Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
του Πέτρου Κουβάτσου
Τον δήμαρχο της περιοχής που πραγματοποιείται μία από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στην Ευρώπη φιλοξενεί η Today Press. Πρόκειται για τον Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννη Κωνσταντάτο, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν λόγω της εμβληματικής επένδυσης.
Επίσης, με την ιδιότητα του Προέδρου του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρεται στους σκοπούς και τους στόχους του Δικτύου.
– Κύριε Δήμαρχε, το παραλιακό μέτωπο αλλάζει ριζικά, ειδικά σε συνδυασμό και με την επένδυση στο Ελληνικό. Πώς προσπαθεί ο δήμος να αξιοποιήσει αυτές τις εντυπωσιακές αλλαγές προς όφελος των πολιτών και της περιοχής γενικότερα;
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, το παραλιακό μέτωπο– από τις πιο προνομιακές ζώνες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο – αλλάζει και διαμορφώνεται σε κάτι καινούργιο. Αφήνει στο παρελθόν τα σημάδια εγκατάλειψης και αδιαφορίας και πλέον εισέρχεται σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη και αξιοποίηση. Αυτές οι έννοιες συνήθως τρομάζουν τους πολίτες στον ίδιο βαθμό που τους τρομάζει και το μαράζι και η εγκατάλειψη. Έτσι συνηθίζεται στις αλλαγές να είμαστε διστακτικοί, επιφυλακτικοί ή και επιθετικοί θα μου επιτρέψετε να πω.
Εμείς, στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, από την πρώτη στιγμή, που πλέον μετρά και μια δεκαετία σταθήκαμε υπέρ της ανάπτυξης και αξιοποίησης της περιοχής και το είδαμε σαν μια ευκαιρία που δεν έπρεπε να αφήσουμε να πάει χαμένη. Δεν προτιμήσαμε να σταθούμε απλοί παρατηρητές, αλλά να γίνουμε πρωταγωνιστές στον ίδιο τον τόπο μας.
Η επένδυση στο Ελληνικό είναι από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στην Ευρώπη.
Το Ελληνικό έρχεται να ενώσει την πόλη μας με το παραλιακό μέτωπο, και το Άνω με το Κάτω Ελληνικό που για δεκαετίες ήταν αποκομμένο λόγω του αεροδρομίου. Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει τεράστιες εκτάσεις, εντός της επένδυσης που ανήκουν στον Δήμο μας, εκτοξεύοντας την ακίνητη περιουσία του Δήμου μας, με 33 οικόπεδα και 164,5 στρέμματα. Ο Δήμος μας αποκτά πρόσβαση σε δική του παραλία με αθλητικό κέντρο και υποδομές – που δεν είχε. Έχουμε ήδη αποκτήσει ανταποδοτικά το νέο Πρότυπο Κέντρο Φροντίδας ΑμεΑ στο Ελληνικό, το Νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ για τη νεολαία και τον αθλητισμό, βρίσκονται υπό υλοποίηση μεγάλοι αθλητικοί χώροι, έχουν δρομολογηθεί το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, το νέο Δημαρχείο και πόσα άλλα…
Από τα έσοδα της επένδυσης, ο Δήμος μας κάλυψε το έλλειμμα στα ανταποδοτικά και δεν έκανε αύξηση στα δημοτικά τέλη που αναγκάστηκαν την ίδια χρονική περίοδο να κάνουν άλλοι Δήμοι, έτσι ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης έχει από τα φτηνότερα δημοτικά τέλη στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Τι να περιμένουν οι κάτοικοι του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης από τη δημοτική τους αρχή στο επόμενο διάστημα σε επίπεδο έργων και παρεμβάσεων;
Οι πολίτες της μπορούν να περιμένουν αυτό που κάνουμε πάντα: έργο, όχι λόγια.
Είμαστε ένας Δήμος «εργοτάξιο», όχι γιατί μας αρέσει ο εντυπωσιασμός, αλλά γιατί η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχές. Έρχεται με σχέδιο, με επιμονή, με καθημερινή παρουσία στο πεζοδρόμιο, στις γειτονιές.
Ήδη από την αρχή του χρόνου έχουμε παραδώσει τρεις παιδικές χαρές και έρχονται κι άλλες, συνεχίζουμε τις αναπλάσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων. Αξιοποιούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να φέρουμε έργα χωρίς κόστος στους πολίτες. Τρέχουμε μέσα στο καλοκαίρι τις εργασίες ανακατασκευής, συντήρησης και αναβάθμισης των σχολικών μονάδων και εκατοντάδες καθημερινές παρεμβάσεις.
Ο κόσμος μάς εμπιστεύεται γιατί βλέπει αποτέλεσμα. Δεν αλλάζουμε τώρα. Συνεχίζουμε, με το βλέμμα ψηλά και τα πόδια γερά στη γη.
