“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όταν μιλάμε για την εθνική ισχύ, δεν αναφερόμαστε μόνο στα εξοπλιστικά προγράμματα και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Για εμάς, εθνική ισχύς είναι και η ενίσχυση των δομών, που στηρίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους — όπως τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Δυστυχώς, το παρόν νομοσχέδιο δεν ενισχύει τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την περαιτέρω υποβάθμισή τους. Όπως άλλωστε έχει συμβεί συνολικά με τη δημόσια υγεία τα τελευταία έξι χρόνια υπό τη διακυβέρνησή σας. Σας το έχουμε επισημάνει πολλές φορές: η ισχύς της χώρας δεν είναι μόνο αριθμοί και στατιστικά. Είναι η ενίσχυση όλων των παραμέτρων της εθνικής μας ισχύος. Είναι η πειστική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς. Είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η στήριξη των ακριτικών περιοχών, της Θράκης, των νησιών μας”.
Ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, για να προσθέσει:
“Σε όλους αυτούς τους τομείς η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για αυτό πάει από αποτυχία σε αποτυχία.
Η αγοραστική δύναμη καταρρέει, οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες εντείνονται και η κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς έχει κλιμακωθεί. Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ πολιτικής και πολίτη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισχυρό κράτος. Μπορούμε μόνο να προειδοποιούμε για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε.
Πρέπει, όμως, να δούμε και το γενικότερο κλίμα και τα ευρύτερα δεδομένα της γεωπολιτικής στη δική μας γειτονιά.Σε μια ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή όπου υπάρχουν πάρα πολλές αναταράξεις.
Στη Γάζα, λίγοι μιλούν για την ανθρωπιστική καταστροφή σε αυτήν την περιοχή της δικής μας γειτονιάς. Πενήντα ημέρες μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, η επιχείρηση εκκένωσης της Γάζας συνεχίζεται σε συμφωνία με όσα έλεγε πριν λίγους μήνες ο κ. Τραμπ. Μιλάμε για εκατόμβη νεκρών αμάχων. Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει σταματήσει, ακόμη και πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια δέχτηκε επίθεση. Ως πότε η διεθνής κοινότητα θα γυρνά την πλάτη; Όχι από ντροπή, αλλά από υποκρισία. Από σιωπηλή αποδοχή της εξελισσόμενης τραγωδίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Δυστυχώς, όμως, η Ευρώπη, ο δικός μας χώρος δράσης, πώς αντιμετωπίζει αυτές τις σημαντικές κρίσεις; Αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή;
Ζούμε σε ένα περιβάλλον αστάθειας και σε αυτήν την αβεβαιότητα, με ανυπολόγιστο ρίσκο για τα επόμενα χρόνια, για όλους τους λαούς της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Υπάρχουν, όμως, συνεκτικές πολιτικές που θα απαντήσουν στις νέες αυτές αβεβαιότητες;
Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα βλέπουμε να πηγαίνει με βήματα πάρα πολύ αργά. Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν μια άλλη δική τους στρατηγική, που περιφρονεί τις δικές μας ανάγκες. Η Ευρώπη πρέπει να τρέξει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Πώς όμως;
Η ενίσχυση της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ δεν μπορεί να γίνεται εν κενώ, αλλά στη βάση των αρχών, αξιών και της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Αν έχουμε υπογραμμίσει αυτήν την διάταξη στην προτεραιοποίηση της κοινής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, δεν μπορεί να συζητά κανένα κράτος την όποια συμμετοχή της Τουρκίας στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας. Τι θέση έχει η Τουρκία σε αυτό το σύστημα ασφαλείας, που δεν δέχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, απειλεί την Ελλάδα με casus belli και υπονομεύει την όποια λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο;
Ακούσαμε τις θέσεις σας κ. Υπουργέ.
