δένδιας ρίχνει τη στολή του τεχνοκράτη και ετοιμάζει πακέτο «νοικοκυρέματος» στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ξεκινά με τα βασικά: πιο ανθρώπινες συνθήκες για τα στελέχη και τους φαντάρους. Οικίες για τους μόνιμους, παραπάνω ευρώ για τους κληρωτούς – από 8,70 στα 100 στη μεθόριο. Κάτι κινείται…
Το παρασκήνιο λέει πως ο Υπουργός έβαλε φρένο στις ιδέες για «στρατιωτικό outsourcing» και έπιασε σφιχτά το τιμόνι των μεταρρυθμίσεων. Πρώτα η αξιοποίηση της περιουσίας, μετά η αξιοπρέπεια. Ακολουθεί νέο νομοσχέδιο για κατάταξη μόνο στον Στρατό Ξηράς. Οι θητείες τύπου «city break» φτάνουν στο τέλος τους…
Μένει να φανεί αν ο Δένδιας θα γίνει «στρατηγός» της νέας εποχής ή απλώς… λοχίας μεταβατικής ησυχίας.
Σινά, Λιβύη και… συντονισμός στα βάθη της Μεσογείου
Τηλεφωνάκι με μπόλικο παρασκήνιο είχαν Μητσοτάκης και Σίσι – όχι για ευχές, αλλά για Γάζα, Λιβύη, μετανάστες και… Μονή Σινά. Το τελευταίο δεν είναι λεπτομέρεια: το θέμα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης (με ελληνική πνευματική ακτινοβολία) έχει ανέβει πολύ στην ατζέντα – και το Μαξίμου θέλει να κλείσει συμφωνία πριν μπουν άλλοι… καλοθελητές στη μέση.
Στο τραπέζι και η Λιβύη, με έντονη κινητικότητα (και τουρκικές ματιές), ενώ η συζήτηση για Ανατολική Μεσόγειο δείχνει πως Αθήνα και Κάιρο συνεχίζουν να παίζουν μπάλα πίσω από τις γραμμές. Συντονισμός ή κοινή ατζέντα απέναντι σε Τρίπολη και Άγκυρα; Οι επόμενες κινήσεις θα δείξουν. Πάντως, αν κάποιος νομίζει ότι η Μονή του Σινά είναι μόνο θρησκευτικό θέμα, καλύτερα να ξανακοιτάξει τον χάρτη…
Το ΠΑΣΟΚ λέει “όχι” σε όλα – ακόμα και στον εαυτό του
Από κόμμα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε σε λέσχη κοινοβουλευτικού ακτιβισμού. Η Χαριλάου Τρικούπη, αντί να προτείνει, καταγγέλλει. Αντί να συνθέτει, αρκείται στο «παρών» – ακόμη και όταν πρόκειται για απογευματινά χειρουργεία ή γιατρούς σε νησιά.
Όποιος νομίζει ότι θα κερδίσει τη μεσαία τάξη με στείρα άρνηση και με φραστικά τρικ τύπου «δεν συμμεριζόμαστε το αφήγημα», μάλλον μπερδεύει τη Βουλή με debating club.
Η κυβέρνηση αντέχει την κόπωση, ο Τσίπρας στήνει το comeback του και το ΠΑΣΟΚ… ψάχνει το κέντρο, με πυξίδα τις καταψηφίσεις. Αν συνεχίσουν έτσι, στο τέλος ούτε το ίδιο δεν θα ψηφίζει τον εαυτό του.
Το success story που δεν χωράει στα thumbnail
Όταν το ΑΕΠ ανεβαίνει 28%, το χρέος πέφτει 30 μονάδες, οι επενδύσεις πετάνε και οι καταθέσεις εκτοξεύονται, υπάρχει ένα πρόβλημα: δεν βγαίνει… δράμα για TikTok. Έτσι γεννήθηκε ο νέος «τύπος»: ο influencer του πεσιμισμού. Με φόντο ένα ημιφωτισμένο γραφείο και σενάριο που θα ζήλευε το Netflix, εξηγεί ότι η Ελλάδα πάει κατά διαόλου. Γιατί έτσι πρέπει. Για το content.
Κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν πως η χώρα που κάποτε «θα χρεοκοπούσε σε 15 μέρες», σήμερα καλπάζει εκεί που οι άλλοι σέρνονται. Και τώρα που η πραγματικότητα τους διαψεύδει, την βαφτίζουν «στατιστική απάτη». Όπως θα έλεγε κι ένας παλιός γνώριμος από το Eurogroup: όταν δεν συμφωνούν τα νούμερα με το αφήγημα, τόσο το χειρότερο για τα νούμερα.