Παράλληλα, ηγείστε του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων. Ποιος ο σκοπός του και κατά πόσο είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που έχει βρει;
Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων αποδεικνύει καθημερινά πως δεν είναι απλώς μια ακόμη πρωτοβουλία, αλλά είναι το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Ζούμε σε μια εποχή που οι κρίσεις δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας: κλιματική κρίση, ενεργειακή, υγειονομική, οικονομική. Μια πόλη που δεν είναι ανθεκτική, είναι μια πόλη ευάλωτη.
Αναλάβαμε την πρωτοβουλία, την οποία αγκάλιασε η πλειοψηφία των Δήμων της χώρας και τους ευχαριστώ για μια ακόμη φορά γι αυτό – για τη δημιουργία του Δικτύου για να μοιραστούμε τεχνογνωσία, καλές πρακτικές και σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων. Για να δείξουμε τον τρόπο και να πετύχουμε ενωμένοι την υλοποίησή του σε κάθε Δήμο της χώρας μας. Και η ανταπόκριση των δήμων μάς δικαιώνει – δεκάδες πόλεις συμμετέχουν, συνεργάζονται, χτίζουν μαζί ένα πιο ασφαλές, βιώσιμο μέλλον.
Ο στόχος είναι: να μη μείνουμε πίσω. Να χτίσουμε πόλεις, περιοχές έτοιμες να ανταποκριθούν της προκλήσεις του αιώνα της.
Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων προτείνει την δημιουργία Κέντρων Διαχείρισης Κρίσεων σε κάθε Δήμο της χώρας. Τα Κέντρα Διαχείρισης Κρίσεων (ΚΕΔΚ)αποτελούν τοπικές επιχειρησιακές δομές πρόληψης, προετοιμασίας και συντονισμένης δράσης που έχουν ως αποστολή τη διαχείριση κάθε είδους έκτακτης ανάγκης (φυσικές καταστροφές, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ά.), με κύριο στόχο τη διαφύλαξη της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα και τη συνέχεια αυτών των Κέντρων είναι η μόνιμη στελέχωσή τους με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, που όχι μόνο θα διαχειρίζεται την κρίση, αλλά και θα μεταλαμπαδεύει την εμπειρία και τη γνώση σε όλα τα επίπεδα του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου και των εθελοντικών οργανώσεων, μέσω συνεχούς εκπαίδευσης, ασκήσεων και επιμορφώσεων.
Τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας είναι συνεχώς στο προσκήνιο ειδικά λόγω της Κλιματικής Αλλαγής. Σε τι επίπεδο βρίσκεται ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης;
Παλαιότερα λέγαμε, έχουμε αντιπυρική περίοδο, ας είμαστε προσεκτικοί από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει. Η πολιτική προστασία δεν είναι πια εποχιακό θέμα. Δεν την ενεργοποιείς όταν πιάσουν οι ζέστες ή όταν δεις σύννεφα στον ουρανό. Είναι καθημερινή, αθόρυβη δουλειά – και εμείς το γνωρίζουμε καλά αυτό.
Εδώ και χρόνια, από το 2015 που δυστυχώς ο Δήμος μας επλήγη από μια μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό, στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, έχουμε χτίσει ένα από τα πιο αποτελεσματικά δίκτυα πολιτικής προστασίας στην Αττική. Με εθελοντές που δίνουν ψυχή και χρόνο, με εξοπλισμό σύγχρονο, με επιχειρησιακά σχέδια που δοκιμάζονται συνεχώς.
Ειδικά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, δεν έχουμε περιθώριο για αδράνεια. Έχουμε επενδύσει σε καθαρισμούς, πρόληψη, ενημέρωση του κόσμου, συνεργασία με κάθε αρμόδιο φορέα, την Περιφέρεια και την Πολιτική Προστασία.
Γιάννης Κωνσταντάτος για ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2026: «Μια ακόμα ευκαιρία να αναδειχτούν τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης»
Κύριε δήμαρχε, η έκθεση ΟΤΑ EXPO επιστρέφει το 2026. Τι σημαίνουν τέτοιες πρωτοβουλίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Η ΟΤΑ EXPO είναι μια ακόμα ευκαιρία να αναδειχτούν τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Η επιστροφή της το 2026 αποδεικνύει ότι η Αυτοδιοίκηση πλέον πρωτοπορεί, καινοτομεί, καθορίζει εξελίξεις. Τέτοιες διοργανώσεις είναι η ευκαιρία να δείξουμε τη δουλειά μας, να γνωρίσουμε λύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να συνεργαστούμε, να οραματιστούμε μαζί. Χρειαζόμαστε μια δυνατή Αυτοδιοίκηση – γιατί είμαστε εμείς που στεκόμαστε πρώτοι δίπλα στον πολίτη, στα εύκολα και στα δύσκολα.