Υπάρχει σχέδιο αποτροπής αρνητικών εξελίξεων σε σχέση με την όποια συμμετοχή της Τουρκίας σε σχέση με συμπαραγωγές και τη νέα αρχιτεκτονική άμυνας της Ευρώπης; Πότε θέσαμε αυτά τα θέματα ολοκληρωμένα ως χώρα με τραγικές εμπειρίες έναντι της Τουρκίας;
Αλλά, αντ’ αυτού, έχουμε το γνωστό επικοινωνιακό αφήγημα «ήρεμα νερά». Σε όλα τα ερωτήματα η απάντηση είναι «ήρεμα νερά». Ποια «ήρεμα νερά»; «Ήρεμα νερά» είναι οι δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα; Και απαντώνται μέσω «διπλωματικών κύκλων»; Άρα, εσείς το υποβαθμίζετε το ζήτημα. Περιμένουμε άλλη συμπεριφορά από τους εταίρους μας, όταν αυτές οι ακραίες δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα που επί της ουσίας οδηγούν στη διχοτόμηση του νησιού, στην de facto αποδοχή του Αττίλα, απαντώνται μέσω διαρροών και «διπλωματικών κύκλων»; Είναι σοβαρή στάση αυτή για αυτά τα τεράστια και κρίσιμα εθνικά ζητήματα της χώρας μας;
Η δική σας διπλωματική γλώσσα υποβαθμίζει αυτές τις προκλήσεις από την Τουρκία. Γιατί, λοιπόν, επιλέχθηκε αυτός ο δρόμος; Θέλω μία απάντηση κύριε Υπουργέ. Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της υποβάθμισης των ακραίων αυτών προκλήσεων για τόσο ευαίσθητα θέματα;
Αλλά, σε εμάς δεν προκαλεί έκπληξη αυτό. Δεν είναι πρώτη φορά.
Το Υπουργείο Εξωτερικών στην απλή και συγκεκριμένη ερώτηση «πείτε μας επιτέλους το χρονοδιάγραμμα πόντισης του καλωδίου σύνδεσης Κύπρου-Κρήτης» μας λέει «κάποτε θα γίνει και αυτό». Σε εύθετο χρόνο. Είναι αυτό χρονοδιάγραμμα για μία επένδυση 650 εκατ. ευρώ δεσμευμένων από ευρωπαϊκά κονδύλια και άμεσα συνδεδεμένη με τον σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Θέλουμε από τον Πρωθυπουργό ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο; Διότι, σε άλλη περίπτωση, ουσιαστικά τι αποδεχόμαστε; Τους τραμπουκισμούς της Τουρκίας εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Στη μία περίπτωση, λοιπόν, «διπλωματικοί κύκλοι», στην άλλη «εύθετος χρόνος». Όχι, εμείς θέλουμε μία άλλη προσέγγιση. Πιο σοβαρή, πιο στιβαρή και πιο ολοκληρωμένη. Γιατί σε άλλη περίπτωση θα έχετε πολύ μεγάλες ευθύνες για την οποιαδήποτε αδυναμία ολοκλήρωσης της επένδυσης. Εσείς ξεκινήσατε αυτήν την επένδυση. Όταν ξεκινάς μια τέτοια επένδυση, πρέπει να γνωρίζεις και τις προκλήσεις και πώς πρέπει να τις αντιμετωπίσεις για να μην εκτίθεται η χώρα σου. Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, θέλει αλήθειες. Ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα πόντισης του καλωδίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ένα άλλο ζήτημα που ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες τον δημόσιο διάλογο, είναι το ζήτημα των πανεπιστημίων. Ένα ζήτημα που η Νέα Δημοκρατία έχει χρησιμοποιήσει πάρα πολλές φορές για επικοινωνιακούς λόγους. Καταρρέει η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, φαινόμενα μπούλινγκ, βία στα πανεπιστήμια και όλα τα αντιμετωπίζει με επικοινωνιακούς όρους.