Πίσω από τα γκρινιάρικα reels κρύβεται απλώς ο φόβος ότι η χώρα προχωρά χωρίς αυτούς. Και, μεταξύ μας, αυτό πονάει περισσότερο κι από τις εξισώσεις…
Το φράγκο, η πειθαρχία και το ρελαντί των Λάτσηδων
Όταν άλλοι «τρέχουν» πίσω από τα επιτόκια και τα συναλλαγματικά ζιγκ-ζαγκ, η EFG της οικογένειας Λάτση κρατάει σταθερό τιμόνι – και ανεβάζει ταχύτητα χωρίς να κάνει φασαρία. Με κέρδη αυξημένα κατά 36% και μετοχή που τραβάει ράλι στη Ζυρίχη, οι Ελβετολάτσηδες δείχνουν ότι ξέρουν από wealth management – όχι στα λόγια, αλλά με μετρημένο execution και αποδοτικότητα που θα ζήλευαν μεγαλύτεροι όμιλοι.
Το φράγκο μπορεί να έδειξε τα δόντια του (απομειώνοντας 11,7 δισ. από τα assets), αλλά η EFG απάντησε με ψυχραιμία, επαναγορές μετοχών 140 εκατ., εξαγορά της Cite Gestion και στόχους επιστροφών που ακουμπούν το 18%. Ο Giorgio Pradelli κινείται σαν τον καλό μαέστρο: δεν βιάζεται, δεν κάνει θόρυβο, αλλά έχει στα χέρια του μια μηχανή που δουλεύει… ελβετικά.
Μπορεί ο όμιλος Λάτση να έχει βγει από τη λιανική τραπεζική στην Ελλάδα, αλλά ο πυρήνας του family office συνεχίζει να αποδίδει – μακριά από τα φώτα και τις πολιτικές γκρίνιες. Και κάπως έτσι, τα κέρδη γράφονται στα αθόρυβα, με το φράγκο σε ρελαντί και τη στρατηγική να αποδίδει όπως ακριβώς την είχαν σχεδιάσει: με πειθαρχία και μεθοδικότητα.
Το ΑΤΜ που σου παίρνει το χέρι πριν σου δώσει το χαρτζιλίκι
Τα ΑΤΜ της Euronet έχουν καταφέρει κάτι μοναδικό: να γίνουν πιο μισητά και από το σέρβις τουριστικής ταβέρνας χωρίς απόδειξη. Στήνονται δίπλα σε παραλίες, σε λιμάνια, σε πλατείες– πάντα εκεί που ο τουρίστας είναι χαλαρός και ανυποψίαστος. Κι όταν πας να τραβήξεις λίγα ευρώ, σου έρχεται λογαριασμός λες και πλήρωσες brunch στην Ύδρα.
Οι ισοτιμίες τους θυμίζουν… παλιά κατοχή: αν ζητήσεις 100 ευρώ, μπορεί να σου «αλλάξουν» 120. Προμήθειες; Από δύο μέχρι και πέντε ευρώ για το προνόμιο να χρησιμοποιήσεις το δικό σου χρήμα. Και φυσικά, όλα αυτά με χαριτωμένο user interface που σε οδηγεί βήμα-βήμα στο «Ναι» χωρίς να καταλάβεις τι πάτησες.
Η Εuronet δεν είναι τράπεζα, δεν είναι δημόσιος πάροχος, δεν έχει ευθύνη απέναντι σε κανέναν – αλλά έχει καταφέρει να λειτουργεί σαν να ’ναι κρατικός μηχανισμός είσπραξης φόρων. Το απόλυτο «τουριστικό χαράτσι» της εποχής: δεν σε ρωτάνε, δεν σε προστατεύουν, απλά σε χρεώνουν. Και το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε…
Κυριακούλης: Οι Τζώρτζηδες πήραν το τιμόνι – και έβαλαν μπρος μηχανές
Αν νόμιζε κανείς ότι οι αδελφοί Τζώρτζηδες μπήκαν στην Κυριακούλης για να χαζεύουν τον ήλιο από την πρύμνη, μάλλον θα χρειαστεί να αναθεωρήσει. Η πρώτη κίνηση μετά τη Γενική Συνέλευση – μια συμφωνία για ναύλωση πλοίου με option αγοράς στα 14 εκατ. δολάρια – δείχνει διάθεση για real business. Όχι απλά διαχείριση μίας εταιρείας, αλλά ανασυγκρότηση και επέκταση.
Η αγορά ακούγεται λογική στα σημερινά ναύλα, το μοντέλο αποπληρωμής ευέλικτο, ενώ οι πληροφορίες λένε πως η αγορά μπορεί να κλείσει πιο σύντομα απ’ όσο λένε τα χαρτιά. Με λίγα λόγια, δεν ήρθαν να κάνουν τουρισμό στα χρηματιστηριακά… νερά.
Η μετοχή λέει ήδη την ιστορία – από τα 0,80 στα 2 ευρώ και βλέπουμε. Και στα γραφεία λένε πως έπεται συνέχεια. Γιατί οι Τζώρτζηδες, εκτός από όνομα, φέρνουν και ταχύτητα. Και δεν τους αρέσει η ρότα χωρίς προορισμό.