Καταρχάς είναι αδιανόητο -και δεν το λέω μόνο για εσάς, αλλά και για άλλα κόμματα- να συζητάμε αν καταδικάζουμε ή όχι αυτά τα βίαια γεγονότα. Είναι αδιανόητη η βία μέσα στα πανεπιστήμια και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο της εκπαίδευσης. Αλλά από την καταγγελία μέχρι την αντιμετώπιση υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό. Τι έχετε κάνει; Θέλω να διεγείρω τη μνήμη σας σχετικά με το τι λέγατε για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Από την πρώτη στιγμή, σημειώσαμε κάτι πολύ απλό: κάντε ό,τι και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Κάρτα εισόδου του φοιτητή στο πανεπιστήμιο, εσωτερικές μονάδες φύλαξης που θα μπορούν, όταν υπάρχουν παράνομες πράξεις να καλούν την Ελληνική Αστυνομία και να κάνει τη δουλειά της. Αυτό το τόσο απλό γιατί δεν εφαρμόζεται και δεν υλοποιείται; Και έπρεπε να κατασπαταλήσετε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τους φόρους του ελληνικού λαού, να λέτε «ή είσαι με την πανεπιστημιακή αστυνομία ή είσαι με το μπάχαλο» για να διχάζετε, να μη λύσετε το θέμα και μετά από έξι χρόνια να παραδεχτείτε ότι απέτυχε η πανεπιστημιακή αστυνομία. Για μια άλλη φορά μία «τρύπα στο νερό» γιατί όλα για εσάς είναι επικοινωνία, διχασμός και προπαγανδιστικά παιχνίδια.Φιάσκο, λοιπόν, η πανεπιστημιακή αστυνομία.
Γιατί όμως ακολουθήσατε αυτή την στρατηγική; Διότι ο διχασμός της κοινωνίας είναι για εσάς πολιτικό εργαλείο. Δεν είναι ένα επιμέρους ζήτημα. Επενδύετε στον διχασμό της κοινωνίας. Κάθε φορά βρίσκετε ένα θέμα για να δημιουργήσετε αυτές τις ακραίες συνθήκες. Διότι, αν θες να λύσεις τα προβλήματα, βάζεις κάτω τα δεδομένα, τις προκλήσεις, τι γίνεται σε άλλες χώρες που τα έχουν αντιμετωπίσει, βρίσκεις τον σωστό δρόμο και τον ακολουθείς. Πού έχει αξιοποιηθεί αυτή η λογική προσέγγιση από το κυβερνών κόμμα;
Και τώρα βρήκατε το καινούργιο: Είστε υπέρ του να διαγράφονται αυτομάτως οι φοιτητές ή όχι;
Εμείς λέμε κάτι απλό: όποιος παρανομεί μέσα στο πανεπιστήμιο, όποιος πρωταγωνιστεί σε επεισόδια βίας προφανέστατα δεν έχει καμία σχέση και δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αλλά υπάρχουν θεσμοί και λειτουργίες. Τι σημαίνει με μια καταγγελία θα διώχνουν τον άλλον από το πανεπιστήμιο; Τι είδους επικοινωνιακό παιχνίδι είναι πάλι αυτό; Γιατί το κάνετε; Γιατί έτσι μάθατε. Επί της ουσίας αυτή σας η στρατηγική υποκρύπτει και τη μεγάλη αλαζονεία. Επειδή δεν υπάρχει ένα σύστημα να αποκαλύψει ότι αυτό που κάνετε είναι ατελέσφορο και επικίνδυνο, συνεχίζετε να το κάνετε.
Δικός μας στόχος είναι να λύσουμε τα προβλήματα και όχι να τα εργαλειοποιήσουμε για να φτιάξουμε εκλογική πελατεία, όπως κάνετε εσείς και ιδού τα αποτελέσματα στα πανεπιστήμια, στα θέματα τα εθνικά, στην οικονομία και στα κοινωνικά ζητήματα. Άρα, για εμάς ένα νέο ψευτοδίλημμα είναι το θέμα των διαγραφών. Όταν κάποιος παρανομεί, όταν προσβάλλει την ακαδημαική κοινότητα, όποιος πρωταγωνιστεί σε βίαια επεισόδια σε βάρος συμφοιτητών του ή άλλων ανθρώπων προφανέστατα πρέπει να διαγράφεται αλλά με ένα θεσμικό τρόπο. Με διαδικασίες και όχι αυτά που λέτε περί αυτοματοποιημένων τρόπων, που επί της ουσίας δε λένε και τίποτα.
Κυρίες και κύριοι,
Εμείς από την αρχή καταθέσαμε προτάσεις και τις επαναλαμβάνω. Θέλουμε λύσεις στο πρόβλημα και τα λέμε από το 2021 αυτά.
– Την καθιέρωση κάρτας εισόδου στους ακαδημαϊκούς χώρους για να γνωρίζουμε ποιοι μπαίνουν στο πανεπιστήμιο και για ποιους λόγους.
– Υπηρεσίες φύλαξης με αυτοτελή οργανωτική δομή για κάθε ΑΕΙ, συνεργαζόμενη με τις δημόσιες αρχές, όπως ισχύει στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Αυτές είναι δύο ρεαλιστικές προτάσεις για να προστατεύσουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των φοιτητών.
Κυρίες και κύριοι,
Για εμάς, προτεραιότητα είναι η προστασία του δημοσίου πανεπιστημίου, η ποιότητα της δημόσιας παιδείας και ο σεβασμός στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Έχουμε ένα άλλο όραμα για την Παιδεία, τους Θεσμούς, την πορεία της χώρας συνολικά. Εσείς υπηρετείτε πιστά την αδιαφάνεια, την αλλοίωση της αλήθειας, τη διαφθορά και την αναξιοκρατία. Αυτό είναι το αξιακό χάσμα που μας χωρίζει.
Το ζήτημα της αξιοκρατίας: Θέλετε, λέτε, να την βάλετε στο Σύνταγμα. Ποιοι θέλουν να βάλουν την αξιοκρατία στο Σύνταγμα; Αυτοί που δεν εφαρμόζουν τους νόμους που υπάρχουν για να έχουμε αξιοκρατία. Είναι εμβληματικό το παράδειγμα του μοιραίου σταθμάρχη. Αλλάξατε τους κανόνες μετά για να υλοποιήσετε το ρουσφέτι. Όμως, εδώ μιλάμε για μια συνολική φιλοσοφία. Αυτή η συνολική φιλοσοφία δείχνει το θράσος, την αλαζονεία και την αμετροέπεια. Απόδειξη; Η αντιμετώπιση στο σκάνδαλο της Ομάδας Αλήθειας.
Πολλοί πολίτες παρακολουθούν εμβρόντητοι αποκαλύψεις που απογυμνώνουν τον πυρήνα λειτουργίας του επιτελικού κράτους: ένα τριγωνικό σύστημα διαπλοκής – αυτό βλέπουν οι πολίτες – ανάμεσα σε κυβέρνηση, ιδιώτες επιχειρηματίες, –που προφανέστατα έχουν κάποιο όφελος για να στηρίζουν αυτά τα συστήματα προπαγάνδας– και το κράτος, κρατικές δαπάνες, προγράμματα προς αξιοποίηση για να ενισχύουν τους προπαγανδιστικούς σας μηχανισμούς.
Και τι λέτε με θράσος και μια δήθεν αθωότητα; «Έλα, και τι έγινε; Ιδιώτες πλήρωναν ιδιώτες». Καλά, που απευθύνεστε; Είμαστε λωτοφάγοι; Δεν έχουμε μυαλό να αξιολογήσουμε; Δε βλέπει ο κόσμος τι γίνεται; Ποιοι ιδιώτες πλήρωναν ιδιώτες; Για την ψυχή της μάνας τους στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία κοντά δέκα χρόνια τώρα; Είναι σοβαρό αυτό το επιχείρημα και βγαίνουν βουλευτές, υπουργοί και στελέχη να λένε στον ελληνικό λαό ότι ιδιώτες πλήρωναν ιδιώτες έτσι, για την ψυχή της μητέρας τους, για να στηρίζουν μιντιακά τη Νέα Δημοκρατία;
Σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος θα είχε επέμβει ο οικονομικός Εισαγγελέας γιατί υπάρχει παράνομη χρηματοδότηση της Νέας Δημοκρατίας. Ποιους κοροϊδεύετε; Για να δείτε την ηθική σας κατρακύλα: καταγγείλατε για αυτές τις πρακτικές τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αξιοποιεί κονδύλια των ΔΕΚΟ, -έλεγε ο πρωθυπουργός-, για τα τρολς του διαδικτύου. Τώρα εσείς αξιοποιείτε αυτά τα χρήματα και των ιδιωτών. Δηλαδή μία από τα ίδια έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός. Για εσάς όμως δεν είναι τίποτα, δεν είναι σκάνδαλο.
Όχι. Για εμάς είναι ένα πολύ μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα. Είναι σκανδαλώδες να χρηματοδοτούνται προπαγανδιστικοί μηχανισμοί από το κράτος και από ιδιώτες που υπηρετούν ένα κόμμα – όποιο κόμμα. Και αυτή είναι η διαφορά μας. Αυτή είναι ακριβώς η διαφορά μας. Δεν καταγγέλλουμε αυτά που έκαναν οι άλλοι μέχρι να πέσουν και να έρθουμε εμείς να κάνουμε τα ίδια και χειρότερα. Και στους μηχανισμούς του διαδικτύου και στις υποκλοπές και στη δικαιοσύνη και στους θεσμούς.
Έχουμε λοιπόν έναν άλλο αξιακό κώδικα. Για εμάς το κράτος δεν είναι λάφυρο ούτε οι θεσμοί του είναι παιχνίδι. Γι’ αυτό υπάρχει υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Γιατί, τί λέτε στον ελληνικό λαό; «Έλα και τι έγινε; Είμαστε όλοι ίδιοι».
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς δεν παίζουμε με ιδιωτικά συμφέροντα, δεν κλείνουμε το μάτι σε μεγάλα έργα. ‘Έχουμε άλλο χαρακτήρα και άλλο προσανατολισμό. Για να ξαναπιστέψει ο κόσμος στην πολιτική και στο ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις και όχι να απαξιώνεται το Κοινοβούλιο και η δημοκρατία.
Το αποτύπωμά σας στην ιστορία θα είναι λίγες μεταρρυθμίσεις και πολλή διαφθορά. Λίγες παρεμβάσεις στους θεσμούς για να τους ενισχύετε και πολλές παρεμβάσεις για να τους εργαλειοποιείτε και να τους τραυματίζετε. Στόχος σας; Όχι η ενότητα και η πορεία προς το μέλλον, αλλά ο διχασμός και η εξουσία με όλα.
Εκλεγήκατε, με τη σημαία της αποκατάστασης του κύρους των θεσμών μετά την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Ό,τι καταγγείλατε, το έχετε κάνει και εσείς με τις ίδιες και χειρότερες πρακτικές
Ποιος κυβερνά τελικά αυτόν τον τόπο; Η προπαγάνδα του παρασκηνίου του Μαξίμου ή το ελληνικό Κοινοβούλιο; Το φως ή το σκοτάδι; Αυτά είναι τα διλήμματα για τα οποία έχει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Όταν δεν έχετε απαντήσεις, έχετε το μότο ότι κουράσαμε. Αυτό θα γίνει και με την Ομάδα Αλήθειας. Στο τέλος θα λέτε «Εντάξει, και τι έγινε; Κουράσατε. Ας συζητήσουμε και κάτι άλλο». Ό,τι λέγατε και για τα Τέμπη, ό,τι λέγατε και για τις υποκλοπές αλλά αυτά είναι εδώ, στο τραπέζι της καθημερινότητας. Και η οικονομία αλλά και αυτά τα τεράστια ηθικά και πολιτικά ζητήματα που ζητούν απαντήσεις. Εμείς δεν θα κουραστούμε όσο και να μας λέτε ότι κουράσαμε. Για εμάς η δημοκρατία και οι αρχές και οι αξίες μας είναι πολύ κρίσιμες για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες και όχι ένα επιμέρους ζήτημα.
Κυρίες και κύριοι,
Η πολιτική δε θέλει λόγια, θέλει πράξεις, τόλμη και πολιτική ηθική.
Από εσάς ακούμε μόνο λόγια. Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε αγώνα να ανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική και στους θεσμούς.
Κλείνοντας, θέλω να καταδικάσω το απαράδεκτο γεγονός που μάθαμε πριν από λίγη ώρα. Είναι αδιανόητη η συμπεριφορά υπαλλήλων της Βουλής ή του Προέδρου της Βουλής απέναντι σε συναδέλφους βουλευτές και Προέδρους κομμάτων. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο κατήφορος. Δεν τιμά κανέναν. Δυστυχώς παίζετε με την ανοχή μας αλλά και η ανοχή έχει όρια. Είναι προσβλητικές κάποιες συμπεριφορές και πρέπει για μένα και γι’ αυτές αλλά και για όλα όσα είπα προηγουμένως να απαντήσουν ο υπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής”.